koinwnia_2910.jpg

 

Το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για το άσυλο «να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ήδη αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου.

Η οργάνωση υπογραμμίζει την ανησυχία της για την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, «οι οποίοι είναι εξ ορισμού μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού» και επισημαίνει ότι η «πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου της παρατεταμένης διοικητικής κράτησης είναι μια ανησυχητική συνθήκη για την κατάσταση της υγείας τους».

Επιπλέον παρατηρεί ότι οι ρυθμίσεις αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου «ενδέχεται να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση μεταναστών δίχως έγγραφα, οι οποίοι ωστόσο θα παραμένουν εγκλωβισμένοι» στη χώρα μας. Αυτό το γεγονός, προσθέτουν οι Γιατροί του Κόσμου, «θέτει σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος και είναι τελικά και οικονομικά επιζήμιο για τα εγχώρια συστήματα πρόληψης, υγείας και κοινής ωφέλειας».

Τέλος, η δημιουργία λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, σημειώνει η ΜΚΟ, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδικίες και κινδύνους».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οργάνωση, που συμμετείχε στη διαβούλευση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, ζητά τη δημιουργία «ενός ενιαίου, σύγχρονου και δίκαιου συστήματος ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη σχετική αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn