Αγροτική Οικονομία

Θέματα που «ακουμπούν» τη ζωή στην αγροτική κοινωνία

Περισσότερα...

Vegan: Επιστήμονες που εξέτασαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα 9 διαφορετικών ειδών διατροφής σε 140 χώρες υποστηρίζουν πως μια δίαιτα ολικής χορτοφαγίας (vegan) θα ήταν λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον. Εάν και οι 140 χώρες που μελετήθηκαν υιοθετούσαν μια διατροφή παρόμοια με εκείνη των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας δηλαδή σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, το ανθρακικό αποτύπωμα κατά κεφαλήν θα αυξανόταν κατά 135% και το υδατικό αποτύπωμα κατά 47%. Αντιθέτως, μια διατροφή αυστηρής χορτοφαγίας θα μείωνε κατά 70% το ανθρακικό αποτύπωμα ανά κάτοικο και θα ήταν εκείνη με τις λιγότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο 97% των χωρών που μελετήθηκαν. Άλλες δίαιτες που

Περισσότερα...

Η ζωή στην ύπαιθρο όπως τη «βλέπει» ο Δ. Μιχαηλίδης

Περισσότερα...

Σεβασμός: Για να επιβιώσουμε στον πλανήτη ως είδος, θα πρέπει να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας ως μέρος του φυσικού κόσμου. Οι άνθρωποι τείνουμε γενικά να υποτιμούμε τα φυτά ως οργανισμούς, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους με εκλεπτυσμένους και περίπλοκους τρόπους, πολύ πιο πολύπλοκους από αυτούς που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει («The New York Times», E. Shechet, www.nytimes.com, 26/8/19, Π

Περισσότερα...

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Περισσότερα...

Κάποιοι οραματιστές πρότειναν εν πνεύμα ρεαλισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να δημιουργηθεί ένα σύστημα συν-διαχείρισης του κυρίου αντικειμένου της διαμάχης ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, που κατέστρεφαν την Ευρώπη και είχαν ως πόλο αντιπαλότητας τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η διαμάχη αφορούσε την κυριαρχία της κοιλάδας του Ρουρ με τα κοιτάσματα σιδήρου και άνθρακα, η οποία κόστισε εκατομμύρια νεκρούς και πολλά χρόνια πολέμων.

Έτσι, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα & Χάλυβα (ΕΚΑΧ), για την αναδυόμενη τότε νέα ενεργειακή επανάσταση, την ατομική, η Κοινότητα ΕΥΡΑΤΟΜ και για να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ των συμβαλλομένων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Περισσότερα...

Τα Αγρονέα καταγράφουν τη ζωή για την αγροτική κοινωνία

Περισσότερα...

Ποδήλατα: Οι πόλεις που προωθούν το περπάτημα και το ποδήλατο έναντι της μετακίνησης με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι αναμφίβολα πιο ελκυστικές, έχουν λιγότερο κυκλοφοριακό κορεσμό και προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία των πολιτών, οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους μη ποδηλάτες και καταγράφουν 15% λιγότερες ημέρες ασθένειας ετησίως, ενώ 25 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα αυξάνουν έως και 7 χρόνια τον μέσο όρο ζωής (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, Ε. Μπακογιάννης, ΥΠ.ΕΝ., 16-22/9/19).

Καίγεται ο Αμαζόνιος: Περισσότερες από 80.000 εστίες φωτιάς

Περισσότερα...

Τα αγρονέα του Δ. Μιχαηλίδη

Περισσότερα...

Αμαζόνιος: Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια, που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου, είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος. «Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζονίου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace (σ.σ. όλοι ωφελούμενοι, όλοι συνυπεύθυνοι, όλοι πρέπει να πληρώσουμε στη Βραζιλία για τον Αμαζόνιο!).

Εργασιακά: Συνελήφθη 38χρονος Έλληνας κτηνοτρόφος στα Κάτω Κλεινά

Περισσότερα...

Τα τακτικά αγρονέα και πάλι μαζί μας

Περισσότερα...

Μπίρα: Η πλούσια περιεκτικότητα της μπίρας σε νερό (93%), χαμηλή σε αλκοόλη (4%), την καθιστά ιδανικό ενυδατικό για τον οργανισμό. Βέβαια η υπερκατανάλωση αλκοολούχων εντείνει την αφυδάτωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την ήπια κατανάλωση μπίρας (1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες ημερησίως) ως ευεργετική για την υγεία. Η ήπια κατανάλωση μπίρας καθημερινά μπορεί να είναι ευεργετική στη λειτουργία καρδιάς και αγγείων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία των οστών, μαλλιών και δέρματος και τη μείωση του σωματικού βάρους. Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη (Π. Παπαχρήστου, mednutrition.gr, 10/8/12, σ.σ. με την απελευθέρωση της παραγωγής

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.