Γλουτένη και φλεγμονή: Μπορεί η διατροφή να «σβήσει» τα αυτοάνοσα;
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2025 11:12
Η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον ρόλο της διατροφής στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής. Νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα συγκαταλέγονται στις χρόνιες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες καταστάσεις που φαίνεται να επηρεάζονται από διατροφικούς παράγοντες – με κυρίαρχη τη γλουτένη.
Η γλουτένη ως διατροφικός παράγοντας φλεγμονής
Η γλουτένη είναι μια σύνθετη πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε άτομα με κοιλιοκάκη ή μη-κοιλιοκακική ευαισθησία, η κατανάλωσή της μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ακόμα και σε άτομα