Κοινωνική Οικονομία

Η κοινωνική οικονομία βάση για τοπική ανάπτυξη

Περισσότερα...

«Η θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας είναι η αναγκαία συνθήκη για την τοπική ανάπτυξη και για την πρόοδο των Δήμων», υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Τακτικός (Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας, ΙΝΜΕΚΟ) στο σεμινάριο για τους θεσμούς της κοινωνικής οικονομίας στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Πλατανιάς, Χανιά, 8 και 9/3/2019).

Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι γνωστό ότι μετά την κρίση μειώθηκε η χρηματοδότηση στο 40% του προϋπολογισμού που υπήρχε πριν από την κρίση. Δεδομένων των ανελαστικών υποχρεώσεων της λειτουργίας και της μισθοδοσίας, οι περικοπές έγιναν κυρίως στα αναπτυξιακά έργα και στις προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία τέτοιων υποδομών. Πολλές υποδομές, κτίρια και δημόσιοι χώροι μένουν ανενεργοί.

Περισσότερα...

Σεμινάριο για την κοινωνική οικονομία

Περισσότερα...

Σεμινάριο για τους θεσμούς, τις εφαρμογές και τις πολιτικές για την κοινωνική οικονομία οργανώνεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης από τον Δήμο Πλατανιάς και την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων για την Κοινωνική Οικονομία (ΠΕΣΚΟ) στις 8 και 9 Μαρτίου 2019.

Μεταξύ των θεμάτων που θα προσεγγιστούν είναι και τα εξής:

  • Στόχοι και αντικείμενο του επιμορφωτικού σεμιναρίου, με τον κ. Βασίλη Τακτικό, υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΕΣΚΟ, διευθυντή του ΙΝΜΕΚΟ.
  • «Ενεργειακές κοινότητες και συνεταιρισμοί», με τον δρα Ανδρέα Λύτρα, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
  • «Μετέωρη κοινωνική οικονομία: Βασικά προβλήματα βιωσιμότητας των

Περισσότερα...

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

Περισσότερα...

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στις 20:00 πραγματοποιήθηκε το τακτικό ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα) στα γραφεία του (Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι Αττικής) με φιλοξενούμενο τον κ. Χρήστο Μελικίδη, ο οποίος μας ενημέρωσε για τους ξύλινους στάβλους της Euroco.

Η Euroco – Ξύλινα Δομικά Συστήματα, όπως μας είπε ο κ. Μελικίδης, προσφέρει έτοιμα μελετημένα κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποθήκες, εργαστήρια και κυρίως ως στάβλοι για παραγωγικά ζώα. Οι λεπτομέρειες της ξύλινης κατασκευής ενθουσίασαν. Κυρίως πρόκειται για φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές, που δεν έχουν καμία σχέση με τα γκρίζα τσιμέντα ούτε με τα ενεργοβόρα πλαστικά ούτε με τα «ψυχρά» σίδερα, που

Περισσότερα...

Κοινωνική οικονομία και περιφερειακή ανάπτυξη

Περισσότερα...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση έκανε ο ομότιμος καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ανθρωποοικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών & Μελετών κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) με τίτλο «Ο συνεταιριστικός θεσμός και η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας: Δυνατότητες, αδυναμίες και εκτιμήσεις για το μέλλον» στο 19ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων στη Λαμία.

Την εισήγηση την εντοπίσαμε στη σελ. 67 του 16ου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού Κοινωνική Οικονομία (

Περισσότερα...

Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών & Μελετών (ΙΣΕΜ)

Περισσότερα...

Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος (Δεκέμβριος 2018) του μηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού «Κοινωνική Οικονομία» του ΙΣΕΜ με 228 σελίδες (http://isem-journal.blogspot.com/p/blog-page_18.html). Το τεύχος απαρτίζεται από 1. το σημείωμα της έκδοσης, 2. στήλη για το συμβούλιο της έκδοσης, 3. επιστημονικές εργασίες, 4. αξιόλογα κείμενα, 5. τη στήλη «Νομοθεσία», 6. περίληψη ανακοινώσεων, 7. σχόλια / προτάσεις και 8. τη στήλη «Βιβλία».

Στο σημείωμα της έκδοσης διαβάζουμε: «Αγαπητοί αναγνώστες, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δημοσιεύουμε σήμερα το 16ο τεύχος του περιοδικού μας. Θα εκδώσουμε το επόμενο τεύχος, το 17ο, την άνοιξη του 2019. Πριν αναφερθούμε στα αξιόλογα περιεχόμενα αυτού του τεύχους, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που

Περισσότερα...

Η αλαζονεία της εξουσίας έγινε… ΚΑΛΟ;

Περισσότερα...

 Η κοινωνική οικονομία ανήκει στους πολίτες και στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δεν ιδιωτικοποιείται ούτε κρατικοποιείται. Εάν τελικά αυτό συμβαίνει, τότε το αξίωμα αυτό αναιρείται και συνιστά κακέκτυπο και πολιτικοοικονομική απάτη. Κοινωνική οικονομία χωρίς κοινωνία δεν γίνεται. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πρόσχημα για τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Το Υπουργείο Εργασίας στην Ελλάδα απέτυχε ολοσχερώς στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας –όπως τη λέει– ακριβώς γιατί, αντί να προωθήσει το όλον, εξυπηρετεί διά της ΚΑΛΟ ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα.

Ενδεικτικά της νέας μορφής αλαζονείας της εξουσίας είναι τα συμπεράσματα από το

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.