25.07_Ι_c_900x600.jpg

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσουμε την ενέργειά μας και την ευεξία μας – παρά τη ζέστη. 

Τα καλοκαιρινά superfoods είναι τροφές που όχι μόνο μας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι και δροσερές και απολαυστικές. Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας αυτό το καλοκαίρι.

  1. Καρπούζι

Το καρπούζι είναι από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές τροφές. Είναι πλούσιο σε νερό (περίπου 92%), γεγονός που βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Περιέχει, επίσης, βιταμίνες A και C, καθώς και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου.

  1. Μούρα (βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλα)

Τα μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι φράουλες και, ειδικότερα, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ τα μύρτιλα περιέχουν ανθοκυανίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα μούρα είναι, επίσης, χαμηλά σε θερμίδες και, έτσι, ιδανικά για σνακ.

  1. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C και κάλιο. Μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και σε δροσερό χυμό.

  1. Αγγούρι

Το αγγούρι είναι μια εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση, καθώς περιέχει πάνω από 95% νερό. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνες K και C, και προσφέρει ένα δροσερό, τραγανό σνακ που μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή να καταναλωθεί μόνο του.

  1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και προβιοτικών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί ως δροσερό επιδόρπιο ή σνακ, συνδυασμένο με φρέσκα φρούτα και μέλι για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία.

  1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, ενώ παρέχουν και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. 

Είναι ιδανικές για κατανάλωση μόνες τους, σε σαλάτες φρούτων ή ως συνοδευτικό γιαουρτιού και δημητριακών.

  1. Κινόα

Η κινόα είναι ένα superfood που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σαλάτες ή συνοδευτικό κύριων πιάτων. 

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και σίδηρο. 

Η κινόα είναι εύκολη στην προετοιμασία και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα λαχανικά και βότανα για να δημιουργήσετε δροσερά και υγιεινά πιάτα.

Συμπερασματικά

Η ένταξη αυτών των superfoods στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας και την ευεξία σας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, είναι, λοιπόν, ιδανικά για καλοκαιρινές συνταγές. Δοκιμάστε τα και απολαύστε ένα υγιές και δροσερό καλοκαίρι!

Γράφει

Έλενα Κούτση

Κλινικός Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn