Υγεία-Διατροφή

Παππούδες εν δράσει: Ο ρόλος τους στην ανατροφή των παιδιών

Περισσότερα...

 

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μέσα στην οικογένεια είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, όπου η μητέρα τείνει να εργάζεται και να περνάει αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, η παροχή βοήθειας ως προς την ανατροφή των παιδιών από τον παππού και την γιαγιά είναι επιβεβλημένη. Αν προσθέσουμε σε αυτή την εξίσωση και το θέμα της οικονομικής κρίσης, η οποία περιορίζει ακόμα περισσότερο τις εναλλακτικές επιλογές, τότε καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία των παππούδων μέσα στην οικογένεια είναι αναγκαία και ουσιώδης. Για το λόγο αυτό, παρατηρούμε ότι τα παιδιά περνάνε αρκετές ώρες την ημέρα μαζί τους, αφού εκείνοι αναλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης της ανατροφής τους. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις όπου δεν

Περισσότερα...

Ζήσε τη στιγμή!

Περισσότερα...

 

Η έννοια της Ενσυνειδητότητας

Η ζωή περνά χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε. Στο μυαλό μας πάντα υπάρχουν σκέψεις, ιδέες, προβλήματα, προβολές, γεγονότα. Δεν παίρνουμε το χρόνο να παρατηρήσουμε τη στιγμή, το τώρα. Να αισθανθούμε τον κόσμο μας με όλες μας τις αισθήσεις.

Μπροστά από ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα μπορεί απλά να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου, όπου υπάρχουν γύρω μας αμέτρητες εικόνες, μυρωδιές, ήχοι, εμείς μπορεί απλά να σκεφτόμαστε τι μας είπε το πρωί το αφεντικό μας και μας στενοχώρησε. Ζούμε μέσα στο μυαλό μας, εγκλωβισμένοι στις σκέψεις μας, κυριευμένοι από τις αγωνίες μας. Χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι αυτές ελέγχουν τα συναισθήματα και τις πράξεις μας

Περισσότερα...

Μειώστε εύκολα και έξυπνα θερμίδες από το καθημερινό σας πιάτο

Περισσότερα...

 

Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να σκεφτείτε τα μικρά καθημερινά λάθη που τυχόν κάνετε, καθώς και γενικά τις διατροφικές σας συνήθειες.

Μπορείτε να εξοικονομήσετε τις έξτρα θερμίδες από το καθημερινό σας διαιτολόγιο, ανάλογα με το είδος του τροφίμου που θα επιλέξετε να μαγειρέψετε ή να παραγγείλετε.

Όσον αφορά τα fast food, αποφύγετε επιλογές που προσφέρονται σε χαμηλή τιμή. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για κάποιο burger που σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες. Γλιτώνετε χρήματα, επιβαρύνετε όμως τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

Για επιδόρπιο επιλέξτε τα φρούτα και αποφύγετε τα γλυκά

Περισσότερα...

Παιδική επιθετικότητα | Πώς μπορούμε να την κατανοήσουμε;

Περισσότερα...

 

Υπάρχουν ορισμένες εκδηλώσεις στη συμπεριφορά ενός παιδιού, οι οποίες εμποδίζουν τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την προσαρμογή του στο κοινωνικό περιβάλλον και κάνουν τόσο το ίδιο όσο και τους γύρω του να υποφέρουν. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η επιθετικότητα. Είναι δύσκολος ο ορισμός της επιθετικότητας. Στο κεντρικό της νόημα, αναφέρεται σε βίαιες πράξεις, οι οποίες έχουν στόχο να προκαλέσουν σωματικό ή ψυχικό πόνο σε κάποιον άλλο ή και στο ίδιο το άτομο.

Υπάρχουν πολλές μορφές βίας, η σωματική, η λεκτική, η ψυχολογική, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται και σε συνδυασμό. Για να χαρακτηρίσουμε μια πράξη ως επιθετική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρόθεση να

Περισσότερα...

Τρόφιμα που καταπολεμούν το άγχος και το στρες

Περισσότερα...

 

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής είναι συνυφασμένοι με το άγχος. Κι όμως υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση, να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και να μας προσφέρουν την απαραίτητη ηρεμία που τόσο έχουμε ανάγκη.

Προσπαθήστε λοιπόν να ενσωματώσετε μερικές από τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί πλούσια πηγή σε κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σίδηρο. Έχει τη δύναμη να ρυθμίζει τα επίπεδα του άγχους σας, αφού μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει την κυκλοφορία του

Περισσότερα...

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών;

Περισσότερα...

 

Η αυτοεκτίμηση των παιδιών προσδιορίζει την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και συνδέεται με μια σειρά από συμπεριφορές τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή τους. Για παράδειγμα ένα παιδί που θεωρεί ότι θα αποτύχει σε κάποια εξέταση, το πιο πιθανό είναι να μην προσπαθήσει καν. Αντίστοιχα ένα παιδί που θεωρεί τον εαυτό του καλό φίλο, θα αναπτύξει περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες και θα νιώθει πιο άνετα στις κοινωνικές συναλλαγές. Άρα η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ζωή που θα ζήσουμε.

Η φύση της αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση θεωρείται ως ένα βαθμό έμφυτη

Περισσότερα...