Υγεία-Διατροφή

Κατά πόσο η θερμομέτρηση και οι άλλοι έλεγχοι συμπτωμάτων στους δημόσιους χώρους είναι αποτελεσματικές μέθοδοι κατά του κορονοϊού;

Περισσότερα...

 

Η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοινού σε αεροδρόμια, σχολεία και γενικά σε δημόσιους χώρους, όπως η καταγραφή των συμπτωμάτων και του ταξιδιωτικού ιστορικού, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Cochrane Library», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν δεδομένα από 22 μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν Covid-19 ούτε μπορούν να διακρίνουν αξιόπιστα αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Οι έλεγχοι π.χ. για συμπτώματα στα αεροδρόμια και σε άλλους κόμβους μεταφορών μπορούν

Περισσότερα...

Η γιόγκα βοηθά τους ενήλικες να μειώσουν το άγχος τους

Περισσότερα...

 

Η γιόγκα είναι αρκετά αποτελεσματική για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες που την ασκούν, εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Όμως, η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, φέρνοντας αποτελέσματα στο 70% όσων καταφεύγουν σε αυτήν.

   Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Ναόμι Σάιμον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό "JAMA Psychiatry", συνέκριναν την «κουνταλίνι» γιόγκα με τη

Περισσότερα...

Οι έγκυοι με Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα, και το μωρό τους να εισαχθεί σε ΜΕΘ, δείχνει διεθνής έρευνα

Περισσότερα...

 

Οι έγκυοι με Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν πρόωρο τοκετό, και το μωρό τους να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι έγκυοι είναι πιθανότερο –σε σχέση με τις συνομήλικες μη εγκύους– να μην έχουν συμπτώματα όπως πυρετό και μυαλγία, ενώ όσες είναι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα όπως υπέρταση και διαβήτη κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού

Περισσότερα...

Τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού

Περισσότερα...

 

Όλα τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Υπογραμμίζουν ότι για να ξεκινήσει η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και η ευρεία διάθεση στην παγκόσμια αγορά, ένα εμβόλιο θα πρέπει να λάβει άδεια από τις εγκριτικές αρχές, που είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Ευρώπη. Οι εγκριτικές αρχές στηρίζονται κυρίως σε δεδομένα μελετών σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός νέου εμβολίου ή ενός οποιουδήποτε νέου φαρμάκου.

Περισσότερα...

Kορονοϊός: Σχεδόν σίγουρα θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας τη ζωή, λένε πολλοί επιστήμονες

Περισσότερα...

 

Θα συνεχίσει και στο απώτερο μέλλον να κυκλοφορεί στην ανθρωπότητα ο κορονοϊός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, έχει μεταδοθεί σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη (μόνο τα διαγνωσμένα κρούσματα), έχει ήδη σκοτώσει περίπου 730.000 ασθενείς και δυστυχώς ξανασηκώνει «κεφάλι» σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποια περίοδος που ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί, αυτή έχει πια παρέλθει, μάλλον ανεπιστρεπτί. Ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα, σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, ένα πράγμα δείχνει σχεδόν βέβαιο: ο νέος ιός ποτέ δεν θα φύγει.

Μεταδίδεται τόσο εύκολα –κυρίως με τη βοήθεια ασυμπτωματικών φορέων– και έχει ήδη εξαπλωθεί τόσο

Περισσότερα...

Εντός δύο εβδομάδων η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού

Περισσότερα...

 

Το εμβόλιο, γνωστό ως «Sputnik V», αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Gamaleya και η μαζική παραγωγή του έχει ήδη ξεκινήσει στο φαρμακευτικό εργοστάσιο της AFK Sistema Binnopharm. Η συνολική παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να φτάσει τις 500 εκατομμύρια δόσεις τους πρώτους 12 μήνες.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η πρώτη παρτίδα του πολυαναμενόμενου εμβολίου θα παραχθεί και θα είναι έτοιμο για χρήση σε δύο εβδομάδες. «Σήμερα διεξάγονται οι δοκιμές ποιοτικού ελέγχου. Μέσα σε δύο εβδομάδες η πρώτη παρτίδα του φαρμάκου θα κυκλοφορήσει και θα παραδοθεί για εμβολιασμό σε ομάδες γιατρών υψηλού κινδύνου», ανέφερε συγκεκριμένα.

Περισσότερα...