Συνεντεύξεις

Blacklight: Η ΚΟΙΝΣΕΠ με το σπάνια φωτεινό μαύρο χρώμα

Περισσότερα...

Αν και βυθισμένη στο σκοτάδι, έχει φωτεινή πλευρά δυσεύρετη. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Blacklight» είναι μια ομάδα ατόμων με οπτική αναπηρία που σχεδιάζει δράσεις με σκοπό την ένταξη και την αλληλεπίδραση των τυφλών ατόμων με την κοινωνία. Βοηθά στην κατάλυση των προκαταλήψεων και των στερεότυπων για τα άτομα με αναπηρία και προγραμματίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με μερική ή ολική τύφλωση και όχι μόνο. Ξεκίνησε από το πολύ επιτυχημένο δρώμενο Dialogue in the Dark και, όπως λέει ο ιδρυτής της Γιάννης Καπνιάς, προχωρά με γνώμονα το χαμόγελο που «ασφαλώς χωρά» στην αναπηρία.

Ποιος σκοπός υπαγόρευσε τη δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ «Blacklight»;

Περισσότερα...

Μ.Α.Ν.Α. σημαίνει μπορώ, αγωνίζομαι, νικώ, αξίζω

Περισσότερα...

Με ένα γράμμα διαφορά βάλθηκαν να αποδείξουν πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Με τις διαχωριστικές τελείες του αρκτικόλεξου έδωσαν σε μία από τρυφερότερες λέξεις του κόσμου, τη «μάνα», πολύτιμες διαστάσεις. Και με την ψυχή τους έστησαν την ΚΟΙΝΣΕΠ Μ.Α.Ν.Α., μια ιδιωτική πρωτοβουλία 3 γονέων με παιδιά με ιδιαιτερότητες. Η Ελένη Κουράκου, πρόεδρος, και η Κατερίνα Δαρδαγιαννοπούλου, γενική γραμματέας, δύο μανάδες με παιδιά ΑΜΕΑ, αποφάσισαν να δώσουν διέξοδο στη  συχνά αδιέξοδη  καθημερινότητα ανθρώπων με αυτισμό, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, παιδιών που «τραβάνε μεγάλα ζόρια», αλλά πολλές φορές δίνουν και μεγάλα μαθήματα ζωής.

Πότε συστάθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ

Περισσότερα...

Σεβαστή-Άννα Κωνσταντοπούλου: Η γιόγκι του πάθους

Περισσότερα...

Στα 9 της χρόνια γνωρίστηκε με τη γιόγκα. Δεν την παράτησε ποτέ, αλλά ούτε και την ενέταξε στην επαγγελματική διαδρομή της. Για 22 χρόνια η Σεβαστή-Άννα Κωνσταντοπούλου εργάστηκε στη ΔΕΗ κι αφού συνταξιοδοτήθηκε, έκανε το όνειρό της να γίνει δασκάλα γιόγκα πραγματικότητα.

Εκπαιδεύτηκε και ειδικεύτηκε στην Accessible Yoga for People with Disabilities (σ.σ. Προσβάσιμη Γιόγκα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες). Με άλλα λόγια, μαθήτευσε κοντά στους πρώτους διδάξαντες για να δημιουργήσει τις πρώτες τάξεις chair yoga στην Αμερική και στη συνέχεια να δείξει σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας τρόπους να ανακουφίζουν τον πόνο του κορμιού και της ψυχής.

Ποιες είναι οι σχετικές με τη γιόγκα

Περισσότερα...

Η τέχνη της ζωής με άλλα μάτια

Περισσότερα...

 

Για 24 ώρες έκανε ένα πείραμα με τον εαυτό του: έκλεισε τα μάτια του με ένα πανί και επιχείρησε να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα. Τα κατάφερε και, μαζί με το κατόρθωμά του, ένιωσε όπως νιώθουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Μετά  του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, το MinaDot, ώστε να μπορεί να μεταγράφει σε γραφή Μπράιγ (Braille) κείμενα της επιλογής του. Ύστερα σκέφτηκε πως η ζωή χωρίς την ποίηση είναι πεζή και πως δικαίωμα στην ομορφιά του λόγου έχουν όλοι οι άνθρωποι. Τελικά, αφού ο δικός του έρωτας, η κοπέλα του, του δώρισε το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, αποφάσισε να μεταγράψει το απόλυτο ερωτικό ποίημα σε γραφή Μπράιγ. Ο φοιτητής Απόστολος Γαρούφος, ο νεαρός που φαίνεται

Περισσότερα...

Ροκάνι: Τα χειροποίητα έπιπλα που σώζουν τα δάση

Περισσότερα...

Η Κική, η Κωνσταντίνα, η Ιωάννα, ο Πραξιτέλης, ο Παντελής, ο Λάμπρος, ο Βασίλης και ο αυτοαποκαλούμενος guest star Πάρης, όταν πηγαίνανε μαζί σχολείο, εν έτει 2006, συνήθιζαν, όπως άλλωστε και κάθε μαθητής αυτού του τόπου, να χαράζουν την παρουσία τους στη σχολική καθημερινότητα πάνω στα θρανία. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το χαριτωμένο, αν και ολίγον καταστροφικό, χόμπι των μαθητών δεν χάθηκε. Αντιθέτως, έγινε ένα καλαίσθητο, πρωτότυπο και ρομαντικό παγκάκι, κατάλληλο για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο σπιτιού, χάρη στο Ροκάνι, την ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει ως αποστολή «τη δημιουργία μοναδικών προϊόντων που εκπέμπουν ένα ηχηρό περιβαλλοντικό μήνυμα μέσω του τελικού καταναλωτή».

Το ροκάνι

Περισσότερα...

Μπριγάδα: Η «ταξιαρχία» της εστίασης σηκώνει τα μανίκια

Περισσότερα...

Απ’ την παραγωγή στην κατανάλωση τροφίμων μεσολαβούν πολλά. Για παράδειγμα, η βιομηχανική παραγωγή, «που είναι εντατική και εντέλει επιβαρυντική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον», κατά πώς λέει ο executive chef στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και consulting chef σε εστιατόρια και εταιρίες παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων Νίκος Φωτιάδης. Με άλλα λόγια, αφενός, κατά το κοινώς λεγόμενο, «δεν ξέρουμε τι τρώμε» και αφετέρου η διασύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα των τροφίμων χάσκει εγκυμονώντας κινδύνους. Αυτό ακριβώς το κενό επιχειρεί να καλύψει η Μπριγάδα, αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μάγειρες, δημοσιογράφους γεύσης, διαιτολόγους, τεχνολόγους τροφίμων, ειδικούς

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.