Τοπική Ανάπτυξη

Το έδαφος σε ισορροπία

Περισσότερα...

Ισορροπία σημαίνει ζωή, εκεί όπου ανισορροπία σημαίνει θάνατο. Και αυτό ισχύει παντού και πάντοτε. Η αλλαγή μπορεί να συμβεί αργά, δίνοντας την ευκαιρία για δημιουργία νέων ισορροπημένων καταστάσεων. Και η αλλαγή είναι το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, όπως διευκρίνιζε ένας παλαιός πρόεδρος (ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή) εκπαιδευτικού ιδρύματος, στο οποίο είχα τη χαρά να υπηρετήσω, όταν ήταν ακόμα χώρος προσφοράς στην αλλαγή ποιότητας ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου στην Ελλάδα.

Η ζωή στον πλανήτη γη υφίσταται ακόμη ίσως, διότι οι ισορροπίες στα διάφορα συστήματα στη γη δεν έχουν καταστραφεί τόσο πολύ, ώστε να επέλθει ο θάνατός τους. Και φροντιστής του περιβάλλοντος (τόσο του φυσικού

Περισσότερα...

Φωτιά ή νερό, ατύχημα ή αποτέλεσμα;

Περισσότερα...

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε ανήμποροι (;) τα τηλεοπτικά παράθυρα, που ανοίγουν αδιάντροπα μέσα στα σπίτια μας (πάντα μπορούμε να κλείσουμε την τηλεόραση ή να αλλάξουμε κανάλι ή να βάλουμε τουρκικά σίριαλ…) με κοκορομαχίες της μορφής «εσύ φταις» ή «φταίει το θύμα» ή «φταίει ο στρατηγός άνεμος» ή ο… Χατζηπετρής για τις πυρκαγιές και για τις πλημμύρες.

Από τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 οι μόνοι που φαίνεται ότι λυπούνται είναι τα ίδια τα θύματα (οι επιζήσαντες!) και οι πολιτικοί αντίπαλοι. Και οι μόνοι που έδρασαν και δρουν είναι οι αυτενεργούντες πολίτες (ατομικά ή εθελοντικές ομάδες προσκόπων, οδηγών, μέλη του Ερυθρού Σταυρού κ.λπ.) και αυτενεργήσαντες υπηρεσιακοί (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κ.λπ.).

Περισσότερα...

Τοπικές βιώσιμες κοινωνίες, 15 Οκτωβρίου 2018

Περισσότερα...

«Ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ αγροτών-παραγωγών και αστών-καταναλωτών πρέπει να διαμορφωθεί από κοινού και να παρουσιαστεί στους συμπολίτες μας στην ύπαιθρο της Αττικής στις 15 Οκτωβρίου 2018», είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, κατά την εκδήλωση στις 7/7/2018 του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού με τίτλο «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» στα γραφεία του συλλόγου.

Η μακροχρόνια λιτότητα και η οικονομική κρίση αλλά και η μεγάλη εναλλαγή πολιτικών επιλογών μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιούργησαν νέες συνθήκες στους εμπλεκόμενους ανθρώπους, Έλληνες πολίτες, ώστε να επανεκτιμήσουν

Περισσότερα...

Τοπική μπίρα, τοπική εφοδιαστική, τοπική κατανάλωση

Περισσότερα...

«Την μπίρα μπορείς να την προσεγγίσεις με δύο τρόπους. Από τη μία ως ένα αλκοολούχο και από την άλλη ως ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, και αυτό γιατί η φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπίρα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και παράγοντες που βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα ποτήρι μπίρας έχει 4 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Φυσικά αυτό δεν μας κάνει να ξεχνάμε τον παράγοντα γεύση» (Χ. Ντιγκιρλάκης, «Beer Brunch» Ιούνιος 2018).

Η ψαλίδα τιμών παραγωγού με τιμές καταναλωτή έχουν ένα άνοιγμα 5 έως 8 φορές, όπως λέει το ΥΠΑΑΤ, και, αν συνυπολογίσουμε και μεταποίηση, όπως λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ, φθάνει τις 15 φορές. Εάν μπορούσαμε να

Περισσότερα...

Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία

Περισσότερα...

Το φετινό σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιρισμών (International Cooperatives Alliance, ICA) για τις 7 Ιουλίου 2018, την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών, ήταν «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία».

Και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργάνωσε εκδήλωση στην έδρα του (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρναί, Βουστάσιο Κοντογιάννη) με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» ως συνέχεια της εκστρατείας «Σώστε το γάλα» και της ανάγκης για βιώσιμες συμβιωτικές λύσεις για τοπική ανάπτυξη.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε στην ανοιχτή συζήτηση στις 7/7/2018, αποφασίστηκε η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών

Περισσότερα...

Ελλάδα: Κέντρο γαστρονομίας της Ευρώπης

Περισσότερα...

Από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο της Αθήνας η Ελλάδα γίνεται το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης, αφού θα διεξαχθεί το 16ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας. Σε αυτά τα συνέδρια παρίστανται δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 ατόμων. Σε αυτές τις ημερομηνίες με κέντρο το Ζάππειο θα λάβουν χώρα τρεις δράσεις: ένα συνέδριο, μία έκθεση και ένα πρόγραμμα γαστρονομικού τουρισμού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15/10/2018 με επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου και των Μυκηνών και σε οινοποιείο στη Νεμέα και συνεχίζει την Τρίτη 16/10/2018 με

Περισσότερα...