Υγεία-Διατροφή

Καλοκαιρινή διατροφή για αθλητές

Περισσότερα...

 

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους αθλητές, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη εφίδρωση απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και την ενυδάτωση.

Οι αθλητές χρειάζονται επιπλέον ενέργεια και σωστή ενυδάτωση για να διατηρήσουν την απόδοσή τους και να ανακάμψουν γρήγορα από τις προπονήσεις. 

Παρακάτω παρουσιάζονται διατροφικές συμβουλές και προτάσεις για ισορροπημένα γεύματα και σνακ που θα βοηθήσουν τους αθλητές να παραμείνουν σε άριστη φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

  1. Η σημασία της ενυδάτωσης

Περισσότερα...

Πώς μπορώ να δημιουργήσω μια σχέση βοήθειας στην ψυχοθεραπεία;

Περισσότερα...

 

Σύμφωνα με τον Καρλ Ρότζερς (Carl Rogers), ιδρυτή της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας, ως «σχέση βοήθειας μπορεί να θεωρηθεί μια σχέση στην οποία ένα τουλάχιστον από τα εμπλεκόμενα μέλη έχει την πρόθεση να προωθήσει την ανάπτυξη, εξέλιξη, ωριμότητα, καλύτερη λειτουργία και καλύτερη αντιμετώπιση της ζωής του άλλου» (Rogers, 2006b, p. 54). Με βάση αυτό τον ορισμό, η σχέση αυτή καλύπτει μια ευρεία γκάμα ανθρώπινων σχέσεων, όπως είναι μητέρα-παιδί, γιατρός-ασθενής, δάσκαλος-μαθητής κ.ά., αλλά και μια ευρεία γκάμα μέσα στο ίδιο το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο: από τον κλινικό ασθενή μέχρι τον ασθενή ο οποίος απλά επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Όλοι μας κάποια στιγμή στη

Περισσότερα...

Μια ψυχολογική ματιά στην υπογονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση

Περισσότερα...

 

Ως υπογονιμότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ορίζεται «η αποτυχία σύλληψης μετά από δώδεκα ή και περισσότερους μήνες ελεύθερων σεξουαλικών επαφών». Σύμφωνα με τη Βρετανική Αρχή της Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας, εκτιμάται ότι ένα στα έξι ζευγάρια θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του βίου του κάποια μορφή υπογονιμότητας. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, εκτιμάται ότι γύρω στα 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Το ψυχολογικό κόστος της υπογονιμότητας για τη γυναίκα

Ειδικότερα, η υπογονιμότητα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα

Περισσότερα...

Δροσιστικές και υγιεινές συνταγές για καλοκαιρινά smoothies

Περισσότερα...

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε και να φροντίσουμε την υγεία μας. Μια εξαιρετική λύση είναι τα καλοκαιρινά smoothies, τα οποία είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυσική ενέργεια. 

Ας δούμε μερικές δροσιστικές και υγιεινές συνταγές για καλοκαιρινά smoothies και τους λόγους που πρέπει να τις εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή:

1. Smoothie με καρπούζι και φράουλες

Υλικά:

      •     2 φλιτζάνια καρπούζι χωρίς κουκούτσια

      •     1 φλιτζάνι φράουλες

      •     1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

      •     1 κουταλιά μέλι

Περισσότερα...

Φόβος δέσμευσης. Γιατί δυσκολεύομαι να παραμείνω σε μια σχέση;

Περισσότερα...

 

Η δημιουργία στενών συναισθηματικών δεσμών είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ανθρώπων. Από τη στιγμή της γέννησης ακόμα το βρέφος αναπτύσσει δεσμούς προσκόλλησης προς το άτομο που το φροντίζει, κατά κανόνα τη μητέρα, και το είδος αυτού του δεσμού θα έχει σημαντικές επιδράσεις στην μετέπειτα εξέλιξη και ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Μεγαλώνοντας, όλοι οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν ανάγκη τη δημιουργία σχέσεων εγγύτητας , στρέφονται σε άτομα εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, εντάσσονται σε ομάδες και αποζητούν να βιώσουν το αίσθημα του ανήκειν. Φυσικά ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας παίζουν οι συντροφικές σχέσεις.

Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους η διαδικασία σύναψης στενών

Περισσότερα...

Διαταραχή υπερφαγίας

Περισσότερα...

 

Η διαταραχή υπερφαγίας αποτελεί μια ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία στο φάσμα των διατροφικών διαταραχών, και εκτιμάται ότι για τα έτη 2018-2020 είναι 0,6–1,8% στις ενήλικες γυναίκες και 0,3-0,7% στους ενήλικους άνδρες του παγκόσμιου πληθυσμού, με αυτά τα ποσοστά να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια (Giel et al., 2022).

Ως διαταραχή υπερφαγίας (binge-eating disorder) χαρακτηρίζεται η διατροφική διαταραχή που έχει ως κύριο σύμπτωμα τα επεισόδια υπερφαγίας. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε «επεισόδια υπερφαγίας»; Ειδικότερα, ένα επεισόδιο για να χαρακτηριστεί υπερφαγικό χρειάζεται να αποτελείται από τα ακόλουθα δύο χαρακτηριστικά:

    Περισσότερα...