arthro-900x600.jproslhpsipg.jpg

 

Η τροφή που καταναλώνετε επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Είναι γεγονός ότι το φαγητό αποτελεί σήμερα μια απόλαυση. Σίγουρα η διάθεση, η όρεξη και ένα πλήθος άλλων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα η εξωτερική θερμοκρασία, επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσετε.

Με άλλα λόγια, αν θέλετε να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους το χρονικό διάστημα που επικρατεί κρύο, θα πρέπει να δώσετε αξία και προσοχή σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Σχεδιάστε τα γεύματά σας

Ο προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μην καταναλώσετε επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο για να επιλέξετε υγιεινές συνταγές, να ψωνίσετε τα τρόφιμα και να ετοιμάσετε διάφορα γεύματα και σνακ έτσι ώστε να είστε εφοδιασμένοι με υγιεινά σνακ, όπως για παράδειγμα γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά κ.α., καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυάσχολης εβδομάδας που έρχεται.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Μπορεί οι θερμοκρασίες όταν είναι χαμηλές να μην νοιώθετε ότι διψάτε, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν έχει ανάγκη το νερό.

Όταν το σώμα αφυδατωθεί, αυτό συχνά εμφανίζεται ως αίσθημα πείνας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι είστε πραγματικά πεινασμένοι και όχι διψασμένοι, όταν μπείτε στον πειρασμό να φάτε.

Εκτός από το νερό, η κατανάλωση υγρών με λίγες ή χωρίς θερμίδες, όπως το τσάι και ο καφές χωρίς ζάχαρη, μπορούν να είναι κάποιες από τις εναλλακτικές σας επιλογές.

Περιορίστε το αλκοόλ

Όταν περνάτε ώρες μέσα στο σπίτι ή όταν επικρατεί χαμηλή θερμοκρασία έξω, ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε ένα ποτήρι αλκοόλ παραπάνω.

Φυσικά και μπορείτε να καταναλώσετε αλκοόλ, αρκεί πάντα βέβαια η κατανάλωση αυτή να γίνεται με μέτρο και να θυμάστε ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι τα ίδια.

Προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως π.χ. το λευκό - κόκκινο κρασί, τη μπύρα, τη σανγκριά κ.α.

Άσκηση και πάλι άσκηση

Μην προσθέσετε μια επιπλέον δικαιολογία και περιμένετε να ζεστάνει ο καιρός, για να ξεκινήσετε και πάλι να γυμνάζεστε. Το πιο σημαντικό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να σκεφτείτε ποια μορφή άσκησης θα ήταν ιδανική για εσάς αυτή τη περίοδο.

Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο γυμναστήριο κοντά στη περιοχή σας, το κολυμβητήριο, το  τρέξιμο, το ποδήλατο ή το περπάτημα έξω στη φύση. Αν και πάλι θέλετε κάτι πιο «ζεστό», μπορείτε να γυμναστείτε στο σπίτι σας, αρκεί τουλάχιστον να έχετε κάποιο βασικό εξοπλισμό (π.χ.  αλτήρες, λάστιχα αντίστασης, πάγκο, ιμάντες προπόνησης, μπάρες κ.α.).

Παρακολουθήστε τον εαυτό σας

Για να παραμείνετε πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο σας, καταγράψτε τη πορεία και τη πρόοδό σας. Εξαρτάται καθαρά από εσάς και μόνο η μέθοδος που θα επιλέξετε, είτε κρατήσετε ένα απλό ημερολόγιο τροφίμων (ψηφιακό ή σε κάποιο χαρτί), είτε χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή στο διαδίκτυο.

Δεν έχει τόσο σημασία ποια μέθοδο θα επιλέξετε, έχοντας επίγνωση του τι τρώτε, τι πίνετε και πόσο ασκήστε, αυτό αρκεί για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη βάρους.

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

   

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn