Άρθρα

Προσοχή στα επαγγελματικά δικαιώματα

Περισσότερα...

 

Συχνή παρανόηση

Πολλοί γονείς αλλά και φοιτητές λανθασμένα πιστεύουν πως, αν πάρουν πτυχίο σε ένα ακαδημαϊκό αντικείμενο, την επόμενη μέρα θα μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Στην πραγματικότητα, δεν αρκεί ένα πτυχίο για να καταφέρει κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε στο πανεπιστήμιο. Αυτό γίνεται εφικτό μόνο με την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Δεν αρκεί κάποιος να τελειώσει, για παράδειγμα, μια σχολή οικονομικών για να ανοίξει λογιστικό γραφείο. Πρέπει και οι σπουδές του να έχουν πιστοποιηθεί έτσι ώστε να μπορεί να πάρει άδεια από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Τι εννοούμε με τον όρο «επαγγελματικά δικαιώματα»;

Περισσότερα...

Call Εθελοντών FIRST Global Challenge 2024

Περισσότερα...

 

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το FIRST Global Challenge 2024 θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου με Εθνικούς Συνδιοργανωτές το MellonLab & το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Πληροφορίες για την διοργάνωση εδώ).

Οι εθελοντές αποτελούν κρίσιμο μέρος του FIRST Global Challenge και υπάρχουν διάφορες τεχνικές και μη τεχνικές θέσεις. Οι ημερομηνίες εθελοντισμού είναι: 25-29/09/2024 (μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την θέση). Όλοι οι εθελοντές θα έχουν πρόσβαση στο event, τις τελετές και θα λάβουν Certificate of Excellence και Εθελοντισμού από το FIRST Global (IFCA).

Το MellonLab, ως Εθνικός Συνεργάτης Διεξαγωγής του FIRST Global Challenge

Περισσότερα...

Προβληματισμός για τις κοινές σχολές στα Επιστημονικά Πεδία

Περισσότερα...

 

Υπάρχει λόγος ύπαρξης τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων (ΕΠ);

Εννοείται ότι υπάρχει λόγος

Για παράδειγμα, οι μαθητές του 1ου ΕΠ, ήδη από το τέλος της Α΄ Λυκείου, ξεχνάνε την ύπαρξη των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας, και το μόνο τους μέλημα είναι τι είπαν ο Πλάτωνας και ο Θουκυδίδης και αν το ρήμα «άγομαι» ανήκει στα ανώμαλα.

Αντίστοιχα, οι μαθητές των υπόλοιπων ΕΠ δεν ξέρουν να κλίνουν το «ειμί» και ούτε θέλουν να το μάθουν. Προτιμούν τα θεωρήματα των μαθηματικών και τους νόμους της φυσικής.

Η λογική των ΕΠ είναι προφανής. Υπάρχουν μαθητές που έχουν μεγαλύτερη έφεση, για παράδειγμα, στα μαθητικά ή τη φυσική και τους είναι εύκολο να τα κατανοήσουν, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν πιο

Περισσότερα...

Συντριπτικό ποσοστό κενών θέσεων στα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής

Περισσότερα...

 

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τις Πανελλήνιες 2024 αξίζει να σταθούμε σε μία παράδοξη πραγματικότητα που ήρθε στην επιφάνεια την περσινή χρονιά. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 αποκάλυψαν την ύπαρξη αξιοσημείωτου αριθμού κενών θέσεων στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών!

Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 84% των θέσεων έμειναν κενές (από τις 199 θέσεις, έμειναν κενές οι 183) ενώ στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 87% των θέσεων έμειναν κενές (από τις 225 θέσεις, έμειναν κενές οι 210). Μεγάλα ποσοστά κενών θέσεων σημειώνονται και στο Τμήμα Φυσικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (77%), στο Τμήμα Μαθηματικών του

Περισσότερα...

Όταν οι γονείς δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις

Περισσότερα...

 

Ποιος δίνει Πανελλήνιες;

Η προφανής απάντηση είναι «ο/η μαθητής/μαθήτρια».

Μέγα λάθος!

Πανελλήνιες δίνει όλη η οικογένεια. Μέχρι και το νεογέννητο αδελφάκι νιώθει κάπου μέσα του ότι κάποιος δίνει εξετάσεις.

Και ενώ η προετοιμασία και η διαδικασία των εξετάσεων είναι ατομική υπόθεση, για παράδειγμα, ο γονιός μιλάει σε δεύτερο ενικό πρόσωπο: «Διάβασες; Πώς έγραψες στο φροντιστήριο; Δεν είναι διάβασμα αυτό για Πανελλήνιες!».

Όταν όμως έρχεται η ώρα των αποτελεσμάτων και δη των θετικών αποτελεσμάτων, τότε ο γονιός μιλάει στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο: «Πετύχαμε στις εξετάσεις!». Όταν όμως υπάρχει αποτυχία, τότε ξαναγυρνάει ο ενικός αριθμός: «Σ’ τα έλεγα εγώ, με τέτοιο διάβασμα

Περισσότερα...

Σύγχρονες εξειδικεύσεις της πληροφορικής στον χώρο των επιχειρήσεων

Περισσότερα...

 

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια τα Τμήματα Πληροφορικής συγκεντρώνουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Η εξάπλωση της τεχνολογίας στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και η εξοικείωση των μαθητών με αυτήν από πολύ μικρή ηλικία είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες που συντελούν σε αυτό το γεγονός. Η πληροφορική μπορεί, πράγματι, να αποτελέσει το κλειδί σε πάρα πολλές επαγγελματικές διαδρομές στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα και αυτό τις αναγκάζει να στρέφονται προς τον χώρο της πληροφορικής για να αναζητήσουν υποστήριξη. Τομείς όπως τα πληροφοριακά συστήματα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η ανάλυση δεδομένων αποτελούν μερικές από τις πιο

Περισσότερα...