Κοινωνική Οικονομία

Από την επιβίωση στη βιωσιμότητα

Περισσότερα...

Με τη λεγόμενη πανδημία του κορονοϊού η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης φάνηκε ότι ήταν η εξασφάλιση της ζωής των ανθρώπων.

Μοιάζει ότι η δεύτερη προτεραιότητα θα είναι η επιβίωση (διατροφική και οικονομική) της κοινότητας. Η μετά κορονοϊό εποχή (aCera - after Coronavirus era) ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 4/5/2020, ως μια δυνατότητα να πάρει μια ανάσα η οικονομία.

Αλλά η πραγματική νέα ευκαιρία για όλους μας είναι η διαμόρφωση συνθηκών για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών με σεβασμό και συνεργασία στη συμβίωση.

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού γιορτάζεται στις 4 Ιουλίου 2020.

Περισσότερα...

Ο πλούτος της Ελλάδας

Περισσότερα...

Μετά το σοκ στην ελληνική κοινωνία από την πανδημία λόγω κορονοϊού επαναξιολογούνται οι αξίες των ανθρώπων της ελληνικής κοινωνίας και οι προτεραιότητες όλων.

Κατά τη δύσκολη περίοδο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, η υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ήδη από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νίκος, ο πατέρας μου, μoυ έλεγε ότι όταν έχουμε πρόβλημα χρημάτων (σήμερα θα λέγαμε πρόβλημα πόρων) μειώνουμε τα έξοδα και δουλεύουμε περισσότερο ή αναζητούμε δουλειές για να αυξήσουμε τα έσοδα. Εάν

Περισσότερα...

Προτεραιότητα στη ζωή σε σχέση με την οικονομία

Περισσότερα...

Δόθηκε παράταση στο «Μένουμε σπίτι» μέχρι τις 27/4/2020, ενώ τα σχολεία θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 10/5/2020. Και οι άνω των 65 ετών μάλλον θα πρέπει να μείνουν σπίτι μέχρι το τέλος του 2020. Και μετά;

Θεωρητικά με «κλειστή» τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, «ανοιχτή» την κατανάλωση και σχετικά «ελεύθερη» μόνο την πρωτογενή παραγωγή πραγματικού πλούτου, σχεδόν όλοι (ακόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι) ζητούν κρατική ενίσχυση, επιδότηση, χρηματοδότηση, διευκόλυνση, έκπτωση, δώρα κ.ά. Όταν πελατειακές χορηγίες μορφής «600 €» δίνονται σε επιστήμονες και άλλους, «γιατί όχι και σε εμάς» λένε ακόμα και οι ψύχραιμοι συζητητές.

Μέχρι πρόσφατα, το πολιτικό παιχνίδι της εξουσίας ήταν

Περισσότερα...

Κορονοϊός και πρωτογενής παραγωγή

Περισσότερα...

Οι τεχνητές ομοιόμορφες πόλεις που ζουν οι σημερινοί αστοί, οι ομοιόμορφοι τρόποι ζωής, οι ομογενοποιημένες τροφές που προμηθεύονται από σχεδόν απολύτως όμοια καταστήματα προσομοιάζουν με εκείνα τα κοτέτσια από τις εφηβικές μου εργασιακές εμπειρίες, που τα προστατεύαμε από ιώσεις με αυστηρή απολύμανση.

Αν μάλιστα προσθέσεις και τη βίαιη μείωση της βιοποικιλότητας και την «ομογενοποιημένη» ζωή στις πόλεις, οι αστοί, οι άνθρωποι των πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε «πανδημίες» κάθε φορά που κάποιος ιός ή βακτήριο ή μικρόβιο μπορέσει να περάσει μέσα στον ομογενοποιημένο πληθυσμό.

Τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι πέρσι (2019) η εξάρτηση από τον τουρισμό σε μερικά νησιά του Αιγαίου έφτανε

Περισσότερα...

Υποβάθμιση και υποτίμηση της κοινωνικής οικονομίας

Περισσότερα...

 

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Π. Μελάς», δηλαδή των πολεμιστών του νόμου 751 ή των κληρονόμων τους.

Έλληνες πολίτες με βάση την απόφαση της Πολιτείας Ε47820/14-12-1957 δημιούργησαν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό «Π. Μελάς» με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση για τα μέλη του κύριας κατοικίας στα διοικητικά όρια του νομού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της κοινότητας Πανόραμα, και την εν γένει ανάπλαση της περιοχής.

Από το 1957 τα 135 μέλη του οικοδομικού συνεταιρισμού προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα περίπου 1.000 στρέμματα που παραχωρήθηκαν το 1957 από την Πολιτεία για να αποκτήσουν κατοικία. Μάλιστα, όπως προβλεπόταν το

Περισσότερα...

Σχετικά με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Περισσότερα...

Στις 22 Οκτωβρίου 2019 ο Έλληνας υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή (αρ. πρωτ. 412/22-10-2019/ΥΠΕΡΚΥ) στοιχεία από την πορεία των θεμάτων που έχουν σχέση με τη λεγόμενη κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στην Ελλάδα.

Μερικά σημεία, που προφανώς αφορούν κυρίως την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι τα εξής:

  1. 1. Υλοποιείται η με αρ. πρωτ. 4304/31-07-20181 πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης πράξεων για τη δράση «Κέντρα στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), που εμπίπτει στον Θεματικό Στόχο 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε

Περισσότερα...