Υγεία-Διατροφή

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ασθενούς

Περισσότερα...

 

Τα 14 δικαιώματα είναι θεμελιώδη και θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να είναι σεβαστά σε κάθε χώρα. Σχετίζονται με υποχρεώσεις και ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι πολίτες, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η Χάρτα εφαρμόζεται καθολικά, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι διαφορές όπως η ηλικία, το φύλο, η θρησκεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.ά. δύνανται να επηρεάσουν τις ατομικές ανάγκες υπηρεσιών υγείας.

Δικαίωμα της πρόληψης

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών προκειμένου να εμποδίσει την εμφάνιση ασθενειών.

Περισσότερα...

Superfoods: Τελικά ευνοούν ή όχι την υγεία μας;

Περισσότερα...

 

Οι άνθρωποι αναζητούν σήμερα την υγεία και την ευεξία στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Συχνά όμως ούτε η άσκηση ούτε και η διατροφή είναι τόσο αθώες για αρκετά προβλήματα υγείας. Μάλιστα κάποιες υπερτροφές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η παγκόσμια βιομηχανία υγιεινής διατροφής παρουσιάζει πραγματική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή πρόσφατες υπερδίαιτες και νέες μορφές γυμναστικής διαρκώς προκύπτουν νέοι υποστηρικτές. Συχνά όμως αυτές κρύβουν και σοβαρούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Τροφίμων, η υπερκατανάλωση ενός συγκεκριμένου superfood, του λιναρόσπορου, θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια δηλητηρίαση από κυάνιο. Ειδικότερα, ο

Περισσότερα...

Ενθαρρυντική η δοκιμή του πρώτου εμβολίου για τα χλαμύδια

Περισσότερα...

 

Το πρώτο εμβόλιο για τα χλαμύδια των γεννητικών οργάνων που έφτασε στην αρχική φάση 1 της κλινικής δοκιμής του άφησε ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς φαίνεται ασφαλές και «πυροδοτεί» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Η νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με περίπου 131 εκατομμύρια νέα περιστατικά κατ’ έτος. Καθώς 3 στις 4 λοιμώξεις δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, πιθανότατα ο αριθμός των περιστατικών είναι ακόμα μεγαλύτερος. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις συμβαίνουν σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους.

Περίπου στο ένα έκτο

Περισσότερα...

Βρετανία: Νέα βρετανική ιατρική μέθοδος καθυστερεί την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια

Περισσότερα...

 

Μια νέα μέθοδος η οποία θέτει ως στόχο να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια ξεκίνησε με πρωτοβουλία γιατρών στη Βρετανία, οι οποίοι ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στη μέθοδο αυτή –που έχει ήδη ακολουθηθεί από 9 γυναίκες– αφαιρείται λαπαροσκοπικά ιστός από τις ωοθήκες, ο οποίος στη συνέχεια τεμαχίζεται και ψύχεται για να διατηρηθεί. Όταν οι γυναίκες εισέλθουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ο ιστός αποψύχεται και εισάγεται ξανά στο σώμα τους. Για να αποκαταστήσουν τα επίπεδα ορμονών που πέφτουν, οι γιατροί διαλέγουν ένα μέρος με καλή παροχή αίματος (π.χ. τη μασχάλη). Αν ο ιστός των ωοθηκών επιβιώσει, μπορεί να επαναφέρει τα πεσμένα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών και να διακόψει την εμμηνόπαυση.

Περισσότερα...

Προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας

Περισσότερα...

 

Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του εν όψει υψηλών θερμοκρασιών υπενθυμίζει στους πολίτες βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Αναμεσά τους είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.

Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά ευρύχωρα ανοιχτόχρωμα κυρίως βαμβακερά ενδύματα. Η αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών. Λήψη ελαφράς μη λιπαρής αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Περισσότερα...

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα: Ακόμα ανεξιχνίαστη

Περισσότερα...

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο ADHD, έχει απασχολήσει πολύ τον ιατρικό κόσμο τα τελευταία χρόνια και φυσικά γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το φάσμα που καλύπτει η ΔΕΠΥ περιλαμβάνει την υπερκινητικότητα, τον παρορμητισμό και την έλλειψη προσοχής, που εμφανίζονται στα παιδιά κυρίως κατά την ηλικία στην οποία αρχίζουν το σχολείο. «Το παιδί πρέπει να εμφανίζει συμπτώματα τουλάχιστον σε δύο περιβάλλοντα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αντιληπτή όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο», εξηγεί ο ψυχολόγος Θεόδωρος Γκαντίνας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ενήμεροι για το σύνδρομο και δραστηριοποιούνται άμεσα για τη θεραπεία, την αποκατάσταση της ψυχικής

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.