optikos.jpg

Οπτικός: Το επάγγελμα που μας κάνει τα μάτια 14! Η όραση είναι η κυρίαρχη αίσθηση στον άνθρωπο. Στατιστικές δείχνουν ότι το 80% των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά προέρχονται από το οπτικό σύστημα.

Ο ρόλος του οπτικού είναι σημαντικός, αφού χάρις σε αυτόν μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα, να έχουμε ξεκούραστα τα μάτια μας, καθώς αυτός μας τα προσέχει και κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για να επιδιορθώσει τις όποιες «βλάβες» παρουσιάζουν οι οφθαλμοί μας.

Ένα επάγγελμα που έχει λίγους τομείς απασχόλησης, αλλά πολύ ενδιαφέρον για κάποιον που θα θελήσει η επαγγελματική ζωή του να έχει να κάνει με τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.

Τα προσόντα που χρειάζεται να έχει ο οπτικός είναι πτυχίο ΑΤΕΙ Τμήματος Οπτικής (ο πτυχιούχος παίρνει και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την περιφέρεια).

Η γνώση αγγλικών, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (Ms Office), προγραμμάτων και εφαρμογών που σχετίζονται με την ανάλυση και την επεξεργασία των μετρήσεων των οφθαλμών είναι από τα απαραίτητα προσόντα ενός επαγγελματία του χώρου. Τα δημόσια ή τα ιδιωτικά ΙΕΚ σού παρέχουν τη δυνατότητα να εργαστείς ως βοηθός οπτικού αμέσως μόλις ολοκληρώσεις τις σπουδές σου.

Όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, έτσι και σε αυτό του οπτικού σημαντικό ρόλο παίζουν οι προσωπικές δεξιότητες, που πρέπει να έχει ή να αναπτύξει ένας υποψήφιος. Η ακρίβεια, η προσοχή και η υπευθυνότητα θεωρούνται οι σημαντικότερες και είναι αυτές που αναζητούν όλες οι εταιρίες που ζητούν να καλύψουν τη θέση του οπτικού.

Εξίσου σημαντικές δεξιότητες είναι η αίσθηση της τάξης, η ευαισθητοποίηση, η κρίση και η αντίληψη που διακατέχουν έναν υποψήφιο. Η επιδεξιότητα, η άριστη γνώση του αντικειμένου, η υπομονή, η διάθεση φιλικής εξυπηρέτησης, η κοινωνικότητα και η επικοινωνία με τους πελάτες είναι αυτά που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψηφίους. Αν η θέση είναι για πωλητή σε οπτικά καταστήματα, στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την εμπειρία προώθησης, τεχνικών πωλήσεων και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με τους εν δυνάμει πελάτες μας.

Οι θέσεις εργασίας συνήθως δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας. Αυτό δείχνει πόσο κλειστό είναι το επάγγελμα του οπτικού ακόμη στην Ελλάδα. Θέση εργασίας μπορείτε να αναζητήσετε μέσα από τα κλαδικά μέσα (σωματεία, ψηφιακά και έντυπα μέσα), μέσα από τα γραφεία διασύνδεσης των σχολών, αλλά και από κάποιο γνωστό που εργάζεται ήδη σε κάποια εταιρία που αναζητά οπτικούς.

Η ιστοσελίδα skywalker.gr έχει αναρτήσει τον τελευταίο χρόνο 7 αγγελίες για οπτικό-οπτομέτρη, από τις οποίες οι 5 ήταν για εταιρίες του εξωτερικού (4 για τη Γερμανία, 1 για τη Νορβηγία) και οι άλλες 2 για εταιρίες στην Ελλάδα (για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα).

Τα καθήκοντα του οπτικού είναι η μέτρηση, η κατασκευή και η προσαρμογή βοηθημάτων όρασης (γυαλιά, φακοί επαφής, τηλεσκόπια, κιάλια). Ο οπτικός είναι σε άμεση συνεργασία με τον οφθαλμίατρο και εκτελεί τις συνταγές του, βοηθά τον πελάτη να επιλέξει τον σκελετό των γυαλιών σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και του προτείνει ποιότητες γυαλιών ή φακών επαφής. Η κοπή, το τρόχισμα των φακών και η επιδιόρθωση του σκελετού είναι μέσα στις αρμοδιότητες του οπτικού. Στην περίπτωση που ο πελάτης επιλέξει φακούς επαφής ο οπτικός εξηγεί τον τρόπο τοποθέτησής τους στους οφθαλμούς και τον τρόπο καθαρισμού τους.

Ένας οπτικός μπορεί να εργαστεί σε καταστήματα, σε εργαστήρια ή σε βιομηχανίες οπτικών ειδών με καλές συνθήκες εργασίας, όπου εκ των πραγμάτων θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του κατάστημα. Το επάγγελμα δεν θεωρείται κορεσμένο και οι αποδοχές του βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το υπουργείο μάλιστα, θέλοντας να ενισχύσει τον ρόλο του οπτικού, εξέδωσε υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 2017 (ΦΕΚ 3247 β) που οριοθετεί το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη και καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματά του.

Σωτήρης Χατζηιωαννίδης,
Εμπορικός διευθυντής-Skywalker.gr

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn