ereuna-teuxos29-h-ergasia-se-omades-diaforetikwn-genewn-protimatai-ston-ellhniko-ergasiako-xwro-header.jpg

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν ότι προτιµούν να εργάζονται σε οµάδες πολλών γενεών, ενώ 3 στους 10 δυσκολεύονται στην επικοινωνία µε συναδέλφους διαφορετικής ηλικιακής οµάδας ή γενιάς, σύµφωνα µε την έρευνα Workmonitor για το δεύτερο τρίµηνο του 2018 που πραγµατοποιήθηκε από τη Randstad. Η έρευνα µελετά τον αντίκτυπο ενός εργατικού δυναµικού όπου εκπροσωπούνται πολλές γενιές, καθώς και τον τριµηνιαίο επαναλαµβανόµενο δείκτη κινητικότητας, φόβου απώλειας εργασίας και εργασιακής ικανοποίησης των Ελλήνων εργαζοµένων.

Οµάδες πολλών γενεών

Συζητώντας µε διάφορες γενιές στο ελληνικό εργατικό δυναµικό, 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιµούν να εργάζονται σε µια οµάδα στην οποία εκπροσωπούνται πολλές γενιές. 79% δηλώνουν ότι εργάζονται σε µια τέτοια οµάδα και 74% δηλώνουν ότι συναντούν καινοτόµες ιδέες και λύσεις χάρη σε µια οµάδα διαφορετικών ηλικιών. 80% πιστεύουν ότι η συνεργασία µεταξύ γενεών είναι αµοιβαία επωφελής στην εταιρία τους. 84% νιώθουν ότι η βασική διαφορά σ' ένα περιβάλλον πολλαπλών γενεών είναι το επικοινωνιακό στιλ. 30% των ερωτηθέντων δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν µε συναδέλφους τους που δεν ανήκουν στην ίδια γενιά ή στην ίδια ηλικιακή οµάδα µε αυτούς.

Ο άµεσος προϊστάµενος

Παρότι 75% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ηλικία των άµεσων προϊσταµένων τους δεν είναι σηµαντική από τη στιγµή που τους εµπνέουν, 82% προτιµούν ο άµεσος προϊστάµενός τους να είναι της ίδιας ηλικίας µε αυτούς ή µεγαλύτερος. 65% δήλωσαν ότι ο άµεσος προϊστάµενός τους έχει ταλέντο στο να εργάζεται µε διαφορετικές γενιές και 64% πιστεύουν ότι ο άµεσος προϊστάµενός τους ενδιαφέρεται για την επαγγελµατική τους πορεία.

ereuna teuxos29 h ergasia se omades diaforetikwn genewn protimatai ston ellhniko ergasiako xwro chart12

Συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Όσον αφορά τις συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook ή το Instagram, 72% των Ελλήνων ερωτηθέντων συνδέονται µε τους συναδέλφους τους, ενώ µόνο 44% δηλώνουν ότι είναι συνδεδεµένοι µε τον άµεσο προϊστάµενό τους. 78% των γυναικών που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα 18-24 είναι πιο συχνά συνδεδεµένες µε τον άµεσο προϊστάµενό τους, εν αντιθέσει µε το 42% των ανδρών.

ereuna teuxos29 h ergasia se omades diaforetikwn genewn protimatai ston ellhniko ergasiako xwro chart2

ereuna teuxos29 h ergasia se omades diaforetikwn genewn protimatai ston ellhniko ergasiako xwro chart4

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Ο δείκτης κινητικότητας

Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας υπολογίζει τον αριθµό των εργαζοµένων που αναµένουν να αλλάξουν επάγγελµα µέσα στους επόµενους έξι µήνες. Ο δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του υπαλλήλου, στον φόβο απόλυσης, στην ανάγκη του για νέες προσωπικές προκλήσεις, καθώς και στο επίπεδο αισιοδοξίας που έχει ότι θα βρει απασχόληση σε νέο εργοδότη.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσµατα δείχνουν ότι οι εργαζόµενοι προσδοκούν να απασχοληθούν σε νέο εργοδότη τους επόµενους έξι µήνες. Ο δείκτης κινητικότητας για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3 µονάδες, από τις 103 στις 106, για το δεύτερο τρίµηνο του 2018. Ο παγκόσµιος δείκτης κινητικότητας αυξήθηκε ελάχιστα, κατά 1 µονάδα, στις 110 µονάδες. Αυτό το τρίµηνο, υψηλότερα ποσοστά κινητικότητας παρατηρήθηκαν στην Τουρκία (+9), την Πολωνία (+7), τις ΗΠΑ (+5), τη Βραζιλία και την Ιταλία (+4 και για τις δύο χώρες). Τα µεγαλύτερα ποσοστά µείωσης παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και την Τσεχία (-5 και για τις δύο χώρες), τη Σουηδία και την Κίνα (-4 και για τις δύο χώρες).

Η αγορά εργασίας

Το ποσοστό των εργαζοµένων στην Ελλάδα οι οποίοι άλλαξαν εργασία τους τελευταίους 6 µήνες αυξήθηκε κατά 2 µονάδες, δηλαδή ανήλθε στο 24% αναφορικά µε το πρώτο τρίµηνο. Οι βασικοί λόγοι αλλαγής εργασίας είναι: αναζήτηση καλύτερων επαγγελµατικών συνθηκών (42%), αλλαγή εργασίας λόγω οργανωτικών περιστάσεων (16%) και δυσαρέσκεια για τον εργοδότη (13%). Ο αριθµός των ατόµων στην Ελλάδα που αναζητούν νέα θέση εργασίας παρέµεινε σταθερός, στο ποσοστό 31%.

38% των Ελλήνων ερωτηθέντων που συµµετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, αύξηση 1% σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο. Αναλυτικότερα, το 43% της ηλικιακής οµάδας 18-24 φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή οµάδα 25-34, µε ποσοστό 41%. Σύµφωνα µε την έρευνα, στην Ελλάδα η εργασιακή ικανοποίηση αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο, αγγίζοντας το 68%.

Η ταυτότητα της έρευνας Randstad Workmonitor

Η έρευνα Workmonitor της Randstad πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και καλύπτει πλέον 33 χώρες σε όλο τον κόσµο, οι οποίες ανήκουν κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, την Ασία και την Αµερική. Η έρευνα δηµοσιεύεται τέσσερις φορές τον χρόνο, αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας που παρατηρούνται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε βάθος χρόνου. Ο δείκτης κινητικότητας της έρευνας Workmonitor καταγράφει την αυτοπεποίθηση των εργαζοµένων και την προσδοκία για την πιθανότητα µετακίνησής τους σε διαφορετικούς εργοδότες µέσα σε εξαµηνιαίο χρονικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό, παρέχει µια ουσιαστική κατανόηση των συνθηκών που διαµορφώνονται στην αγορά εργασίας και των τάσεων που καλλιεργούνται από τους εργαζοµένους. Πέρα από τις εργασιακές µετακινήσεις, τµήµατα της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζοµένων, καθώς και ένα περιστρεφόµενο αριθµό θεµατικών ερωτήσεων. Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη µέσω online ερωτηµατολογίου σε πληθυσµό ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζεται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδοµάδα σε αµειβόµενη εργασία (δηλαδή όχι αυτοαπασχολούµενοι). Το µέγεθος του δείγµατος στην Ελλάδα αποτελείται από 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Survey Sampling International. Η έρευνα για το δεύτερο τρίµηνο του 2018 πραγµατοποιήθηκε το διάστηµα µεταξύ 23 Απριλίου και 14 Μαΐου 2018.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn