Επιστήμη-Τεχνολογία

Τρίκαλα: Η τεχνολογία των drones στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής

Περισσότερα...

 

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι η μη ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών. Με την πάροδο των ετών πολλές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον σωστό προγραμματισμό των αρδεύσεων και την εξοικονόμηση νερού. Η πλέον σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιούχος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη και ο συνεργάτης της Χρήστος Παπανικολάου, δρ γεωπόνος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι η συνδυασμένη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων

Περισσότερα...

Οn-line παιχνίδι «εμβολιάζει» κατά της παραπληροφόρησης

Περισσότερα...

 

Ένα διαδικτυακό παιχνίδι σε εννέα γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, στο οποίο οι χρήστες παίζουν τον ρόλο των παραγωγών ψευδών ειδήσεων (fake news) λειτουργεί αποτελεσματικά ως «εμβόλιο» κατά της παραπληροφόρησης, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν μεγαλύτερη ψυχολογική αντίσταση στην πολιτική και άλλη προπαγάνδα όταν κάποια στιγμή τη συναντήσουν στην πραγματικότητα.

Αυτό ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου

Περισσότερα...

ΗΠΑ: Το πρώτο ρομποτικό ψάρι που κινείται με συνθετικό αίμα

Περισσότερα...

Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν το πρώτο ρομποτικό ψάρι που διαθέτει συνθετικό αίμα και κινείται μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κυκλοφορικό σύστημα του μαλακού ρομπότ, που μοιάζει με τροπικό λεοντόψαρο, υπάρχει ένα υδραυλικό υγρό που το ωθεί με μηχανικό τρόπο. Επιπλέον, στο αγγειακό του σύστημα λειτουργούν μπαταρίες που περιέχουν υγρό ηλεκτρολύτη, τροφοδοτώντας το με ηλεκτρισμό. Το συνθετικό αίμα κυκλοφορεί στο εσωτερικό του ρομπότ ενεργοποιώντας μέσω

Περισσότερα...

Ρομπότ μαθαίνει μόνο του να γράφει «γεια σας» στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες

Περισσότερα...

 

Ένα νέο ρομπότ στις ΗΠΑ έχει μάθει μόνο του να γράφει «γεια σας» στα ελληνικά και σε άλλες εννέα πολύ διαφορετικές γλώσσες, όπως αγγλικά, ιαπωνικά, κινεζικά, χίντι, ούρντου κ.ά. Είναι ακόμα σε θέση να σκιτσάρει ένα αντίγραφο της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πρόκειται για δημιούργημα ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Ατσουνόμπου Κοτάνι. Το ρομπότ διαθέτει έναν ειδικό αλγόριθμο που του επιτρέπει να αναπαράγει με μια

Περισσότερα...

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έπασχε από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ);

Περισσότερα...

 

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δημιούργησε ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης του κόσμου, αλλά, σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πληροφορίες, συχνά δυσκολευόταν να τα ολοκληρώσει. Ακόμη και τη διάσημη Μόνα Λίζα ποτέ δεν την τελείωσε. Τώρα, 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας σύγχρονος επιστήμονας προκρίνει ως πειστικότερη εξήγηση γι’ αυτή τη δυσκολία ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης έπασχε από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.