Πολλοί ερευνητές λένε πως όλα τα ζευγάρια, ακόμα και τα πιο ευτυχισμένα, θα έρθουν αντιμέτωπα με κάποια προβλήματα. Το ζήτημα και η μεγάλη πρόκληση συνίσταται στο να μπορέσει το ζευγάρι να αναγνωρίσει την υπάρχουσα δυσκολία αφενός και αφετέρου να πάρει την απόφαση να την αντιμετωπίσει ζητώντας βοήθεια.
Σύμφωνα με μελέτες, τα ζευγάρια που απευθύνονται στον ειδικό για βοήθεια, δείχνουν σημαντική βελτίωση της τάξης του 50-60% σε σχέση με αυτά που δε ζητούν κάποιου είδους βοήθεια. Στην Ελλάδα ωστόσο, ελάχιστα ζευγάρια αναζητούν κάποιου είδους παρέμβαση με στόχο την ποιοτική βελτίωση της σχέσης τους.
Ποια είναι όμως τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι;
- Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για έννοιες όπως ο γάμος και η αγάπη, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που ζητάμε από το σύντροφό μας. Πολλές φορές το να θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα μόνο από τη δική μας σκοπιά μειώνει την άντληση ευχαρίστησης από τη σχέση μας.
- Αρνητική πλαισίωση:Τα χαρακτηριστικά που άλλοτε μας έλκυαν στο σύντροφό μας, είναι αυτά ακριβώς που σε άλλη χρονική και χωρική στιγμή μας απωθούν. Ο «ρομαντικός» και «ονειροπόλος» γίνεται ξαφνικά «μαλθακός» και «τεμπέλης»!
- Απόκρυψη συναισθημάτων:Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και επιπλέον να τα εκφράσουμε στο σύντροφό μας. Περιορίζοντας την ειλικρινή έκφραση των συναισθημάτων, απλά τα πολλαπλασιάζουμε και αυξάνουμε την πίεση που νιώθουμε μέσα μας.
- Κακή επικοινωνία:Ένα από τα συχνότερα ως αναφερόμενα προβλήματα είναι η «έλλειψη επικοινωνίας». Το ζευγάρι βλέπει το διάλογο ως μέσο ανταλλαγής πυρών και επίδειξης ισχύος και όχι ως μέσο συνεργατικής επίλυσης προβλημάτων.
Στόχος όλων των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι η τροποποίηση των μη ρεαλιστικών αντιλήψεων και προσδοκιών, η έκφραση των συναισθημάτων και η προώθηση της σωστής-εποικοδομητικής επικοινωνίας, στοιχεία που βοηθούν στη μείωση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών στο ζευγάρι, την αύξηση της ανοχής στη διαφορετικότητα του άλλου και φυσικά την ανάδειξη των δυνατών σημείων και θετικών αλληλεπιδράσεων στο ζευγάρι.
Είναι ωραία η σκέψη «Η αγάπη λύνει τα πάντα», αλλά είναι πιο ωραία και πιο βοηθητική η σκέψη «Αξίζει να παλέψω γι’ αυτό που αγαπώ». Άλλωστε… «Από λάθος σε λάθος ανακαλύπτει κανείς την αλήθεια» (S. Freud).
Γράφει η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Διά ζώσης και διαδικτυακές συνεδρίες Συμβουλευτικής Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, Θεραπεία Ζεύγους, Χορήγηση ψυχομετρικών τεστ σε παιδιά και ενήλικες, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.