kalokairina_gevmata_900x600.jpg

 

Το καλοκαίρι θέλουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας με ελαφριά, θρεπτικά και δροσιστικά πρωινά γεύματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανάγκη για ενυδάτωση κάνουν επιτακτική τη σωστή επιλογή τροφών που θα μας προσφέρουν ενέργεια και θα μας διατηρούν δροσερούς και υγιείς. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ιδέες για καλοκαιρινά πρωινά γεύματα που συνδυάζουν γεύση και θρεπτική αξία.

  1. Smoothie bowl με φρούτα και σπόρους

Υλικά:

      •     1 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες

      •     1 μπανάνα

      •     1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι για περισσότερη πρωτεΐνη.)

      •     1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

      •     1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia

      •     1 κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

      •     φρέσκα φρούτα (π.χ. μύρτιλα, ακτινίδια, φράουλες)

      •     σπόροι chia ή λιναρόσπορος

      •     γκρανόλα

Οδηγίες:

      1.    Αναμείξτε τις κατεψυγμένες φράουλες, την μπανάνα, το γιαούρτι, το γάλα αμυγδάλου, τους σπόρους chia και το μέλι σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

      2.    Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ.

      3.    Προσθέστε την επικάλυψη της επιλογής σας.

      4.    Σερβίρετε αμέσως, και απολαύστε ένα δροσιστικό και θρεπτικό πρωινό.

  1. Overnight oats με μύρτιλα και καρύδα

Υλικά:

      •     1/2 φλιτζάνι βρώμη

      •     1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας

      •     1/2 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι

      •     1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia

      •     1/2 φλιτζάνι μύρτιλα

      •     1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

      •     τριμμένη καρύδα για επικάλυψη

Οδηγίες:

      1.    Σε ένα μεγάλο βαζάκι ή μπολ, ανακατέψτε τη βρώμη, το γάλα καρύδας, το γιαούρτι και τους σπόρους chia.

      2.    Προσθέστε τα μύρτιλα και ανακατέψτε απαλά.

      3.    Καλύψτε το μείγμα και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

      4.    Το πρωί, προσθέστε τριμμένη καρύδα και επιπλέον μέλι ή σιρόπι σφενδάμου αν επιθυμείτε.

      5.    Απολαύστε το πρωινό σας κατευθείαν από το ψυγείο για μια δροσερή και αναζωογονητική αρχή στη μέρα σας.

  1. Αβοκάντο toast με ντοματίνια και βασιλικό

Υλικά:

      •     2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης

      •     1 ώριμο αβοκάντο

      •     1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση

      •     1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

      •     φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος

      •     αλάτι και πιπέρι

      •     χυμός από 1/2 λεμόνι

Οδηγίες:

      1.    Φρυγανίστε το ψωμί μέχρι να γίνει «χρυσό» και τραγανό.

      2.    Σε ένα μπολ, λιώστε το αβοκάντο και προσθέστε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

      3.    Αλείψτε το μείγμα αβοκάντο στις φέτες ψωμιού.

      4.    Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.

      5.    Τοποθετήστε τα ντοματίνια πάνω από το αβοκάντο και σερβίρετε αμέσως.

  1. Ελαφριά φρουτοσαλάτα με μέντα και μέλι

Υλικά:

      •     1 φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους

      •     1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους

      •     1 φλιτζάνι φράουλες κομμένες στη μέση

      •     1 φλιτζάνι ακτινίδιο κομμένο σε φέτες

      •     1 κουταλιά της σούπας μέλι

      •     φρέσκα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα

      •     χυμός από 1/2 λάιμ

Οδηγίες:

      1.    Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα φρούτα.

      2.    Προσθέστε το μέλι, τη μέντα και τον χυμό λάιμ και ανακατέψτε καλά.

      3.    Αφήστε τη φρουτοσαλάτα «να σταθεί» για λίγα λεπτά πριν από το σερβίρισμα για να απορροφήσουν τα φρούτα τις γεύσεις.

      4.    Σερβίρετέ τη δροσερή και απολαύστε ένα φυσικά γλυκό και ενυδατικό πρωινό.

  1. Γιαούρτι με φρούτα και σπόρους

Υλικά:

      •     1 φλιτζάνι γιαούρτι 2%

      •     1/2 φλιτζάνι μύρτιλα

      •     1/2 φλιτζάνι φράουλες κομμένες

      •     1 κουταλιά της σούπας μέλι

      •     1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia

      •     1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος

      •     1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

Οδηγίες:

      1.    Σε ένα μπολ, τοποθετήστε το γιαούρτι και προσθέστε από πάνω τα μύρτιλα και τις φράουλες.

      2.    Ραντίστε με το μέλι και πασπαλίστε με τους σπόρους chia, τον λιναρόσπορο και τα αμύγδαλα.

      3.    Ανακατέψτε ελαφρώς και απολαύστε ένα γρήγορο και θρεπτικό πρωινό.

Συμπέρασμα

Τα καλοκαιρινά πρωινά γεύματα πρέπει να είναι ελαφριά, δροσιστικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι ιδέες όχι μόνο προσφέρουν ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, αλλά επίσης συμβάλλουν στην ενυδάτωση και τη συνολική ευεξία σας. Δοκιμάστε τις παραπάνω συνταγές και απολαύστε υγιεινά και γευστικά πρωινά κάθε μέρα του καλοκαιριού.

Γράφει η

Έλενα Κούτση

Κλινική Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn