Αγροτική Οικονομία

Τα «Αγρονέα» τους αθώους μήνες χωρίς τον κορονοϊό

Περισσότερα...

 

Συνέντευξη: Η κοινωνική οικονομία στις συζητήσεις της κας Α. Δεληγιάννη με καλεσμένο τον γράφοντα: https://www.youtube.com/watch?v=u3rEve3lWOI&t=5s (Ράδιο Έναντι, 21/1/20).

Βοσκήσιμες γαίες: Επιστολή προς τους 13 περιφερειάρχες της χώρας απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας την αρωγή τους στη σύνταξη μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου και των Περιφερειών. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση επιλέξιμων εκτάσεων, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων. Αποσκοπεί επίσης στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού

Περισσότερα...

«Αγρονέα»:για τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο

Περισσότερα...

 

Τέλη κυκλοφορίας: Για το μικρό Fiat 875 cc, που ο Έλληνας πληρώνει 120 ευρώ, ο Γερμανός πληρώνει 17 ευρώ, ο Ούγγρος 30 ευρώ, ο Ρουμάνος 29 ευρώ, ενώ σε Σουηδία και Αγγλία ο φόρος είναι μηδενικός. Για το Audi A1 των 240 ευρώ στην Ελλάδα τα τέλη κυκλοφορίας στην Αγγλία είναι 131 ευρώ, στην Ισπανία 64 ευρώ και στη Λιθουανία μηδενικά (agonaskritis.gr, 10/2/20).

Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών: «Η πατρίδα μου είναι η Θεσσαλονίκη, η πατρίδα μου είναι η κεντρική Μακεδονία, η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα» (Α. Τζιτζικώστας, εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών με τη σύμφωνη γνώμη όλων: 329 δήμαρχοι και περιφερειάρχες). «Προτεραιότητά μου είναι να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της» (voria.gr, 12/2/20).

Ημέρα

Περισσότερα...

Τα Αγρονέα παρακολουθούν την αγροτική και πολιτική ζωή

Περισσότερα...

 

Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική. Βρέθηκα σε 1-2 ημερίδες διαβούλευσης για την Προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου - ΚΑΠ 2021-2027. Κατ’ αρχήν δεν είναι Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αλλά Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ ή CAP). Παρά την αξιόλογη προσέλευση ενδιαφερομένων, οι εισηγήσεις ήταν μακρόσυρτες και -κατά την εκτίμησή μου- σε «ξύλινη» γλώσσα ή με επιστημονικούς όρους που δυσκόλευαν πάρα πολύ την αποτελεσματική επικοινωνία. Η λεγόμενη «ηλεκτρονική διαδικασία διαβούλευσης» με ερωτηματολόγιο, απαιτούσε καλή χρήση των εξελιγμένων κινητών με συγκεκριμένες εφαρμογές (apps). Συγχαρητήρια στο προσωπικό που προετοιμάζει τις διαβουλεύσεις αλλά τείνω να πιστέψω ότι είναι μάλλον προσχηματικές διαδικασίες εμπαιγμού των αγροτών και

Περισσότερα...

Τα «Αγρονέα» της εβδομάδας

Περισσότερα...

Ριφιφί: Έκλεψαν 250 κιλά λάδι με τη μέθοδο ριφιφί σε χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης και 50 κιλά ρακί, αφού άνοιξαν τρύπα σε τοίχο μιας πετρόχτιστης αποθήκης στο Ηράκλειο Κρήτης (ekriti.gr, vimapress.gr, 20/1/20).

Αντι-συνεργατικά: Με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα μια μεθόδευση για να μπει «ταφόπλακα» στον συνεργατισμό στην Ελλάδα με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, με μερικούς ανέμελους προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων στο συνέδριο «Νέα γεωργία, νέος συνεργατισμός: Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (αίθουσα «Α. Ριάδης», Agrotica, Θεσσαλονίκη, 31/1/20, σ.σ. όσοι δεν μετείχαν στη μεθόδευση και δεν έδωσαν πολιτική δικαιολογία για την προώθηση περίεργων

Περισσότερα...

Ξενικά φυτά λειτουργούν εις βάρος αυτοχθόνων

Περισσότερα...

 

Αείλανθος: Παράγει μια τοξική ουσία, την αειλανθόνη, που παρεμποδίζει ή και αναστέλλει την ανάπτυξη άλλων γειτονικών φυτών. Ο αείλανθος (Ailanthus altissima) είναι ένα ξενικό είδος δέντρου που κατάγεται από την Κίνα. Το δέντρο αυτό είναι γνωστό και ως βρομοκαρυδιά ή βρομόδεντρο λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς του. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. Το έφεραν ως καλλωπιστικό – γιατί ήταν ωραίο και χαριτωμένο, όπως ακριβώς με τους λεγόμενους μετανάστες σήμερα... Έκτοτε φυτεύτηκε σε πολλές αστικές και περιαστικές περιοχές της χώρας, πλέον φύεται μόνο του και μάλιστα έχει γίνει ένα πολύ επεκτατικό ζιζάνιο, καθώς έχει καταφέρει να επικρατήσει εις βάρος πολλών αυτοχθόνων ειδών φυτών (agrovoice.gr, 20/1/20).

Περισσότερα...

Τα «Αγρονέα» κάθε εβδομάδα κοντά σας

Περισσότερα...

 

Μολύβι και χαρτί: Η «συνταγή» της μάθησης είναι στο μολύβι και όχι στο πληκτρολόγιο. Οι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν γράφουμε με το χέρι, οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή του Μπροκά, το κινητικό κέντρο του λόγου (Πανεπιστήμιο Σταβάνγκερ, Νορβηγία, Πανεπιστήμιο Μασσαλίας, Γαλλία, Αdvances in Ηaptics, tovima.gr, Ipaidia, 11/11/16).

Σχολικοί λαχανόκηποι: Με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Κοινότητας

Περισσότερα...