900x600_arthro_trigpg.jpg

 

Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που βρίσκεται στις φυτικές και ζωικές τροφές, το σώμα και το αίμα. Τις περισσότερες φορές δημιουργούνται από τη συσσώρευση επιπλέον θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός από τις τροφές, οι οποίες συσσωρεύονται με τη μορφή λίπους.

Επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα

Κανονικά επίπεδα: <150

Οριακά επίπεδα: 150 – 199

Υψηλά επίπεδα: 200 – 499

Πολύ υψηλά επίπεδα: >500

Σε συνδυασμό με τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι διατροφικές αλλαγές, αφού μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μέχρι και 20%.

Οι διαιτητικές συστάσεις για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων περιλαμβάνουν τα εξής:

Αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.

Μείωση των απλών υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη).

Δίαιτα απώλειας βάρους, σε περίπτωση που το βάρος δεν είναι το ιδανικό.

Μείωση στη πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών.

Αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Αύξηση της σωματικής άσκησης, καθώς και της καθημερινής δραστηριότητας.

Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, πέστροφα, τσιπούρα).

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn