Αιδώς Αργείοι

Έχε τον νου σου στο παιδί

Περισσότερα...Η αστική δημοκρατία ψυχορραγεί. Ο κόσμος στον οποίο μεγαλώσαμε χαροπαλεύει. Ο καπιταλισμός το τερμάτισε και έχασε κάθε συστημικό μέτρο επιβίωσης και ανάπτυξης. Ηδονική συγκέντρωση χρήματος και ελέγχου σε ελάχιστο ποσοστό του πλανητικού πληθυσμού μας. Ηθικό ξεχαρβάλωμα και υπεροπτική διαχείριση. Ανάλγητες στάσεις και συμπεριφορές που περιφρονούν τη ζωή και την ευτυχία. Κακομαθημένα «μεγαλοαστάκια» που μεγάλωσαν με προορισμό να παίξουν με τον βίο μας χωρίς συστολή και σεβασμό.

Η επανάσταση περιορίζεται σε προτεινόμενη ανυπακοή. Αλλά και οι αιματοχυσίες του παρελθόντος αποδείχθηκαν ανώφελες. Κάποιοι πέθαναν, άλλοι ξεβολεύτηκαν και μια νέα γενιά βολεμένων δημιουργήθηκε σε δευτερόλεπτα κάθε

Περισσότερα...

Nunc dimittis servum tuum

Περισσότερα...Η επικοινωνία μας ήταν σημαντική. Η αναζήτηση θεμάτων και η ανάλυσή τους εμπειρία ζωής. Μπορεί να μη γίναμε ποτέ κανονική εφημερίδα, αλλά μας άρεσε να είμαστε ερασιτέχνες. Δεν αποπειραθήκαμε να διαμορφώσουμε την κοινή γνώμη, αλλά μπήκαμε από την αρχή στον πειρασμό να εκφράζουμε την κοινωνική αντίληψη, ειδικά της κοινωνίας που δεν είναι αδιάφορη. Δεν ολοκληρώσαμε κάτι. Αυτό ήταν πάντοτε δύσκολο, πολύ περισσότερο τώρα που οι αλλαγές είναι καταιγιστικές.

Η ανάγκη μάς έβγαλε στα περίπτερα και άλλες ανάγκες μας μαζεύουν. Είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο να υπάρχεις, ειδικά αν είσαι εφημερίδα. Είναι και ιδιαίτερα ποροβόρο, σαν μαύρη τρύπα που ρουφά κάθε ίχνος ενέργειας από κάθε διαθέσιμη πηγή. Και

Περισσότερα...

Οδηγός διαχείρισης πένθους

Περισσότερα...Αν και κατά καιρούς αμφισβητήθηκε με σφοδρότητα, η Elisabeth Kübler-Ross περιέγραψε από το 1969 στο βιβλίο της «On death and dying» τα πέντε στάδια του πένθους. Τα στάδια αναφέρονται σε όλα τα είδη προσωπικής απώλειας ή καταστροφής, όπως θανατηφόρες ή ανίατες ασθένειες, φυλάκιση ή άλλη στέρηση ελευθερίας, απώλεια εισοδήματος ή εργασίας, διαζύγιο ή βίαιος χωρισμός, θάνατος ή αποπροσωποποίηση αγαπημένου. Μπορούν ακόμα να εμφανιστούν και σε θετικές αλλαγές που έχουν παράπλευρες απώλειες αγαπημένης ρουτίνας.

Σύμφωνα με την Kübler-Ross, τα στάδια του πένθους δεν εμφανίζονται με την ίδια σειρά σε όλους ούτε βιώνονται αναγκαστικά στο σύνολό τους. Το λιγότερο δύο όμως από τα πέντε κάνουν την

Περισσότερα...

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Περισσότερα...

Μέσα σε διάφορες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Skywalker.gr για την υποστήριξη του κοινωνικού ιστού στα χρόνια της κρίσης ήταν και αυτή της έκδοσης της «Skywalker FreePress», που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2013 και για πέντε σχεδόν χρόνια σε 25.000 αντίτυπα κάθε εβδομάδα με επιλογή αγγελιών εργασίας από τον ιστότοπο skywalker.gr. Η έντυπη έκδοση δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει όσους δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω πόρων, τεχνογνωσίας ή κουλτούρας. Η εφημερίδα διανεμόταν δωρεάν σε περισσότερα από 400 σημεία παραλαβής σε Αττική και περιφέρεια και σε 15 σημεία χειροδιανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο τέλος του 2017, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους διανομής, η

Περισσότερα...

Βλέποντας τα τρένα να περνούν

Περισσότερα...Μόλις περάσαμε τα δέκα χρόνια κρίσης. Της αισθητής κρίσης. Αυτής που μας στοίχισε σε ευζωία και κατανάλωση. Αυτής που μας άδειασε τα πορτοφόλια και τους λογαριασμούς, μας επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους και μας έβγαλε τα σπίτια στο σφυρί. Της κρίσης που δημιούργησε νεόφτωχους και προκάλεσε αδιέξοδα και αυτοκτονίες. Της κρίσης που μας ψύχρανε τις σχέσεις με συγγενείς και φίλους και αναδόμησε τις παρέες μας γύρω από επιτραπέζια παιχνίδια, πάνω σε παγκάκια και μέσα σε πάρκα.

Αυτής που μας ξαναθύμισε την ταξική δομή των κοινωνιών μας. Που έστειλε μισό εκατομμύριο νέους στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Που όξυνε διαφορές και άμβλυνε τη δημιουργικότητά μας. Μιας ακόμα

Περισσότερα...

Γαργάλα τα

Περισσότερα...Πρώτα στην ευρωπαϊκή και ύστερα –με μεταφορά– στην ελληνική πραγματικότητα δημιουργήθηκε ένα χρήσιμο εργαλείο των αστικών δημοκρατιών και των διαχειριστικών ελίτ που τις διαφεντεύουν, που λειτουργεί με τον διπλό ρόλο της απειλής και της εκτόνωσης. Είναι αυτό του δέους έναντι του ολοκληρωτισμού. Πρώτα σε απειλώ για να επιστρέψεις στην τάξη και –όταν πια αυτό δεν πιάνει– σε αφήνω να γευτείς τη γλύκα μιας δικτατορίας, από την οποία έρχομαι στη συνέχεια να σε σώσω για να με ευγνωμονείς.

Τα πρώτα χρόνια της ελληνικής πολιτείας μετά την Επανάσταση τα εμφυλιοπολεμικά αδιέξοδα οδήγησαν στην πρόσκληση και την εγκατάσταση του Giovanni Antonio Capo d'Istria, στα ελληνικά Ιωάννη Καποδίστρια, ως

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.