900x600momand_daughter.jpg

 

Όλοι οι γονείς έχουν κάποια στιγμή (ή πολλές στιγμές) νιώσει απελπισία επειδή το παιδί τους δεν τους ακούει, έχει ανεξέλεγκτες εκρήξεις, συνεχόμενες απαιτήσεις, και αδυνατούν να βάλουν όρια και κανόνες. Πριν παραιτηθείτε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Όρια: Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ξέρει τι αναμένεται από αυτό. Κάντε μια συζήτηση μαζί του ως οικογένεια όταν θα είστε ήρεμοι και βάλτε από κοινού κανόνες, υποχρεώσεις, δικαιώματα, συνέπειες, εξηγώντας την ανάγκη και τη χρησιμότητα όλων αυτών. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι η αντίδρασή σας όταν «ζητάει κάτι» δεν είναι απόρροια της εκάστοτε διάθεσής σας, αλλά αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο συμπεριφοράς του, να μάθει να εντάσσεται και να προσαρμόζεται στο πλαίσιο όπου ζει, να κατανοήσει ότι για τις πράξεις υπάρχουν συνέπειες και πως οι συνέπειες δεν είναι τιμωρίες.

Θετική ενίσχυση και επιβράβευση: Δώστε προσοχή στις επιθυμητές συμπεριφορές, ακόμα κι αν αυτές είναι πολύ μικρής διάρκειας ή σπάνιες. Μια συμπεριφορά που δεν τυγχάνει προσοχής δεν έχει λόγο να επαναληφθεί! Δεν χρειάζεται να υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα ανταμοιβών, γιατί έτσι το παιδί μαθαίνει ότι κάθε φορά που θα κάνει κάτι καλό στη ζωή του θα πρέπει να λαμβάνει μια «αμοιβή», αλλιώς κάτι κακό ή περίεργο συμβαίνει, διαμορφώνοντας έτσι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν ζούμε σε έναν δίκαιο κόσμο ή σε ένα εργαστήριο, ούτε η επιβράβευση αποτελεί απόδειξη της αξίας ενός, δεδομένου ότι η αξία είναι σταθερά και όχι μεταβλητή.

Ενσυναίσθηση: Μπείτε στη θέση του παιδιού σας. Είναι «λογικό» να θέλει να φάει το τρίτο συνεχόμενο παγωτό ή να μη θέλει να διαβάσει προκειμένου να παίξει. Δείξτε του ότι κατανοείτε τις ανάγκες του, αλλά κάντε σαφές ότι μπορεί να νιώθει όπως θέλει, αλλά δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει επειδή νιώθει κάπως. Δώστε τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων και βρείτε μαζί τρόπους να τα διαχειρίζεται λειτουργικά. Δεν είναι αυτονόητο ότι το παιδί σας αναγνωρίζει το συναίσθημά του και ξέρει πώς να φερθεί όταν νιώθει δυσάρεστα.

Η υποχώρηση δεν είναι αδυναμία: Μπορείτε κάποιες φορές να υποχωρείτε. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε δυνατοί ή ότι χάσατε τον έλεγχο. Απλώς επιλέξτε πού μπορείτε να το κάνετε και εξηγείστε το και στο παιδί σας. Όταν επιλέγουμε να «χάνουμε τον έλεγχο», τελικά έχουμε έλεγχο και εξακολουθούμε να είμαστε οι αρχηγοί στην ομάδα που έχουμε με την οικογένειά μας.

Σεβασμός στις ιδιαιτερότητες, στις δυσκολίες και στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας: Αν κάτι νιώθετε ότι ξεφεύγει, ότι κάτι δυσκολεύει περισσότερο, ότι κάτι μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των παραπάνω, που δεν μπορείτε να κατανοήσετε, πάρτε βοήθεια από έναν ειδικό. Αρνούμενοι ότι υπάρχει κάποια δυσκολία, απλώς δημιουργείτε ένα επιπλέον πρόβλημα για όλη την οικογένεια και τελικά βάζετε σε προτεραιότητα τη δική σας αίσθηση ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αντί να βοηθήσετε το παιδί και την οικογένειά σας. Επίσης, δείτε τι είναι αναμενόμενο σε σχέση με την ηλικία του παιδιού σας. Κάποιες εκρήξεις ή αντιρρήσεις ή συγκρούσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές στις μικρές ηλικίες ή στην εφηβεία, αλλά και απαραίτητες για τη συναισθηματική ωρίμανση και την ανεξαρτησία του παιδιού σας.

Πάντα έχετε στο μυαλό σας τον χρυσό κανόνα: ό,τι είναι για τον γονέα εντάξει, ό,τι είναι για τον γονέα απαραίτητο να γίνει, ό,τι δεν δημιουργεί αμφιβολία ή ενοχή στον γονέα, θα γίνει και για το παιδί του εντάξει, θα είναι και για το παιδί του αυτονόητο!

Άρα, αν δεν υπάρχει κάποια αναπτυξιακή ή άλλη δυσκολία, κι ωστόσο εξακολουθεί το παιδί σας να μη σας ακούει, σκεφτείτε μήπως εσείς έχετε κρίνει πρώτοι αυτό που ζητάτε ή δεν είστε σίγουροι για τον λόγο και την αναγκαιότητα εφαρμογής του!

Και φυσικά:Δεν είστε μόνοι, ούτε οι μόνοι που αντιμετωπίζετε τέτοιες συμπεριφορές. Αφενός αυτές δεν σας καθιστούν ανάξιους γονείς και αφετέρου ούτε ανεπαρκείς ανθρώπους!

Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία διά ζώσης και διαδικτυακές συνεδρίες συμβουλευτικής παιδιών, εφήβων & ενηλίκων, θεραπεία ζεύγους, χορήγηση ψυχομετρικών τεστ σε παιδιά και ενήλικες

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn