arthro_1701_900x600.jpg

 

Οι πρωτεΐνες αποτελούν έναν άλλο μύθο όσον αφορά τη διατροφή του ανθρώπου.

Παρόλο που έχει πρωταρχική σημασία για την υγεία μας και το βάρος μας, η υπερβολική κατανάλωση των πρωτεϊνών στη λανθασμένη τους μορφή, κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης, δημιουργεί τοξικά παράγωγα, όπως είναι οι ενδοτοξίνες και οι πολυαμίνες.

Αυτές οι δυο ευθύνονται για πολλά παθολογικά προβλήματα, όπως είναι η ψωρίαση και πολλές δερματοπάθειες.

Απο την άλλη, ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών στον οργανισμό μας παράγει πολλά οξέα τα οποία, αν δεν μετά αφομοιωθούν σωστά και πλήρως από το σώμα μας, είναι πιθανό να προκαλέσουν νεφροπάθειες. Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε επαρκή ποσότητα αλκαλικών αλάτων, όπως είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο, ώστε να αφομοιωθούν αποτελεσματικά οι πρωτεΐνες μας από τον οργανισμό.

Όταν τα αποθέματα του ασβεστίου και του μαγνησίου στο σώμα μας εξαντλούνται στην προσπάθειά τους να αλκαλοποιήσουν τα παράγωγα του μεταβολισμού της πρωτεΐνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρομυϊκά προβλήματα, δηλαδή σε οστεοπόρωση και πολλά αλλά παθολογικά προβλήματα.

Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση πρωτεΐνης τείνει μέχρι και να μπλοκάρει τις κυτταρικές μεμβράνες του οργανισμού μας, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα την αυξημένη τοξικότητα του σώματος. 

Επίσης, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όταν δεν χρησιμοποιείται πλήρως από το σώμα, μετατρέπεται σε καθαρό λίπος και αποθηκεύεται εκεί.

Φροντίζουμε το σώμα μας όσο πιο σωστά μπορούμε χωρίς να καταφεύγουμε σε τροφικές υπερβάσεις. Επιλέγουμε να καταναλώνουμε τις κατά προσέγγιση ιδανικές αναλογίες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και μέταλλα. 

Γράφει η Έλενα Κούτση

Κλινικός Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn