900x600_0711_katathlipsi.jpg

 

Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση στην εποχή μας. Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτή, ενώ εμφανίζεται σε ήπια, μέτρια και βαριά μορφή.

Κύριο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η απώλεια ενδιαφέροντος σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων. Το άτομο εμφανίζει μειωμένη ενεργητικότητα και ψυχοκινητική δραστηριότητα ενώ βιώνει μεταβολές στον ύπνο, την όρεξη και το βάρος του. Έχει δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων, μπορεί να κλαίει συχνά ενώ διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις, οι οποίες σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, σχέδια αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας, κ.α. 

Βασικό διαγνωστικό κριτήριο της κατάθλιψης είναι η μειωμένη λειτουργικότητα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ένα άτομο με κατάθλιψη δυσκολεύεται να εργαστεί και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες του. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ήπια μορφή, είναι πιθανό η λειτουργικότητα να φαίνεται φυσιολογική, όμως το άτομο απαιτεί σημαντικά αυξημένη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει.

Διακρίνοντας την κατάθλιψη από τις φυσιολογικές αντιδράσεις

Η κατάθλιψη δε θα πρέπει να συγχέεται με την καθημερινή θλίψη που μπορεί όλοι οι άνθρωποι να βιώνουμε υπό ορισμένες συνθήκες και συμβάντα. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε έντονη στεναχώρια όταν κάτι δυσάρεστο συμβαίνει και να εμφανίζουμε συμπτώματα παρόμοια με όσα περιγράφονται παραπάνω. Ωστόσο, τα συναισθήματα αυτά αναμένεται σταδιακά να μειώνονται και το άτομο να επανέρχεται στην προηγούμενη καλή ισορροπία. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, εμμένουν για αρκετό διάστημα με αμείωτη ένταση, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο γεγονός που να τα αιτιολογεί.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την κατάθλιψη με την κατάσταση πένθους, στην οποία μπαίνουμε μετά από μια απώλεια. Είτε πρόκειται για θάνατο, είτε για χωρισμό, είτε για απώλεια κάποιου σημαντικού αντικειμένου ή ακόμα και εργασίας, όλοι μας βιώνουμε δυσάρεστα και έντονα συναισθήματα για διάστημα το οποίο ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της απώλειας, την δομή της προσωπικότητας μας αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Τα συμπτώματα εδώ μοιάζουν και πάλι με αυτά της κατάθλιψης όμως αναμένεται να υποχωρήσουν όταν το άτομο περνώντας από τα στάδια του θρήνου, καταφέρει να επεξεργαστεί το γεγονός και να το ενσωματώσει στην καθημερινότητα του. Τότε φυσιολογικά επανέρχεται και η καλή λειτουργικότητα.

Η κατάθλιψη από την άλλη, μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα δυσάρεστο γεγονός, όμως συνεχίζεται αμείωτη ή ακόμα πιο έντονη στο χρόνο.

Η θεραπεία της κατάθλιψης

Η έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης και η άμεση παρέμβαση είναι ουσιώδους σημασίας για την έκβαση της αλλά και την σοβαρότητα της πορείας της. Για τη θεραπεία απαιτείται συστηματική ψυχοθεραπεία από έμπειρο ειδικό, ενώ όταν η συμπτωματολογία είναι έντονη, προτείνεται φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σημαντική είναι η συνειδητοποίηση από τον ασθενή και την οικογένεια του, του μεγέθους του προβλήματος και η συνειδητή αναζήτηση βοήθειας. Φίλοι, συγγενείς και ένα γενικότερο υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στον ασθενή με κατάθλιψη, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Τα άτομα που νοσούν από τη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση, έχουν ανάγκη από τη συμβολή επαγγελματία. Η άρνηση του προβλήματος και της αναζήτησης βοήθειας, δυσχεραίνουν την κατάσταση, καθώς το πρόβλημα διατηρείται στο χρόνο και επιδεινώνεται.

Γράφει,

Ιωάννα Κούρια Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια – Τραυματοθεραπεύτρια

Πηγή άρθρου: www.psycholozin.gr

https://www.ioannakouria.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn