Τοπική Ανάπτυξη

Το πιο νόστιμο κολατσιό

Περισσότερα...

Ο Δημήτρης Ρουκάς (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., M.Sc. τεχνολόγος γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας) μας έστειλε την εμπειρία του από το λιομάζωμα στην περιοχή με τον τίτλο «Το πιο νόστιμο φαγητό: το κολατσιό στο λιομάζωμα»:

«Το λιομάζωμα είναι συνήθως οικογενειακή υπόθεση, δεν λείπουν φυσικά και οι φίλοι που προσφέρονται να βοηθήσουν, αλλά και οι εργάτες όταν χρειάζονται. Αποτελεί μια δύσκολη δουλειά, όπως και οι περισσότερες αγροτικές δουλειές. Το μάζεμα ξεκινά το πρωί με το στρώσιμο των δικτύων περιμετρικά της ελιάς ώστε κατά το τίναγμα οι καρποί να συγκεντρώνονται πάνω τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο το μάζεμα μέσα στις κλούβες, απαλλαγμένες από το χώμα, και συνεχίζει μέχρι να νυχτώσει.

Περισσότερα...

Η ΟΤΔ από το Καπανδρίτι στα Μέγαρα

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό το Σάββατο 9/11 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου η συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) στην ύπαιθρο της Αττικής με την ευρεία συμμετοχή τοπικών συλλογικοτήτων.

Μάλιστα οι παριστάμενοι από και για τα Μέγαρα κ.κ. Λίτσα Μωραΐτη, Αθηνά Μιχαηλίδου, Κατερίνα Κοντογιάννη και Γιάννης Κοντογιάννης πήραν την πολύ βαριά «σκυτάλη» της Τετάρτης 20/11, στις 20:00, στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων (δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο των Μεγάρων), όταν και προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας ΟΤΔ στην ύπαιθρο της Αττικής.

Μια ΟΤΔ έχει ως κύριο σκοπό την

Περισσότερα...

Μια πολύ καλή πρόταση συν-δημιουργίας

Περισσότερα...

Μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2019 δέχεται το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου (Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας, 190 14 Αττική, 22950 97870, 6936 891193) αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Όλου του κόσμου το ψωμί».

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, θέλοντας να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της σχέσης παιδιών και εφήβων με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά, υλοποιεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Όλου του κόσμου το ψωμί» υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς. Στόχοι είναι η εξοικείωση παιδιών και εφήβων (έως 18 ετών) με τον πολιτισμό και η

Περισσότερα...

Αγρότης, ο κάτοικος της υπαίθρου

Περισσότερα...

Θυμάμαι από παλιά ότι ο κάτοικος της υπαίθρου όσον αφορά την κοινωνία είναι ο αγρότης. Ακόμα και ο παπάς της ενορίας της αγροτικής κοινωνίας που άμεσα εξαρτάται –αν εξαρτάται– από την τοπική κοινωνία, ακόμα και αν δεν έχει αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μοιράζεται το ίδιο σχολείο, την ίδια εκκλησία, το ίδιο πνευματικό κέντρο, το ίδιο δίκτυο ύδρευσης, το ίδιο σύστημα αποχέτευσης, το ίδιο σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών, τις ίδιες χαρές και γιορτές, τις ίδιες αγωνίες, είναι ένας αγρότης. Ακόμα και ο ταξιτζής, ακόμα και ο περιπτεράς, ακόμα και ο κουρέας, ακόμα και η δασκάλα ξένων γλωσσών, ακόμα και ο δάσκαλος –εάν εξαρτάται από την τοπική κοινωνία και δεν μισθοδοτείται από μια μακρινή αρχή– είναι ένας αγρότης αν κατοικεί στην τοπική αγροτική

Περισσότερα...

Ομάδα Τοπικής Δράσης «από τα κάτω»

Περισσότερα...

Όταν μιλάμε για Ομάδες Τοπικής Δράσης (στα αγγλικά Local Action Group [LAG], στα γαλλικά Group Action Locale [GAL]), αναφερόμαστε σε τυπικές ή άτυπες συμπράξεις συλλογικοτήτων για την προώθηση της τοπικής (κοινοτικής) ανάπτυξης οι οποίες συντίθενται με τοπικές πρωτοβουλίες και ενεργοποιούνται «από τα κάτω» (προσέγγιση bottom-up).

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στις 18:00, με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και οργάνωση και φιλοξενία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπανδριτίου προσκαλούνται σε ανοιχτή συνάντηση οι συλλογικότητες της Αττικής και ιδιαίτερα οι συλλογικότητες της βόρειας υπαίθρου της Αττικής.

Ως συλλογικότητες, τυπικές ή άτυπες, μπορούν να εννοηθούν κάθε μορφής

Περισσότερα...

Ομάδα Τοπικής Δράσης στην αττική ύπαιθρο

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/10/19 στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας συνάντηση-συζήτηση συλλογικοτήτων για την ανάγκη δημιουργίας μιας μορφής πλατφόρμας συνεννόησης των συλλογικοτήτων της υπαίθρου της Αττικής, προσβλέποντας στην τοπική ανάπτυξη.

Ήταν η τέταρτη φετινή συνάντηση-συζήτηση φορέων για την ανταλλαγή σκέψεων και ενημέρωσης για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (Local Action Groups [LAG ή GAL], [ΟΤΔ]) και την πιθανότητα να είναι χρήσιμες στην ύπαιθρο της Αττικής, η οποία δέχεται την ισχυρή πίεση της τσιμεντοποίησης αλλά πρέπει παράλληλα να εξυπηρετεί το κλεινόν άστυ με τα 4 ή 6 ή 7 εκατομμύρια ανθρώπων καθημερινά και να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Η πρώτη

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.