Αγροτική Οικονομία

Χρηματοδότηση κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας

Περισσότερα...

Στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης 9/2/22 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής φιλοξένησε τον κ. Κώστα Αποστολόπουλο, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με αντικείμενο τις χρηματοδοτήσεις της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας.

Τη συζήτηση προλόγισε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Συλλόγου) και μετείχαν οι Αθηνά Μιχαηλίδου, Ζαφείρης Ναστούλης, Παναγιώτης Γκιοργκίνης, Νίκος Κορδαλής, Στράτος Τσικουράκης, Γιάννης Κοντογιάννης (προέδρος του Συλλόγου), Νίκος Δημόπουλος και Ευαγγελία Μωραΐτη, με συντονιστή τον γράφοντα, και βέβαια πολλοί φίλοι από το προφίλ του «Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος» στο

Περισσότερα...

Τα «ΑγροΝέα» και πάλι κοντά μας

Περισσότερα...

 

Αγροτικό εισόδημα. Οι Έλληνες αγρότες οι πιο φτωχοί της Ε.Ε. Μόνο 10.000 €/εκμετάλλευση. Στην Ελλάδα η αγροτική εργασία που πληρώνεται είναι μόνο το 20% της προσφερόμενης εργασίας. Το 80% το «κλέβει» η κάθε εκμετάλλευση από την οικογένεια. Το 10.000 €/έτος σημαίνει περίπου 5.000 €/άτομο για διμελή οικογένεια, δηλαδή περίπου 400 €/μήνα, σύμφωνα με το μέσο εισόδημα, τη στιγμή που οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν μέσο όρο περίπου 1.100 €/μήνα και οι δημόσιοι υπάλληλοι πάνω από 1.270 €/μήνα. Έτσι, όλοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται υψηλά χωρίς να παράγουν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες που δεν αξιολογούνται αν παρέχονται και αν χρειάζονται. Οι αγρότες στην Ολλανδία έχουν εισόδημα 82.000

Περισσότερα...

Ενεργειακή αυτάρκεια κτηνοτρόφων;

Περισσότερα...

 

Πραγματοποιήθηκε στις 26/1/22 η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση (μέσω Zoom) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο θέμα την «Ενεργειακή αυτάρκεια των κτηνοτρόφων», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους οι: Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα), Εύα Βρυώνη (Αχαρναί), Αργύρης Μπαϊρακτάρης (Τύρναβος), Νικόλαος Κορδαλής (Μέγαρα), Γιάννης Κοντογιάννης (Μενίδι), Μαρία Τέλιου (Βερδικούσα), Στράτος Τσικουράκης (Χανιά), Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), Θεοδώρα Τσιλιγιάννη (Θεσσαλονίκη), Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα), Κώστας Ακριτίδης (Πρωσοτσάνη Δράμας), Δημήτρης

Περισσότερα...

Η κτηνοτροφία στην υπηρεσία του αντιπυρικού σχεδιασμού

Περισσότερα...

 

Πραγματοποιήθηκε στις 20/1/22 μια εξαιρετική διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολυλειτουργική διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων και βιοοικονομία», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λιβαδοπονίας και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η διαδικτυακή διάλεξη είχε τίτλο: «Στοχευμένη βόσκηση και χειρισμοί καύσιμης ύλης: Η κτηνοτροφία στην υπηρεσία του αντιπυρικού σχεδιασμού», με κύριο ομιλητή τον γεωπόνο (MSc) κ. Δημήτρη Οικονόμου. Ακούστηκαν εξαιρετικές ανακοινώσεις και σχολιασμοί από πολλούς όπως τον καθ. Γιάννη Καζόγλου, τον καθ. Μιχάλη Βραχνάκη, τον καθ. Γιάννη Παπαδιά κ.ά.

Περισσότερα...

Φυσικός χυμός ελιάς από την Πιερία

Περισσότερα...

 

Η πιστοποιημένη άτυπη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, και για τη φετινή ελαιοπαραγωγική εσοδεία 2021, πέτυχε την παραγωγή ελαιολάδου με «Ισχυρισμό υγείας». Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος», έναν φυσικό χυμό ελιάς από την Πιερία, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς (MSc Τεχνολόγος Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ο Συνεταιρισμός Κάτω Αγιάννη Πιερίας δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, κατάφερε επίσης στην κυριολεξία να εξαγάγει από τα ελαιόκαρπα τον πιο φρέσκο φυσικό χυμό ελιάς. Το έξτρα

Περισσότερα...

Τα «ΑγροΝέα» στον «Στέντορα» κάθε εβδομάδα

Περισσότερα...

 

Δέρμα. Δέρμα από τα απόβλητα σταφυλιών μετά την οινοποίηση. Στην Ελλάδα παράγουμε 400.000 tn κρασί, το οποίο είναι το 10% της Ιταλίας, όσο περίπου και η Ισπανία, ενώ η Γερμανία (χωρίς ήλιο, αλλά με ζάχαρη) παράγει 600.000 tn. «Σκεφτείτε τους εκατοντάδες τόνους, κοτσάνια, στέμφυλα και σπόρους που αφήνει πίσω της η παραγωγή κρασιού. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε μεθόδους κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα απορρίμματα της αμπελουργίας. Με μηδενική χημική επιβάρυνση, με μειωμένη ενεργειακή χρήση, χωρίς κατάχρηση πολύτιμων ποσοτήτων νερού και χωρίς ρύπανση. Δέρμα από κρασί (!) για έπιπλα, αυτοκίνητα, ενδύματα και αξεσουάρ. Βραβευμένο προϊόν καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας με τεράστιες προοπτικές» (Ε

Περισσότερα...