Προσπαθώντας να επιλέξουμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα, Ψυχολόγος ή Ψυχίατρος; Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουμε τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθούμε;
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δούμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο ειδικότητες.
Ο Ψυχίατρος είναι γιατρός, έχει σπουδές ιατρικής και έχει ειδικευτεί στην Ψυχιατρική. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συνταγογραφεί και να χορηγεί φάρμακα. Εστιάζει στην οργανική βάση των συμπτωμάτων και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει μέσω της αγωγής. Ο Ψυχολόγος από την άλλη, εστιάζει στα συναισθήματα και τις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου προσπαθώντας να εντοπίσει τα αίτια των δυσκολιών του και να παρέμβει, χρησιμοποιώντας τεχνικές συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας αν έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Σε αντίθεση με τον Ψυχίατρο, ο Ψυχολόγος δεν έχει φοιτήσει στην ιατρική σχολή. Οι ακαδημαϊκές του σπουδές προέρχονται από κάποιο τμήμα Ψυχολογίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου, μπορεί να λάβει περαιτέρω ειδίκευση σε κάποια από τις κατευθύνσεις της επιστήμης της ψυχολογίας, μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου ειδικού
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί όταν καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε έναν Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο είναι αν χρειαζόμαστε φαρμακευτική αγωγή ή όχι. Η φαρμακοθεραπεία ενδείκνυται σε σοβαρές μορφές ψυχοπαθολογίας, των οποίων τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα όπου καθιστούν το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του. Σε αυτή την περίπτωση, η παρέμβαση του ψυχιάτρου είναι επιβεβλημένη. Εκείνος θα αξιολογήσει την κατάσταση, ώστε να επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία.
Όμως η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν επαρκεί. Έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει τα συμπτώματα αλλά μόνο προσωρινά. Μετά από ένα εύλογο διάστημα διακοπής της, κατά κανόνα τα συμπτώματα επανέρχονται και απαιτούν εκ νέου θεραπεία.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ψυχικές διαταραχές έχουν ένα αιτιολογικό υπόβαθρο το οποίο δεν σχετίζεται με οργανικά αίτια. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται σε τραύματα του παρελθόντος, σε αρνητικές εμπειρίες, οι οποίες έχουν καθορίσει την διαμόρφωση της προσωπικότητας, του τρόπου σκέψης και των συναισθημάτων του ατόμου. Έτσι, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τον θεραπευόμενο να εντοπίσει τα πραγματικά αίτια των δυσκολιών του και να τα αντιμετωπίσει, δίνοντας τους ένα νέο νόημα στο παρόν. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωσή του καλλιεργώντας δεξιότητες, νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, τα οποία θα χρησιμοποιεί για να είναι λειτουργικός στο παρόν αλλά και για την επιτυχή διαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν στο μέλλον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Ψυχοθεραπείας.
Επομένως, σε κάθε ψυχική δυσκολία, ξεκινώντας από έναν ψυχολόγο με εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, μπορούμε να βρούμε τον καταλληλότερο τρόπο θεραπείας για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε. Εκείνος μπορεί να κρίνει αν απαιτείται μόνο ψυχολογική θεραπεία ή αν είναι απαραίτητη επίσης η φαρμακευτική αγωγή, οπότε σε αυτή την περίπτωση παραπέμπει σε κάποιο ψυχίατρο. Αρκετοί ψυχολόγοι συνεργάζονται με ψυχιάτρους και παρεμβαίνουν ταυτόχρονα για να επιτύχουν τα μέγιστα αποτελέσματα στη θεραπεία του πελάτη τους.
Η θεραπευτική σχέση
Περισσότερο σημαντικό όμως, από την ιδιότητα του ειδικού που θα επιλέξουμε, είναι η σχέση που θα αναπτύξουμε με αυτόν. Για την επιτυχή έκβαση της οποιασδήποτε παρέμβασης είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αποδοχής, ένα κλίμα αμοιβαίων θετικών συναισθημάτων. Καμία θεραπευτική προσπάθεια δεν θα είναι αποτελεσματική αν νιώθουμε άβολα με τον θεραπευτή μας, αν βιώνουμε απόρριψη ή κριτική από εκείνον.
Επομένως, επιλέξτε τον επαγγελματία εκείνον, ο οποίος μπορεί να σταθεί δίπλα σας ως σύμμαχος απέναντι στο πρόβλημα και ο οποίος θα σας προσφέρει το απαραίτητο αίσθημα της ασφάλειας καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδρομής. Για το λόγο αυτό αναζητήστε προσεκτικά τον ειδικό ψυχικής υγείας στον οποίο θα απευθυνθείτε και μη διστάσετε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, την εκπαίδευση και την εμπειρία του και ακόμα πιο σημαντικό να επιζητήσετε την Νόμιμη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου ή Ψυχιάτρου, καθώς δυστυχώς στις μέρες μας ο τίτλος του Θεραπευτή χρησιμοποιείται καταχρηστικά από ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες σπουδές και γνώσεις.
Γράφει,
Ιωάννα Κούρια Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια – Τραυματοθεραπεύτρια
Πηγή άρθρου: www.psycholozin.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.