Σύμφωνα με έρευνα των Βρετανών, η μυωπία στα παιδιά δεν είναι μόνο γονιδιακό θέμα, καθώς όπως παρατηρήθηκε σε ομάδες παιδιών που έλαβαν μέρος στην διαδικασία ιατρικών εξετάσεων ,με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο δρα Κρίστοφερ Χάμοντ του Βασιλικού Κολεγίου (King's) του Λονδίνου, πολλές άλλες είναι οι παράμετροι της καθημερινότητας των οικογενειών που επηρεάζουν την όραση των παιδιών τους.
Ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "British Journal of Ophthalmology", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 διδύμους με μέση ηλικία 17 ετών, εκ των οποίων το ένα τέταρτο (26%) είχαν μυωπία. Η μέση ηλικία που τα μυωπικά παιδιά είχαν φορέσει γυαλιά, ήταν στα 11 τους χρόνια.
Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τους μήνες του καλοκαιριού, όσα έχουν πολύ μορφωμένη μαμά και όσα παίζουν πολλά βιντεοπαιχνίδια καθώς περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μυωπίας. Το υψηλό οικογενειακό εισόδημα και ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού, επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Από την άλλη, παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία των γονιών για υπογονιμότητα, έχουν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο μυωπίας, για λόγους που δεν είναι σαφείς.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, μετά και τη νέα μελέτη, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει να θεωρούνται ότι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μυωπία από ό,τι οι γενετικοί. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά οδηγεί στη λεγόμενη «ψηφιακή μυωπία», ενώ η καθιστική ζωή, η μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η κακή διατροφή ευνοούν επίσης την εκδήλωσή της.
Στη μυωπία το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά το φως, λόγω ενός διαθλαστικού σφάλματος του φακού, με συνέπεια να βλέπει κανείς θολά τα μακρινά αντικείμενα. Το σφάλμα διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή επέμβαση με λέιζερ. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μυωπία και το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 4,8 δισεκατομμύρια μυωπικοί έναντι σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων το 2010.
ΑΠΕ—ΜΠΕ