diatrofh-03_002.jpg

 

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο απολαύσεις, χαλαρές στιγμές και συχνές διατροφικές υπερβολές, ο Σεπτέμβριος φέρνει την ευκαιρία για επαναφορά και ανανέωση των υγιεινών συνηθειών μας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα σηματοδοτεί επίσης την ανάγκη να επαναφέρουμε τη διατροφή μας σε ισορροπία, δίνοντας στο σώμα μας την ευκαιρία να ανακάμψει από τις καλοκαιρινές καταχρήσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για να επαναφέρετε τη διατροφή σας σε υγιή μονοπάτια μετά το καλοκαίρι. 

1. Επαναφορά με ελαφριά γεύματα

Μετά από τις πλούσιες και συχνά βαριές τροφές των διακοπών, ένα πρώτο βήμα είναι η επαναφορά της σωστής διατροφής με την κατανάλωση πιο ελαφριών γευμάτων. Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, οι σούπες λαχανικών και τα γεύματα με βάση το ψάρι ή το άπαχο κρέας αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να αποτοξινώσετε το σώμα σας. Αυτά τα γεύματα είναι εύπεπτα, παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και βοηθούν στην εξισορρόπηση της πέψης.

2. Αποτοξίνωση με φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικοί σύμμαχοι για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μετά το καλοκαίρι. Τα φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα σταφύλια, τα οποία είναι πλούσια σε ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Ενσωματώστε τα καθημερινά στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε ως μέρος ενός πλήρους γεύματος. 

3. Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ειδικά μετά από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που μπορεί να έχουν προκαλέσει αφυδάτωση. Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και την αποτοξίνωση. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, το αγγούρι και το κολοκύθι. 

4. Σταδιακή μείωση της ζάχαρης

Τα καλοκαιρινά επιδόρπια, τα παγωτά και τα ζαχαρούχα ροφήματα συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Για να επαναφέρετε τα επίπεδα ενέργειας και να αποτρέψετε την επιθυμία για γλυκά, μειώστε σταδιακά την κατανάλωση ζάχαρης. Αντικαταστήστε τα γλυκά με φυσικές επιλογές, όπως φρούτα ή γιαούρτι με μέλι, και προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. 

5. Ισορροπημένα γεύματα

Με την επιστροφή στην καθημερινότητα, η ισορροπία είναι το κλειδί. Φροντίστε ώστε τα γεύματά σας να περιλαμβάνουν μια ισορροπία από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Για παράδειγμα, συνδυάστε κοτόπουλο ή ψάρι με καστανό ρύζι ή κινόα και προσθέστε μια πλούσια σαλάτα με λαχανικά. Αυτή η ισορροπία θα βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να αποφύγετε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. 

6. Υγιεινά σνακ

Τα σνακ είναι σημαντικό μέρος της διατροφής, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας που χρειάζεστε άφθονη ενέργεια. Αντικαταστήστε τα τσιπς και τα γλυκά με υγιεινές επιλογές, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Επίσης, οι μπάρες δημητριακών ή τα smoothie με φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικές επιλογές για να διατηρήσετε την ενέργειά σας.

7. Οργάνωση και προγραμματισμός γευμάτων

Η επιστροφή στη ρουτίνα μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά η οργάνωση των γευμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις υγιεινές σας συνήθειες. Αφιερώστε χρόνο για να προγραμματίσετε τα εβδομαδιαία γεύματά σας, να κάνετε λίστα αγορών και να προετοιμάσετε μερικά γεύματα εκ των προτέρων. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο υγιεινά, αλλά θα μειώσει και το άγχος της καθημερινότητας. 

Ο Σεπτέμβριος είναι η τέλεια ευκαιρία για να επαναφέρετε την ισορροπία στη διατροφή σας και να δημιουργήσετε νέες υγιεινές συνήθειες που θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Με μερικές απλές αλλαγές και λίγη οργάνωση, μπορείτε να ανακτήσετε την ευεξία σας και να νιώσετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα με ενέργεια και αισιοδοξία. 

Γράφει η

Έλενα Κούτση

Κλινική Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn