900x600_2804.jpg

 

Σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα που ακολουθούν ακραίες δίαιτες, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα χαμηλό βάρος, ουσιαστικά αντιμάχονται τον σωματότυπο με τον οποίο έχουν γεννηθεί, αντί να επιλέγουν να τρώνε συνετά για να διατηρήσουν την υγεία του σώματός τους.

Ο σωματότυπός μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γονιδιακή μας προδιάθεση. Ο δόκτωρ Γουίλιαμ Σέλντον ήταν ο πρώτος γιατρός που ανέπτυξε τη θεωρία ότι ο καθένας από εμάς γεννιέται με έναν συγκεκριμένο σωματότυπο και επίσης περιέγραψε τρεις βασικούς σωματότυπους, οι οποίοι είναι ο εκτόμορφος, ο μεσόμορφος και ο ενδόμορφος.

Ας δούμε αναλυτικά τον κάθε σωματότυπο ξεχωριστά:

Ο εκτόμορφος σωματότυπος είναι αυτός που προβάλλουν τα περιοδικά μόδας ως πρότυπο ιδανικού σώματος, δηλαδή ψηλός κορμός με μακριά λεπτά μέλη και χαμηλό ποσοστό σωματικού βάρους. Τα περισσότερα από τα πιο διάσημα μοντέλα και οι μπασκετμπολίστες αθλητές έχουν αυτό τον σωματότυπο. Είναι δε σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ο εκτόμορφος σωματότυπος αποτελεί έναν μη ρεαλιστικό στόχο για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί με αυτό τον τύπο.

Οι μεσόμορφοι σωματότυποι χαρακτηρίζονται από αθλητικό, δυνατό και σφιχτό σώμα. Οι καλύτεροι αθλητές του επαγγελματικού πατινάζ και του τένις ανήκουν ως επί το πλείστον σε αυτή την κατηγορία.

Οι ενδόμορφοι σωματότυποι είναι στρογγυλόσωμοι και παίρνουν εύκολα βάρος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο σωματότυπος με τον οποίο γεννηθήκαμε είναι αυτός που θα έχουμε για όλη μας τη ζωή. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, όπως είναι και το χρώμα των ματιών μας.

Αν ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την υγεία μας, αποφεύγοντας να πάρουμε υπερβολικό βάρος, υιοθετώντας την καθημερινή άσκηση και τον σωστό, υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα δείχνουμε υπέροχοι όποιο σωματότυπο κι αν έχουμε.

 

Έλενα Κούτση,

Κλινικός Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn