Κοινωνική Οικονομία

Greek social market – Όλοι μαζί

Περισσότερα...

 

Επιτεύχθηκε πρωτόγνωρη διαδικτυακή κοινωνική ζύμωση στις 29 Οκτωβρίου 2020 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ).

Περισσότερα...Ο ελεύθερος σύνδεσμος στην πλατφόρμα Zoom αξιοποιήθηκε από τους κ.κ. (κατά σειρά σύνδεσης) Βασίλη Τακτικό (ΙΝΜΕΚΟ), Γρηγόρη Πετρόπουλο, Ιωάννη Ρουμελιώτη, Βασίλη Μπέλλη, Παύλο Μελισσινό, Βασίλη Κωνσταντινίδη, Αγγελική Χιόνη, Λουκά Γεωργίου, Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, Αντώνη Βρούτση, Πάνο Παπαϊωάννου, Κώστα Οικονομόπουλο, Κώστα Κάρλο, Γεώργιο Καραμπάτο, Χαρά Μορφονιού, Γιώργο Μπαρκούρη, Γιάννη Λαγό και τον γράφοντα (συντονιστής).

Η διαδικτυακή σύμπραξη προτάθηκε να αποκτήσει εικόνα με ένα ενιαίο όνομα, το οποίο θα αποφασιστεί

Περισσότερα...

H κοινωνική οικονομία «οικοσύστημα» δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

Περισσότερα...

 

Στο πέρασμα από τη 2η στην 3η βιομηχανική επανάσταση η εργασία όπως την ξέραμε τελειώνει. Η εργασία επινοείται ξανά σε νέα πεδία. Πολλοί θα αναγκαστούν να γίνουν εργοδότες του εαυτού τους πέραν της μισθωτής εργασίας, αναφέρει ο κ. Βασίλης Τακτικός.

Είμαστε σε μια ιστορική καμπή, όπου λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης υπάρχει και η λεγόμενη τεχνολογική ανεργία, καθώς ολοένα και περισσότερο στενεύουν τα περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τους εργοδότες, στους οποίους ανήκουν κατά κύριο λόγο η αγορά και το κράτος. Κι αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη ότι κάθε τεχνολογική πρόοδος αναπτύσσει τη ζήτηση για εργαζόμενους. Το γεγονός ότι η βιομηχανική επανάσταση εκτόξευσε τη μισθωτή εργασία δεν σημαίνει ότι

Περισσότερα...

Από την επιβίωση στη βιωσιμότητα

Περισσότερα...

Με τη λεγόμενη πανδημία του κορονοϊού η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης φάνηκε ότι ήταν η εξασφάλιση της ζωής των ανθρώπων.

Μοιάζει ότι η δεύτερη προτεραιότητα θα είναι η επιβίωση (διατροφική και οικονομική) της κοινότητας. Η μετά κορονοϊό εποχή (aCera - after Coronavirus era) ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 4/5/2020, ως μια δυνατότητα να πάρει μια ανάσα η οικονομία.

Αλλά η πραγματική νέα ευκαιρία για όλους μας είναι η διαμόρφωση συνθηκών για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών με σεβασμό και συνεργασία στη συμβίωση.

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού γιορτάζεται στις 4 Ιουλίου 2020.

Περισσότερα...

Ο πλούτος της Ελλάδας

Περισσότερα...

Μετά το σοκ στην ελληνική κοινωνία από την πανδημία λόγω κορονοϊού επαναξιολογούνται οι αξίες των ανθρώπων της ελληνικής κοινωνίας και οι προτεραιότητες όλων.

Κατά τη δύσκολη περίοδο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, η υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ήδη από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νίκος, ο πατέρας μου, μoυ έλεγε ότι όταν έχουμε πρόβλημα χρημάτων (σήμερα θα λέγαμε πρόβλημα πόρων) μειώνουμε τα έξοδα και δουλεύουμε περισσότερο ή αναζητούμε δουλειές για να αυξήσουμε τα έσοδα. Εάν

Περισσότερα...

Προτεραιότητα στη ζωή σε σχέση με την οικονομία

Περισσότερα...

Δόθηκε παράταση στο «Μένουμε σπίτι» μέχρι τις 27/4/2020, ενώ τα σχολεία θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 10/5/2020. Και οι άνω των 65 ετών μάλλον θα πρέπει να μείνουν σπίτι μέχρι το τέλος του 2020. Και μετά;

Θεωρητικά με «κλειστή» τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, «ανοιχτή» την κατανάλωση και σχετικά «ελεύθερη» μόνο την πρωτογενή παραγωγή πραγματικού πλούτου, σχεδόν όλοι (ακόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι) ζητούν κρατική ενίσχυση, επιδότηση, χρηματοδότηση, διευκόλυνση, έκπτωση, δώρα κ.ά. Όταν πελατειακές χορηγίες μορφής «600 €» δίνονται σε επιστήμονες και άλλους, «γιατί όχι και σε εμάς» λένε ακόμα και οι ψύχραιμοι συζητητές.

Μέχρι πρόσφατα, το πολιτικό παιχνίδι της εξουσίας ήταν

Περισσότερα...

Κορονοϊός και πρωτογενής παραγωγή

Περισσότερα...

Οι τεχνητές ομοιόμορφες πόλεις που ζουν οι σημερινοί αστοί, οι ομοιόμορφοι τρόποι ζωής, οι ομογενοποιημένες τροφές που προμηθεύονται από σχεδόν απολύτως όμοια καταστήματα προσομοιάζουν με εκείνα τα κοτέτσια από τις εφηβικές μου εργασιακές εμπειρίες, που τα προστατεύαμε από ιώσεις με αυστηρή απολύμανση.

Αν μάλιστα προσθέσεις και τη βίαιη μείωση της βιοποικιλότητας και την «ομογενοποιημένη» ζωή στις πόλεις, οι αστοί, οι άνθρωποι των πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε «πανδημίες» κάθε φορά που κάποιος ιός ή βακτήριο ή μικρόβιο μπορέσει να περάσει μέσα στον ομογενοποιημένο πληθυσμό.

Τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι πέρσι (2019) η εξάρτηση από τον τουρισμό σε μερικά νησιά του Αιγαίου έφτανε

Περισσότερα...