Τα «Αγρονέα» της εβδομάδας εν δράσει
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 12:36
Τυρί: Η Μακεδονία έχει παράδοση στην παραγωγή ημίσκληρων τυριών, με πιο σημαντικό το κασέρι (ΠΟΠ), το Βικτώρια (δεν παράγεται πλέον), το Γαής τυρί, κ.λπ. Τα ημίσκληρα τυριά παράγονται με την τεχνοτροπία pasta fillata, δηλαδή τεντωμένου τυροπήγματος. Παράγεται μπασκί από φρέσκο γάλα, το οποίο μετά «ζυμώνουμε» σε ζεστό νερό και το τεντώνουμε ξανά και ξανά, μέχρι να πιάσει την επιθυμητή υφή. Στη Β.Δ. Ιταλία παράγουν το προβολόνε, που το κάπνιζαν. Στη δεκαετία του 1950 ο Ε. Αβέρωφ έστειλε Μετσοβίτες στην Ιταλία για να μάθουν νέες τεχνικές τυροκόμησης. Επιστρέφοντας δημιούργησαν το τυρί Μετσοβόνε, που παρήγαγαν με την τεχνική του καπνιστού προβολόνε. Σήμερα το Μετσοβόνε είναι ΠΟΠ. Το Τυροκομείο Αρβανίτη παράγει και προωθεί το καπνιστό τυρί