Άρθρα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Περισσότερα...

 

Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία οι έφηβοι μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Σε πρώτη φάση δυσκολεύονται να βρουν μια σχολή που ταιριάζει στα θέλω τους και στην προσωπικότητα τους, ενώ σε δεύτερη φάση αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να περάσουν τελικά στη σχολή της προτίμησής τους. Για κάποιους η διαδρομή είναι εύκολη και απευθείας, ενώ για κάποιους άλλους δύσκολη και με αρκετά εμπόδια.

Πως μπορεί όμως κάποιος να εισαχθεί σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας μας;

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ο πιο γνωστός και

Περισσότερα...

Αγιασμός 2023 - Το τελευταίο κουδούνι

Περισσότερα...

 

Με τη σκέψη μας σε όλα τα παιδιά που σήμερα δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα των υπολοίπων, ευχόμαστε καλή αρχή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Ειδικά για τα παιδιά της Γ' Λυκείου, υπομονή, ψυχραιμία και αντοχή. Για αυτά τα παιδιά είναι ο τελευταίος αγιασμός, το τελευταίο κουδούνι της εφηβείας.

Αυτό το τελευταίο κουδούνι δεν έχει τίποτα από το γκλίτερ, τα δάκρυα και το τράβηγμα της φούστας της πρώτης φοράς. Το τελευταίο κουδούνι δεν έχει την κυριακάτικη παράκληση του γυμνασίου «άσε με να σε πάω εγώ στον αγιασμό». Το τελευταίο κουδούνι δείχνει αδιάφορο και βαρετό, είναι σκληρό και σιωπηλό. Είναι ένα αδηφάγο «on your marks, get set» που θα καταπιεί γιορτές, χαρές, διακοπές και οικογενειακή

Περισσότερα...

Δεν πέρασα στο πανεπιστήμιο

Περισσότερα...

 

Οι διακοπές τελειώνουν, και είναι ώρα για λήψη αποφάσεων για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές;

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Είναι δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ), ιδρύθηκε το 1992 και εδρεύει στην Πάτρα. Οι σπουδές γίνονται εξ αποστάσεως και με καταβολή διδάκτρων από τους σπουδαστές. Ισχύουν επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια ή, όπως ενδεχομένως θα ονομάζονται στο εξής, μη κρατικά

Σύμφωνα με την πρόθεση του Υπουργείου, τα κολέγια θα γίνουν πανεπιστήμια

Περισσότερα...

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Γιατί είναι σημαντικός;

Περισσότερα...

 

Εν μέσω θέρους και διακοπών, είναι σωστό να προβληματιστούμε; Δεν είναι ώρα για ξεκούραση και ανεμελιά;

Η απάντηση είναι: «Nαι, είναι ώρα για ξεκούραση αλλά και περισυλλογή και φαντασία». Και αφορά τα παιδιά του λυκείου. Ας μην ξεχνάμε ότι το λύκειο είναι ο προθάλαμος για την επαγγελματική μας πορεία.

«Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση», συνήθιζε να λέει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γιατί μας κάνει να συνδέουμε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα και μας ωθεί σε πράξεις. Έτσι, μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας όπως εμείς θέλουμε, αφαιρώντας τα «πρέπει» και τα «μη». Στη φαντασία μας όλα είναι δυνατά.

Θα μου άρεσε να πάω στο φεγγάρι! Ωραία θα ήταν.

Περισσότερα...

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων

Περισσότερα...

 

Μεταξύ παραλίας, καύσωνα και διακοπών για πολλούς στριμώχνεται και η έγνοια των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων. Ο παρακάτω διάλογος είναι ένας από τους πολλούς που ακούστηκε μετά το πέρας των Πανελλαδικών και δείχνει δυστυχώς το μερικό απόσταγμά του, την άγνοια.

- Γιατί επέλεξες αυτή την κατεύθυνση;

- Γιατί αυτά τα μαθήματα νόμιζα ότι μπορούσα να διαβάσω. Τα άλλα δεν μου άρεσαν.

- Και σε ποια σχολή θέλεις να πας;

 -Χμ, δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει.

(Όταν, επίσης, η φαντασία ξεπερνά την άγνοια, τότε σηκώνεις τα χέρια ψηλά).

- Τι θα σου άρεσε να

Περισσότερα...

Ψυχοθεραπεία: τι είναι και πώς λειτουργεί

Περισσότερα...

 

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπευτικής παρέμβασης σε δυσκολίες οι οποίες αφορούν τον συναισθηματικό ή ψυχικό κόσμο του ατόμου. Επιτυγχάνεται μέσα από έναν αριθμό συνεδριών με έναν έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Στόχος της είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και τον ψυχικό πόνο, η ενδυνάμωση και η ενίσχυση της αυτογνωσίας. Ξεκινάει πάντοτε με αίτημα του θεραπευόμενου, ενώ η συνειδητή απόφαση και το προσωπικό κίνητρο είναι βασικά στοιχεία για την πορεία και την έκβασή της: Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει κατόπιν πίεσης ή καθοδήγησης από τρίτους.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας

Ως

Περισσότερα...