arthroA_0305.jpg

 

Είναι η ανάγκη να πιστέψουμε ότι κάποια πράγματα κρατούν για πάντα.

Είναι που θεωρούμε ότι ο άλλος αν μας αγαπάει πρέπει να μαντεύει τις ανάγκες μας.

Είναι που οι ατομικές μας δυσκολίες μένουν χωρίς αντιμετώπιση και γίνονται δυσκολίες της σχέσης.

Είναι που το «να έχω δίκιο» ξεπερνά το να «είμαι καλά».

Είναι που τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Είναι που έχουμε ξεχάσει να σκεφτόμαστε απλά.

Είναι που το να λάβεις βοήθεια εκλαμβάνεται ως προσωπική αποτυχία και συνοδεύεται από ντροπή.

Και κάπως έτσι έρχεται μια μέρα που νιώθεις μόνος, αβοήθητος και εγκλωβισμένος σε μια σχέση και απλώς εγκαταλείπεις. Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν μπορείς να κάνεις γι αυτό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όχι, δεν είναι έτσι.

Πότε λοιπόν αναζητούμε βοήθεια από ειδικό; Πότε απευθυνόμαστε σε έναν άνθρωπο που έχει τις γνώσεις, τα εργαλεία και την άδεια να μας βοηθήσει;

  • Όταν νιώθεις πως δεν μπορείς να εκφράσεις τις ανάγκες και τα θέλω σου
  • Όταν δεν είναι ποτέ αρκετό αυτό που κάνεις στη σχέση
  • Όταν υπάρχουν διαφορετικές πεποιθήσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών
  • Όταν υπάρχει, υπήρξε ή φοβάσαι ότι θα υπάρξει τρίτο πρόσωπο στη σχέση
  • Όταν δεν νιώθεις ερωτικά απέναντι στον σύντροφό σου
  • Όταν οι σχέσεις με την πατρική οικογένεια του ενός ή του άλλου μέλους έχουν δυσκολίες
  • Όταν νιώθεις γενικά ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν μπορείς να το προσδιορίσεις
  • Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, άρα αγαπάς και τη σχέση σου
  • Όταν αυτά που υποσχέθηκες στην αρχή της σχέσης σου τα εννοούσες
  • Όταν ο άλλος είναι «ο άνθρωπός σου» και τον νοιάζεσαι
  • Όταν, φυσικά, θέλεις πραγματικά να βοηθηθείς!

Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι, όταν μιλάμε για μια σχέση, μιλάμε για έναν ζώντα οργανισμό, που αποτελείται από τα δύο μέλη ισότιμα αλλά και είναι κάτι πέρα από αυτά. Να είμαστε σίγουροι πως δεν χρειάζεται κάποιος να θυσιαστεί για να είναι ο άλλος καλά. Δεν χρειάζεται, επίσης, να αναγνωρίζουμε ποιος φταίει με μια ματιά δικαστή, αλλά με την οπτική «ποιο είναι το μερίδιό μου» στη δυσκολία της σχέσης και άρα στη λειτουργικότητα του εαυτού μου. Δεν είναι ανάγκη ο άλλος να είναι το άλλο σου μισό, γιατί δεν είναι ελλιπής, αλλά είναι μαγικό να φτιάχνετε μαζί ένα άλλο ολόκληρο μαζί!

Στην Ελλάδα μόνο ένα 5% των ζευγαριών με δυσκολίες φτάνει στον ειδικό, την ώρα που, αν φτάσει, θα μπορέσει να διαχειριστεί περίπου το 70% των δυσκολιών αυτών. Είναι επίσης πολύ μεγάλο το ποσοστό εκείνων που δεν καταλαβαίνουν ότι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με το να καταφεύγουν σε ημιτελείς ή «εναλλακτικές θεραπείες».

Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία βοηθά στην εύρεση και στην αντικατάσταση των δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψεων και συμπεριφορών μέσω της θέσπισης ρεαλιστικών στόχων, της συνεργασίας και της δέσμευσης στη διαδικασία.

Απλώς κάν’ το! Μόνο να κερδίσεις μπορείς!

Γράφει η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση,

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Διά ζώσης και διαδικτυακές συνεδρίες Συμβουλευτικής Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, Θεραπεία Ζεύγους, Χορήγηση ψυχομετρικών τεστ σε παιδιά και ενήλικες,

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn