Υγεία-Διατροφή

Ένα νέο τεστ αίματος αυτο-αντισωμάτων μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19

Περισσότερα...

 

Η παρουσία συγκεκριμένων αυτο-αντισωμάτων στο αίμα των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 σχετίζεται στενά με τον κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα αυτο-αντισώματα στον οργανισμό είναι πρωτεΐνες που, αντί να αμύνονται έναντι των βακτηρίων και των ιών, επιτίθενται στα ίδια τα κύτταρα και τα μόρια του ασθενούς.

Ένα νέο απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη ποιοι άνθρωποι, όταν εισάγονται στο νοσοκομείο, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή Covid-19 και διασωλήνωση. Επίσης θα μπορούσε να δείξει προκαταβολικά ποιος άρρωστος με Covid-19, προτού φτάσει στο σημείο εισαγωγής σε νοσοκομείο, χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση επειδή κινδυνεύει περισσότερο με επιδείνωση της

Περισσότερα...

Έρευνα: Μικρός ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς κορωνοϊό σε δημόσια τουαλέτα

Περισσότερα...


Μια νέα επιστημονική μελέτη δεν βρήκε καμία ένδειξη για αερογενή μετάδοση της Covid-19 μέσα στις δημόσιες τουαλέτες, ενώ ως μικρή αξιολογεί και την πιθανότητα μόλυνσης από επιφάνειες εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της Διασποράς, τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας Σωτήρη Βαρδουλάκη του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Science of Total Environment», ανέλυσαν 38 έρευνες από 13 χώρες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000-2020 και αφορούσαν την πιθανότητα μετάδοσης ιών και βακτηρίων σε δημόσιες τουαλέτες μέσω διαφόρων οδών (εισπνοή αέρα, άγγιγμα επιφανειών κ.ά.).

Περισσότερα...

Έρευνα: Η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη Covid-19, ενώ οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες

Περισσότερα...

Τη σημασία της χρήσης μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και τη σημασία της επιμονής των επιστημόνων στην έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας κατέδειξε η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή, που έγινε μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες κοινότητας στο Μπαγκλαντές και δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η μελέτη διερεύνησε με συστηματικό τρόπο αν η χρήση μάσκας συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της Covid-19 στην κοινότητα. Τα δύο σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη Covid-19, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής

Περισσότερα...

Το φαρμακείο στη νέα εποχή

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) ως επιστημονικός φορέας διοργανώνει το 8ο Συνέδριο με θέμα Το φαρμακείο στη νέα εποχή, που θα υποστηριχθεί από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ) .

Έπειτα από έναν θεσμό 7 συνεχών ετήσιων συνεδρίων που έγιναν διά ζώσης στο Ηράκλειο Κρήτης με εξαιρετική επιτυχία, το 8ο αυτό συνέδριο θα διεξαχθεί μόνο διαδικτυακά λόγω της πανδημίας το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 και θα έχει την έγκριση των ΕΟΦ και ΣΦΕΕ.

Το συνέδριο απευθύνεται σε φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων από όλη την Ελλάδα με διαδικτυακή παρακολούθηση δωρεάν.

Η θεματολογία

Περισσότερα...

Ψωμί: Τα οφέλη της κατανάλωσής του και οι μύθοι που καταρρίπτονται

Περισσότερα...

 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση το ψωμί δεν είναι εχθρός μας αρκεί να ξέρουμε να επιλέγουμε σωστά. Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις των υδατανθράκων και όσους ενδιαφέρονται για υγιεινή διατροφή.

Σήμερα μπορούμε να βρούμε μια τεράστια ποικιλία ψωμιών στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο αυτή η τεράστια ποικιλία, ενώ αρχικά εντυπωσιάζει δίνοντας πολλές επιλογές, δεν είναι τόσο καλή, όσο φαίνεται. Συγκεκριμένα ορισμένες ποικιλίες ψωμιού έχουν πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες και είναι γεμάτες σάκχαρα, κακά λίπη, πρόσθετα και συντηρητικά, αναφέρει η διατροφολόγος Μέρι Στιούαρτ. «Επιπλέον τείνουν να έχουν μεγάλο έλλειμμα θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων», προσθέτει

Περισσότερα...

Πέντε λόγοι για τους οποίους το τείχος ανοσίας είναι δύσκολο να επιτευχθεί

Περισσότερα...

 

Όσο ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 προχωρά, τόσο δημιουργούνται ερωτήματα για το αν η πανδημία θα λήξει με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Το όριο είχε τοποθετηθεί στο 60%-70% του πληθυσμού είτε μέσω νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού. Αυτός ο στόχος, όσο διανύουμε το δεύτερο έτος της πανδημίας, φαντάζει δυσεπίτευκτος λόγω των νέων στελεχών, του σκεπτικισμού απέναντι στον εμβολιασμό και του καθυστερημένου εμβολιασμού των παιδιών.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση του

Περισσότερα...