Κοινωνική Οικονομία

Τελικά είναι Κ.ΑΛ.Ο. ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Περισσότερα...

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2020 η Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. 2019-2020 και συζητήθηκε σε ανοικτή διαδικτυακή διαδικασία τη Δευτέρα, 21/12/2020, στις 20.00 με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ) και της ΑΜΚΕ Κοινωνία 3/3.

Η έκθεση βρίσκεται στον υπερσύνδεσμο https://kalo.gov.gr/k-al-o-ekthesi-eton-2019-2020/ και με πολλή χαρά την υποδεχθήκαμε, αν και τα στοιχεία δεν δείχνουν επαρκώς τη γενική εικόνα, αλλά κάνουν μονομερώς περιγραφή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κυρίως μέχρι το 2018.

Στην πολύ γόνιμη συζήτηση μετείχαν με σκέψεις οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Απόστολος Ιωακειμίδης, Βασίλης Τακτικός, Δημήτρης

Περισσότερα...

Η επιτάχυνση της μεταβιομηχανικής εποχής

Περισσότερα...

Κάθε 300 περίπου χρόνια ο δυτικός πολιτισμός αλλάζει εποχή: Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Βιομηχανική Επανάσταση, Κοινωνία της Γνώσης. Φαίνεται μάλιστα από στατιστική παρακολούθηση ότι η μεταβατική περίοδος διαρκεί 30-40 χρόνια.

Η αλλαγή οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η τυπογραφία (1455) κατά την Αναγέννηση, η ατμομηχανή (1763) κατά τη Βιομηχανική Εποχή και οι τεχνολογίες πληροφορικής (2050) κατά την Κοινωνία της Γνώσης ή όπως τη λένε μερικοί Εποχή 4.0. Η Κοινωνία της Γνώσης ξεκίνησε με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και φαίνεται ότι επιταχύνεται ραγδαία από την πανδημία του Covid 19, που πιέζει παντού ασφυκτικά όλους και όλα σε εφαρμογές ΙΤ (Information Technologies).

Περισσότερα...

Καταναλωτικοί και άλλοι συνεταιρισμοί

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Δευτέρας, στις 14/12/2020, που διαρκεί σταθερά 1,5 ώρα, από τις 20.00, στην πλατφόρμα Ζoom του ΙΝΜΕΚΟ (Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας) με κύριο αντικείμενο συζήτησης εμπειρίες και ενέργειες σχετικά με τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς.

Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων (με τη σειρά που ακούστηκαν) οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λουκάς Μπρέχας, Γιάννης Φραγκούλης, Γιάννης Αυγενίκος, Χαρά Μορφονιού, Αλέξανδρος Μόζ, Βάϊος Κουτής, Γιώργος Καραμπάτος, Αντώνης Βούρτσης, Ολυμπία Καμινάρη, Αθανάσιος Κονταξής, Αλέξανδρος Οικονόμου, Πάνος Παπαϊωάννου, Μάνος Καλύβας και μεταξύ όσων ακούστηκαν καταγράψαμε:

  Περισσότερα...

  Social cluster «από τα κάτω»

  Περισσότερα...

  Πραγματοποιήθηκε στις 2/11/20 η τέταρτη διαδικτυακή συζήτηση-παρουσίαση πρότασης δημιουργίας social cluster-συμπλέγματος δομών της κοινωνικής οικονομίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ).

  Η παρουσίαση συντάχθηκε με βάση τις κατευθύνσεις της διαδικτυακής συνάντησης της Πέμπτης 29/10 και σκοπός της ήταν: (1) να προσεγγίσει τις βάσεις της μελλοντικής συζήτησης για αποφάσεις επί του πρακτέου, (2) να διαγράψει απλά και σύντομα το πλαίσιο ρεαλιστικών επιλογών και διαθέσιμων εναλλακτικών και (3) να προδιαγράψει έναν «οδικό χάρτη» για την επίτευξη δημιουργίας ενός ΚΑΛΟ cluster.

  Στην ανοιχτή συζήτηση στις 2/11 μετείχαν πολλοί (περίπου 80) και

  Περισσότερα...

  Greek social market – Όλοι μαζί

  Περισσότερα...

   

  Επιτεύχθηκε πρωτόγνωρη διαδικτυακή κοινωνική ζύμωση στις 29 Οκτωβρίου 2020 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ).

  Περισσότερα...Ο ελεύθερος σύνδεσμος στην πλατφόρμα Zoom αξιοποιήθηκε από τους κ.κ. (κατά σειρά σύνδεσης) Βασίλη Τακτικό (ΙΝΜΕΚΟ), Γρηγόρη Πετρόπουλο, Ιωάννη Ρουμελιώτη, Βασίλη Μπέλλη, Παύλο Μελισσινό, Βασίλη Κωνσταντινίδη, Αγγελική Χιόνη, Λουκά Γεωργίου, Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, Αντώνη Βρούτση, Πάνο Παπαϊωάννου, Κώστα Οικονομόπουλο, Κώστα Κάρλο, Γεώργιο Καραμπάτο, Χαρά Μορφονιού, Γιώργο Μπαρκούρη, Γιάννη Λαγό και τον γράφοντα (συντονιστής).

  Η διαδικτυακή σύμπραξη προτάθηκε να αποκτήσει εικόνα με ένα ενιαίο όνομα, το οποίο θα αποφασιστεί

  Περισσότερα...

  H κοινωνική οικονομία «οικοσύστημα» δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

  Περισσότερα...

   

  Στο πέρασμα από τη 2η στην 3η βιομηχανική επανάσταση η εργασία όπως την ξέραμε τελειώνει. Η εργασία επινοείται ξανά σε νέα πεδία. Πολλοί θα αναγκαστούν να γίνουν εργοδότες του εαυτού τους πέραν της μισθωτής εργασίας, αναφέρει ο κ. Βασίλης Τακτικός.

  Είμαστε σε μια ιστορική καμπή, όπου λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης υπάρχει και η λεγόμενη τεχνολογική ανεργία, καθώς ολοένα και περισσότερο στενεύουν τα περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τους εργοδότες, στους οποίους ανήκουν κατά κύριο λόγο η αγορά και το κράτος. Κι αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη ότι κάθε τεχνολογική πρόοδος αναπτύσσει τη ζήτηση για εργαζόμενους. Το γεγονός ότι η βιομηχανική επανάσταση εκτόξευσε τη μισθωτή εργασία δεν σημαίνει ότι

  Περισσότερα...