arthro-900_koiliokaki.jpg

 

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη).

Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.

Στα άτομα με τη γενετική αυτή προδιάθεση, η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη προκαλεί τη λείανση ή την αδρανοποίηση των λάχνων του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό.

Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και οι συνέπειες είναι αρκετές στην ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού.

Τροφές που επιτρέπονται

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (Φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη, συμπυκνωμένο, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, κρέμες από γάλα και καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο, γιαούρτι, τυριά).

Κρέατα - Αυγά (Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, και σε κονσέρβα. Αυγά χωρίς έτοιμη σάλτσα).

Δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές, κράκερ κ.α. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα (καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια).

Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι.

Λαχανικά (Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα χωρίς σάλτσα, όλα τα όσπρια).

Φρούτα (Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα και οι χυμοί τους).

Διάφορα. Σούπες που είναι γνωστή η σύνθεση τους, ο καφές (στιγμιαίος ή αλεσμένος), το τσάι και άλλα αφεψήματα. Ακόμα το μη εμπλουτισμένο κακάο, η ζάχαρη, το μέλι, η μαρμελάδα, ο ζελές, τα σιρόπια και ορισμένες καραμέλες.

Τέλος το αλάτι, το πιπέρι, η κανέλλα, τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, τα μυρωδικά, οι ελιές, το ξύδι από σταφύλια, η σόδα, η μουστάρδα και η σάλτσα από ντομάτα.

Τροφές που απαγορεύονται

Κρέμες που δεν γίνονται από γάλα και ροφήματα σοκολάτας.

Ορισμένα τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης σαν συστατικό τους.

Κατεργασμένα κρέατα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη.

Αλλαντικά άγνωστης σύστασης.

Κανονικό ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, καθώς και οτιδήποτε περιέχει άλευρο από τα απαγορευμένα π.χ. κουλουράκια, φρυγανιές, κέικ, σάντουιτς, τοστ κ.α.

Μακαρόνια, σπαγγέτι, φιδές, χυλοπίτες, κριθαράκι και άλλες πάστες ζυμαρικών.

All Bran και άλλα δημητριακά εμπορίου που περιέχουν γλουτένη.

Λαχανικά σε κονσέρβα με σάλτσα, φασόλια σε κονσέρβα, έτοιμες σαλάτες.

Κατεργασμένα φρούτα με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Όλα τα είδη εμπορίου τύπου snak (γαριδάκια κ.τ.λ.).

Μπύρα, τζιν, ουίσκι, βότκα, λευκό ξύδι.

Σούπες εμπορίου, επιδόρπια και γλυκά εμπορίου που συνήθως περιέχουν σαν συστατικό τους γλουτένη.

Ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα κατεργασμένα, έτοιμες σάλτσες και  οι σάλτσες των κονσερβών.

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn