Υγεία-Διατροφή

Νέα σύσταση από την Αθηνά Λινού στις γυναίκες κάτω των 50 για ποια εμβόλια θα πρέπει να κάνουν

Περισσότερα...

 

Για το αλαλούμ που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Λογικό να ανησυχεί ο κόσμος, γιατί δεν έχει όλη την πληροφορία που είναι υπαρκτή σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση», διαβεβαίωσε η κα Λινού σε πρωινή της συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ερωτώμενη εάν οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε πως τα επεισόδια εμφανίζονται συνήθως στην πρώτη δόση και πολύ σπανιότερα στη δεύτερη. Σε περίπτωση που κάποιος τη ρωτούσε εάν πρέπει να κάνει τη

Περισσότερα...

Αύριο ανοίγουν τα ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα 18-24

Περισσότερα...

 

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει και η τελευταία ηλικιακή ομάδα για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, οπότε τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών θα μπορούν από μεθαύριο να κλείσουν το ραντεβού τους με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Αυτό ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος προσέθεσε πως όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά, όπως εξήγησε, αυτό δεν είναι απαγόρευση, καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο, μπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά τη

Περισσότερα...

5ο Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας

Περισσότερα...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες του 5ου Συνεδρίου Φαρμακευτικής Φροντίδας, που διοργάνωσε η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρία (ΕΦΕ), στις 5 και 6 Ιουνίου 2021, με τη συνεργασία της Χαραμή ΑΕ και του Pharmacy Μanagement και Επικοινωνία.

Το συνέδριο, προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας, διεξήχθη μόνο διαδικτυακά, έτσι ώστε ο κάθε σύνεδρος είχε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει με ασφάλεια από όπου και αν βρισκόταν.

Το επιστημονικό κύρος της ΕΦΕ και η δύναμη επικοινωνίας της Χαραμή ΑΕ μαζί με την άρτια οργάνωση και το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα ομιλιών, συνετέλεσαν στην επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου, που παρακολούθησαν συνολικά 2.479

Περισσότερα...

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19

Περισσότερα...

Αυξάνεται η δυναμική των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και η κορύφωσή της αναμένεται τον Ιούνιο. Σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή των 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο

Περισσότερα...

Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ κάνει κακό στον εγκέφαλο

Περισσότερα...

Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τον εγκέφαλο, καθώς ακόμα και η μέτρια κατανάλωση έχει αρνητική επίπτωση σχεδόν σε κάθε εγκεφαλική περιοχή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Άνια Τοπιγουάλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», ανέλυσε στοιχεία για 25.378 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ιατρικά ιστορικά και τεστ μνήμης, τα οποία συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κάποιος τόσο μικρότερος είναι ο όγκος του εγκεφάλου του και άρα τόσο χειρότερες οι επιδόσεις του. Η μεγαλύτερη κατανάλωση

Περισσότερα...

Αυτές είναι οι τρεις ομάδες ανθρώπων που χτυπήθηκαν ψυχολογικά από τον κορονοϊό

Περισσότερα...

 

Μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Η καραντίνα, τα μέτρα επί μέτρων, οι απαγορεύσεις και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown έχουν «τραυματίσει» σημαντικά πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τους υγειονομικούς.

Οι τρεις ομάδες

Σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας και καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Εύχαρις Παναγοπούλου, ο κορονοϊός έχει επηρεάσει ψυχικά κυρίως τρεις ομάδες ανθρώπων: «τα παιδιά, τα ζευγάρια και τους ηλικιωμένους».

«Τα παιδιά φορτώθηκαν το ότι είναι κινητές βόμβες για τη γιαγιά και τον παππού, κάτι που λεγόταν τον πρώτο καιρό της πανδημίας, και παρότι στη

Περισσότερα...