Υγεία-Διατροφή

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα: Ακόμα ανεξιχνίαστη

Περισσότερα...

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο ADHD, έχει απασχολήσει πολύ τον ιατρικό κόσμο τα τελευταία χρόνια και φυσικά γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το φάσμα που καλύπτει η ΔΕΠΥ περιλαμβάνει την υπερκινητικότητα, τον παρορμητισμό και την έλλειψη προσοχής, που εμφανίζονται στα παιδιά κυρίως κατά την ηλικία στην οποία αρχίζουν το σχολείο. «Το παιδί πρέπει να εμφανίζει συμπτώματα τουλάχιστον σε δύο περιβάλλοντα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αντιληπτή όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο», εξηγεί ο ψυχολόγος Θεόδωρος Γκαντίνας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ενήμεροι για το σύνδρομο και δραστηριοποιούνται άμεσα για τη θεραπεία, την αποκατάσταση της ψυχικής

Περισσότερα...

Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου σε κλειστούς χώρους κίνδυνος για την υγεία

Περισσότερα...

 

Το διοξείδιο της ατμόσφαιρας δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. Μέσα σε κλειστούς χώρους συνιστά απειλή και για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Μέχρι τώρα κυρίως άλλα μικροσκοπικά σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, που οδηγούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν προσελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ έχουν υπάρξει πολύ λιγότερες μελέτες για τις συνέπειες που έχει το διοξείδιο του άνθρακα στην υγεία των ανθρώπων πέρα από την υγεία του πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Χέρνκε του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής έρευνας «Nature

Περισσότερα...

Κινδύνους για την οφθαλμική υγεία εγκυμονούν φακοί επαφής από μη πιστοποιημένα καταστήματα και το διαδίκτυο

Περισσότερα...

 

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής για την ορθή αγορά και διακίνησή τους, αλλά και την ασφαλή χρήση και τη φροντίδα τους, εφιστούν οι οπτικοί, ξεκινώντας την καμπάνια ενημέρωσης «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα». Σήμερα 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και περίπου 350.000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φακούς επαφής, συνήθως σε καθημερινή βάση.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), του Συνδέσμου Οπτικών & Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ) τονίζουν ότι δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της διακίνησης φακών επαφής από μη πιστοποιημένα

Περισσότερα...

«Επικίνδυνος μύθος» ότι η πολλή καθαριότητα κάνει κακό στην υγεία

Περισσότερα...

 

Η αντίληψη πως η πολλή καθαριότητα γυρνά μπούμερανγκ και γίνεται κακή για την υγεία, προκαλώντας διάφορες αλλεργίες, επειδή δεν αφήνει τον ανθρώπινο οργανισμό να εξοικειωθεί με τα μικρόβια, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντί τους, δεν είναι παρά ένας «επικίνδυνος μύθος». Αυτό αναφέρει η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας στην τελευταία έκθεσή της, θεωρώντας ότι η λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής», αν εφαρμοστεί άκριτα, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις.

Η έκθεση επισημαίνει ότι πράγματι δεν πειράζει τα παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο ή με ζώα και να εκτίθενται σε «καλά» βακτήρια, πράγμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά

Περισσότερα...

Επιτυχής επέμβαση σε ασθενή με έλλειμμα αρθρικού χόνδρου

Περισσότερα...

 

Στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, ένα σχετικά μικρό νοσοκομείο της ελληνικής περιφέρειας, εφαρμόστηκε για δεύτερη φορά στην Ευρώπη –ίσως και στον κόσμο– μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή τεχνική από ορθοπεδικούς, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε «δύσκολες» περιοχές της χώρας, όπως τα ακριτικά νησιά.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου, «πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε σε ασθενή που ύστερα από τροχαίο ατύχημα παρουσίασε μεγάλο έλλειμμα αρθρικού χόνδρου στο κνημιαίο plateau. Οι ιατροί συνέλεξαν υγιή χόνδρινα τεμάχια από μια μη φορτιζόμενη επιφάνεια των κονδύλων με ένα φίλτρο, τα οποία κατόπιν συνδυάστηκαν με θρομβίνη που δημιουργήθηκε από αίμα και PRP του ασθενούς

Περισσότερα...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη και στον κόσμο

Περισσότερα...

Ως ατμοσφαιρικός ρύπος ορίζεται η ουσία στην ατμόσφαιρα που μπορεί σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις να βλάψει ανθρώπους, ζώα, βλάστηση και υλικά της Γης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κυμαινόμενη και διαμορφώνεται από ένα εύρος παραγόντων, όπως το μέγεθος του οδικού δικτύου μιας περιοχής, αν η περιοχή είναι γεωργική ή αστική ή αν περικλείονται εντός της βιομηχανικές μονάδες και μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας ακόμα παράγοντας επιδείνωσης των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πιο συνήθεις ρύποι που παρατηρούνται είναι το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου.

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.