Υγεία-Διατροφή

Έρευνα: Νέοι νευρώνες αναπτύσσονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο έως τα βαθιά γεράματα

Περισσότερα...

 

Νέα ισπανική επιστημονική έρευνα του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, σύμφωνα με δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και ύστερα από ανάλυση δειγμάτων εγκεφαλικών ιστών από 58 ανθρώπους, υποστηρίζει πως νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) αναπτύσσονται έως την ένατη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν το βάζει κάτω ακόμα κι αν έχει περάσει τα 80. Όμως η δημιουργία νέων νευρώνων μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα και στο αρχικό στάδιο της νόσου, από 30.000 σε 20.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού, δηλαδή μια μείωση άνω του 30%.

Περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή: Tο φάρμακο για την κατάθλιψη

Περισσότερα...

 

Η καθημερινή λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων δεν βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης, αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η βελτίωση της διατροφής, ιδίως όταν είναι μεσογειακή, μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτζολάιν Βίσερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του

Περισσότερα...

Είμαστε έφηβοι μέχρι και τα τριάντα;

Περισσότερα...

 

Η ενηλικίωση συνεχίζεται και μετά τα 18 χρόνια του ανθρώπου, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα, καθώς παρά τα νομικά και κοινωνικά στεγανά Βρετανοί ειδικοί θεωρούν πως πραγματικά ενηλικιωνόμαστε κάποια στιγμή στη διάρκεια της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας. Η έρευνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει πως δεν υπάρχει σαφές βιολογικό όριο ανάμεσα στην εφηβεία και την ενηλικίωση και πως οι άνθρωποι ενηλικιώνονται σε μια σταδιακή εξελικτική διαδικασία που διαρκεί αρκετά μετά την ηλικία των

Περισσότερα...

Χοληστερίνη: Το αυγό είναι ο «ένοχος»

Περισσότερα...

 

Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια για πρόωρο θάνατο. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα διατρέχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και έχουν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά. Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη

Περισσότερα...

Πώς σχετίζεται η στοματική με τη γενική υγεία μας;

Περισσότερα...

 

Τη σημασία που έχει η υγεία του στόματος στη γενικότερη υγεία του οργανισμού, αλλά και τη συμβολή της στην εμφάνιση και εξέλιξη νοσημάτων αναδεικνύει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει οριστεί για τις 20 Μαρτίου.

«Γνωρίζεις με ποιο τρόπο η στοματική σου υγεία σχετίζεται με τη γενική σου υγεία; Ρώτα τον οδοντίατρό σου!»: Το μήνυμα αυτό στέλνει ο ΟΣΠ, αναφέροντας ότι «πάνω

Περισσότερα...