diatrofh_1602.jpg

 

Όσο πιο επίσημα και τελετουργικά ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής τόσο περισσότερο θα έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι έχετε πάρει το συγκεκριμένο θέμα στα σοβαρά.

Αποφεύγουμε λοιπόν όλα τα τηγανητά, διότι παράγουν οξειδωτικά στοιχεία τα οποία βλάπτουν τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Αποφεύγουμε το κρέας, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, καθώς και όλες τις τροφές που περιέχουν σιτηρά, όπως είναι το ψωμί, οι πίτσες, το κέικ, τα ζυμαρικά, τα κριτσίνια και τα κεράσματα. 

Αποφεύγουμε το υπερβολικό μαγείρεμα της τροφής, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν πολλά ορθά μόρια και ένζυμα τα οποία είναι απαραίτητα για τις σωματικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Είναι προτιμότερο να βράζετε τα λαχανικά σε ατμό και να προσπαθήστε, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του προγράμματος που ακολουθείτε, το ποσοστό των φρέσκων τροφών, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, να είναι όχι λιγότερο από το 60-80% του διαιτολογίου σας ως περιεκτικότητα.

Να μην τρώτε ποτέ μετά τη δύση του ηλίου, δηλαδή το αργότερο μετά τις 20:30 η ώρα το βράδυ, διότι ο μεταβολισμός του σώματος έχει αλλάξει ήδη μετά τη μεσημεριανή ώρα και η τροφή μεταβολίζεται πολύ πιο δύσκολα. 

Το αποτέλεσμα αυτών είναι περισσότερο ζημιογόνο πάρα ωφέλιμο. Ισχύει για όλες τις τροφές, εκτός ίσως από τα φρούτα και τις πράσινες σαλάτες σε μικρές πάντα ποσότητες.

Να μην τρώτε ποτέ αγχωμένοι, διότι το άγχος κινητοποιεί τα επινεφρίδια και κλείνει τις μεταβολικές  λειτουργίες, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του γαστρεντερικού συστήματος, τη δημιουργία έλκους και την ατελή απορρόφηση των ορθών μορίων με την πάροδο του χρόνου.

Να μην τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων, παρά μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όταν διψάτε, πίνετε αρκετό νερό. Ο καφές και το τσάι δεν αντικαθιστούν το νερό στα υγρά του οργανισμού μας.

Επίσης, για την καλύτερη ισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ήμερα.

Μην αποφεύγετε τελείως το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Να αποφεύγετε  όσο μπορείτε τις βιοχημικά επεξεργασμένες τροφές.

Να αποφεύγετε τα σκεύη που περιέχουν αλουμίνιο, χαλκό ή μόλυβδο, διότι ειδικά σε μεγάλες ποσότητες όλα αυτά τα σκεύη είναι εξαιρετικά νευρο-τοξικά όσον αφορά τα μέταλλα που περιέχουν, να προτιμάτε σκεύη από πηλό ή από ατσάλι, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με τοξικά μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος.

Επίσης, πολύ καλό υλικό είναι η πορσελάνη και το καθαρό γυαλί, τα πλαστικά κάθε είδους θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, ακόμα κι αυτά που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα για τροφές, όπου και όποτε είναι δυνατόν, διότι μπορεί να περιέχουν διοξίνες, φθαλίνες και άλλα τοξικά χημικά.

Τέλος, να μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού, παρά μόνο 10 λεπτά με ένα τέταρτο πριν, διότι δυσκολεύει τον μεταβολισμό των τροφών. Πίνοντας όμως νερό πριν από το φαγητό βοηθάτε πάρα πολύ στη χώνεψη των γευμάτων.

Γράφει η Έλενα Κούτση

Κλινικός Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn