Κοινωνική Οικονομία

Υποβάθμιση και υποτίμηση της κοινωνικής οικονομίας

Περισσότερα...

 

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Π. Μελάς», δηλαδή των πολεμιστών του νόμου 751 ή των κληρονόμων τους.

Έλληνες πολίτες με βάση την απόφαση της Πολιτείας Ε47820/14-12-1957 δημιούργησαν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό «Π. Μελάς» με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση για τα μέλη του κύριας κατοικίας στα διοικητικά όρια του νομού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της κοινότητας Πανόραμα, και την εν γένει ανάπλαση της περιοχής.

Από το 1957 τα 135 μέλη του οικοδομικού συνεταιρισμού προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα περίπου 1.000 στρέμματα που παραχωρήθηκαν το 1957 από την Πολιτεία για να αποκτήσουν κατοικία. Μάλιστα, όπως προβλεπόταν το

Περισσότερα...

Σχετικά με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Περισσότερα...

Στις 22 Οκτωβρίου 2019 ο Έλληνας υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή (αρ. πρωτ. 412/22-10-2019/ΥΠΕΡΚΥ) στοιχεία από την πορεία των θεμάτων που έχουν σχέση με τη λεγόμενη κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στην Ελλάδα.

Μερικά σημεία, που προφανώς αφορούν κυρίως την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι τα εξής:

  1. 1. Υλοποιείται η με αρ. πρωτ. 4304/31-07-20181 πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης πράξεων για τη δράση «Κέντρα στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), που εμπίπτει στον Θεματικό Στόχο 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε

Περισσότερα...

Η δημοκρατία του κοινωνικού μέλλοντός μας

Περισσότερα...

Υπό τον τίτλο «Η δημοκρατία του κοινωνικού μέλλοντός μας» εκδόθηκε από το Παρατηρητήριο (ISBN 978-618-82228-1-6, σελ. 159) με επιμέλεια του φίλου Μπάμπη Στέρτσου ένα ακόμα βιβλίο του καθηγητή Ανδρέα Ν. Λύτρα. Το βιβλίο πραγματεύεται τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού της τυπικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ουσιαστική συμμετοχή, δηλαδή στη δημοκρατία της κοινωνίας των πολιτών.

Ο συγγραφέας ανατέμνει την ιστορία των ιδεών της νεωτερικότητας και συνδέει το έλλειμμα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας με το εγγενές πρόβλημα του συγκεντρωτισμού και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.  Καταλογίζει στους οικονομικά ισχυρούς και στις ιδεολογικές εμμονές τους την αδυναμία του συγκεντρωτικού μοντέλου να είναι ευνοϊκό για

Περισσότερα...

Παρουσίαση του βιβλίου «Σκέψεις για την κοινωνική οικονομία»

Περισσότερα...

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00, στο Παλαιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (Πειραιώς & Ερμού, Γκάζι) οι εκδόσεις Στέντορας θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μιχαηλίδη «Σκέψεις για την κοινωνική οικονομία».

Το βιβλίο (με ISBN 978-618-84431-1-2, επιμέλειας κας Κατερίνας Γκρίτζαλη, www.stentoras.gr) περιλαμβάνει σκέψεις που δημιουργήθηκαν από και κατά τις δραστηριότητες του Δ. Μιχαηλίδη από το 2016 μέχρι το 2019 και δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα, εφημερίδες και ιστοτόπους. Πρόκειται για «ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το θάρρος λίγων και κατέληξε να αφορά την τύχη πολλών», όπως λέει η επιμελήτρια του βιβλίου κα Γκρίτζαλη.

Καταγράφουμε από τον πρόλογο του κ. Δημήτρη Φυντάνη

Περισσότερα...

Αγροτικές συνεταιριστικές τράπεζες;

Περισσότερα...

 

Για το ετήσιο συνέδριό της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ινδίας (National Federation of State Cooperative Banks, NFSCB) επέλεξε την Αθήνα 21-24 Αυγούστου με επισκέψεις στην Ακρόπολη, στον Άρειο Πάγο, στην παραλία και την Αργολίδα.

Στο κύριο συνέδριο-σεμινάριο «Fraud monitoring system in financial cooperatives as part of supervision and regulation» («Σύστημα παρακολούθησης της απάτης στους οικονομικούς συνεταιρισμούς ως τμήμα εποπτείας και ρυθμίσεων») συμμετείχαν 44 υψηλόβαθμα στελέχη συνεταιριστικών τραπεζών (πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γενικοί διευθυντές), από 32 state banks από όλη την Ινδία, που εκπροσωπούν τις 370 συνεταιριστικές τράπεζες των περιοχών, οι οποίες με τη σειρά τους συντονίζουν 99.000 τοπικές

Περισσότερα...

Συνεταιρισμοί, συνεταιριστικές τράπεζες, Ινδία

Περισσότερα...

Χθες 22 Αυγούστου συνεδρίασε στην Αθήνα ομάδα 44 συνεταιριστών από την ηγεσία της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ινδίας (National Federation of State Cooperative Banks, NFSCB). Οι επικεφαλής της ομοσπονδίας κάνουν το ετήσιο συνέδριό τους κάθε χρόνο σε άλλη χώρα. Έτσι, πέρυσι βρέθηκαν στη Βουδαπέστη, πρόπερσι στη Σουηδία κ.ο.κ. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν «Fraud monitoring system in financial cooperatives as part of supervision and regulation» («Σύστημα παρακολούθησης της απάτης στους οικονομικούς συνεταιρισμούς ως μέρος της εποπτείας και ρυθμίσεων»).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η κοινωνική οικονομία –και όχι το παράγωγο «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία»–

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.