psyxologia_0102.jpg

 

Είναι πολύ πιθανόν να έχεις κουραστεί με τις διαρκείς προσπάθειες να χάσεις βάρος και είναι πολύ πιθανόν να έχεις ζηλέψει την «τύχη» που έχουν άλλοι άνθρωποι να τρώνε και να μην παχαίνουν. Πιθανόν λοιπόν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε σένα και στους ανθρώπους που διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αλλά μάλλον διαφέρεις για άλλους λόγους…

  • Τι είναι τελικά η πείνα; Οι αδύνατοι άνθρωποι (ναι, αυτοί που νομίζεις ότι έχουν χάρισμα) μπορούν να ξεχωρίσουν πότε πραγματικά το στομάχι τους είναι άδειο και άρα πεινάνε και πότε απλώς επιθυμούν να φάνε. Άρα το λάθος εδώ είναι να βαφτίζεται κάθε επιθυμία ή ανάγκη ως πείνα. Στόχος λοιπόν είναι να αρχίσεις να ξαναθυμάσαι πότε πραγματικά πεινάς και άρα να παίρνεις τη σωστή απόφαση για το πότε πρέπει να φας.
  • Η λιγούρα και η λαιμαργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λιγούρες κατά καιρούς και μπαίνουν σε πειρασμό να φάνε όλη την ποσότητα μιας κατσαρόλας, όμως μπορούν να περιμένουν μέχρι να βρεθεί κάτι αργότερα, να ενταθεί η πείνα ή μέχρι το επόμενο γεύμα. Εσύ μάλλον υποτιμάς την ικανότητά σου να αντέξεις μια λιγούρα, να τιθασεύσεις μια παρόρμηση και μεγεθύνεις την «καταστροφή» που θα επέλθει αν δεν υποκύψεις
  •  («Θα πεθάνω της πείνας»). Στόχος λοιπόν είναι να καταλάβεις ότι η λιγούρα και η πείνα δεν είναι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και να βρίσκεις τρόπους απόσπασης προσοχής ως το επόμενο βήμα.
  • Αγχόλυση και παρηγοριά. Πολλοί άνθρωποι όταν δε νιώθουν καλά δεν στρέφονται στο φαγητό για να νιώσουν καλύτερα. Πολλοί δεν χάνουν την επιθυμία τους για φαγητό. Εσύ ίσως όταν βαριέσαι ή αναστατώνεσαι, στρέφεσαι στο φαγητό, βρίσκοντας μια καταπράυνση που όμως είναι μόνο προσωρινή, αφού το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει αφενός και αφετέρου προστίθενται και οι ενοχές επειδή έφαγες. Στόχος λοιπόν είναι να βρίσκεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ανακουφίζεις τον εαυτό σου όταν δεν νιώθεις καλά.
  • Αδικία - σταμάτημα προσπάθειας. Η αντίληψη ότι πολλοί άνθρωποι τρώνε χωρίς περιορισμό και δεν παίρνουν βάρος είναι απλώς ένας μύθος. Ή τρώνε λιγότερο ή πιο υγιεινά ή ασκούνται. Με το να σκέφτεσαι ότι γίνεται κάποιου είδους αδικία, ουσιαστικά υποτιμάς το ότι οι άλλοι άνθρωποι περιορίζουν τις επιθυμίες τους και υπερτιμάς την αδικία που νιώθεις λόγω των περιορισμών. Κάτι άλλο που γίνεται είναι να σταματάς κάθε προσπάθεια όταν χάνεις τα κιλά που χάνεις και να επανέρχεσαι στις παλιές σου συνήθεις. Το αποτέλεσμα είναι να ξαναπαίρνεις βάρος και να απελπίζεσαι. Άρα στόχος εδώ είναι να ελέγχεις τα δεδομένα πριν καταλήξεις σε υποθέσεις περί «αδικίας» και να υιοθετήσεις διατροφικές συνήθειες που να μπορείς να έχεις για όλη σου τη ζωή.

Παρατηρώντας όλες αυτές τις σκέψεις που κάνεις όταν είναι να φας ή σε σχέση με το φαγητό, θα δεις αυτό που πραγματικά σαμποτάρει τις προσπάθειές σου και θα έχεις επιτύχει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την αλλαγή!

 

Γράφει η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση,

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Διά ζώσης και διαδικτυακές συνεδρίες Συμβουλευτικής Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, Θεραπεία Ζεύγους, Χορήγηση ψυχομετρικών τεστ σε παιδιά και ενήλικες, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn