900x600sklir.jpg

 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι ακόμη γνωστή, η διατροφή μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διατροφή μας για να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου και να διατηρήσουμε μια υγιή ζωή.

Κατανάλωση υγιεινών τροφίμων

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικές δημητριακές, ψάρια, λαχανικά έλαια και πρωτεΐνες, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων

Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα τροπικά έλαια, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Αντίθετα, η αντικατάσταση αυτών των λιπαρών οξέων με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο και τα αποξηραμένα καρπούζια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το λάδι του ιχθύος, οι σολομοί, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D. 

Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μπλε μούρα, οι σπανάκια, τα αμύγδαλα και το πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημιά.

Η οξειδωτική ζημιά έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οπότε η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Η διατροφή μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων, η επάρκεια βιταμίνης D και η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της νόσου και στη διατήρηση μιας υγιούς ζωής. 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, για να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες. 

Με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να απολαύσουμε μια υψηλής ποιότητας ζωή.

Γράφει η Έλενα Κούτση,

Κλινική διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn