Τοπική Ανάπτυξη

Τοπική εφοδιαστική αλυσίδα vs παγκοσμιοποίηση

Περισσότερα...

Τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, επεξεργασμένα (μεταποιημένα) τοπικά με βάση τοπικές συνταγές (τοπική γαστρονομία, πολιτισμός) και καταναλισκόμενα τοπικά (κάτοικοι, επισκέπτες, τουρισμός) μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες τοπικής / κοινοτικής ανάπτυξης, που είναι η ευημερία των κατοίκων του τόπου.

Το κόστος της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 5 έως 8 φορές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην τοπική εφοδιαστική αλυσίδα οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να ισορροπήσουν στο τριπλάσιο των τιμών παραγωγού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι, και ο παραγωγός θα εισέπραττε 200% καλύτερες

Περισσότερα...

Εφαρμοσμένη ελληνική γαστρονομία

Περισσότερα...

Την εφαρμογή / πρακτική της φημισμένης ελληνικής γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο γεύμα με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα.

Το 1998 αναπτύχθηκε με τη στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης & Κινητοποίησης η πρωτοβουλία «Culinary Heritage» / «Γαστρονομική Κληρονομιά» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο αναπτυξιακός μοχλός και η

Περισσότερα...

Εργαστήριο ανάπτυξης κοινωνικού κεφαλαίου

Περισσότερα...

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Λόφου των Προσκόπων, εκεί που στην κορυφή του βρίσκεται ο ιερός ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, του οποίου κτήτορας ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Τσιτλακίδης, οι συμπολίτες ξαναθυμήθηκαν το ξεκίνημα της κοινωνικής προσφοράς πριν από 50 χρόνια.

Η συνάντηση έγινε με πρόσκληση του αρχηγού του 1ου Συστήματος Προσκόπων κ. Κώστα Γεωργίου και

Περισσότερα...

Τοπική ανάπτυξη και εκθέσεις τροφίμων

Περισσότερα...

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου πραγματοποίησα μια επίσκεψη-αστραπή στην έκθεση Expotrof (1-4 Φεβρουαρίου, Ελληνικό). Όπως μου είπε ο οργανωτής κ. Κώστας Μοσχονάς, στην Expotrof μετείχαν 300 εκθέτες, που παρουσίαζαν περίπου 3.000 προϊόντα σε έκταση περίπου 7.000 τ.μ., στην παλαιά αίθουσα ξιφασκίας.

Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019, το Νότιο Αιγαίο ήταν η τιμώμενη Περιφέρεια της 6ης Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών Expotrof και

Περισσότερα...

«Ταξίδι στην τελειότητα» με το γάλα

Περισσότερα...

Με το σύνθημα «Ταξίδι στην τελειότητα» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος», σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», συμμετείχε στο φεστιβάλ Beverage, Food & Tourism – BeFood στην Τεχνόπολη (Γκάζι, Αθήνα) στις 27/1/2019 με εστίαση στον «λευκό χρυσό», το γάλα, από τις οικογενειακές εκτροφές των κτηνοτρόφων Αττικής.

Με άψογη οργάνωση των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

Περισσότερα...