energeia_koutsi.jpg

 

 

«Η αγάπη είναι μια ενέργεια που υπάρχει από μόνη της. Είναι η δική της αξία!»

Thornton Wilder

Τι είναι ενέργεια

Ο όρος ενέργεια χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τομείς της ζωής μας και μπορεί να έχει πολλές έννοιες που της αποδίδονται.

Στην επιστήμη η ενέργεια είναι μια έννοια που σχετίζεται με την ικανότητα της ύλης να εκτελεί έργο ως αποτέλεσμα της κίνησής της ή της θέσης της σε σχέση με τις δυνάμεις που δρουν πάνω της.

Η ενέργεια χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συνώνυμο του ψυχολογικού κινήτρου, της δημιουργικότητας, του ενθουσιασμού ή της ανταπόκρισης. Η κόπωση ή η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης της γλυκόζης και των παραγώγων της στον εγκέφαλο ή μια ψυχολογική κατάσταση που προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος , έντονες συναισθηματικές εμπειρίες, ανεπαρκής ύπνος ή ανισορροπία ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται αρκετές ώρες καθημερινά. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε εξαντλημένοι έπειτα από έντονη σωματική δραστηριότητα. Είναι αφύσικο να αισθάνεστε χρόνια εξάντληση. Παραδόξως, η πιο συχνή αιτία έλλειψης ενέργειας είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες.

Η πρόκληση για όλους μας  είναι να υιοθετήσουμε μια απόλυτα υγιή ρουτίνα. Κάντε την προσπάθεια να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας, δίνοντας στο σώμα σας αρκετό ύπνο κάθε βράδυ ή όποτε είναι δυνατόν.

Εξαλείψτε τα περιττά λιπαρά και τη ζάχαρη από τη διατροφή σας και αντικαταστήστε τα με τροφές που δίνουν στο σώμα σας καύσιμα και όχι κενές θερμίδες που εξοικονομούν ενέργεια.

Tips

1/ Τρώτε κάθε τέσσερις ώρες. Όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα σας, δεν αισθάνεστε ενεργητικοί και νυστάζετε τις περισσότερες φορές. Ο μεταβολισμός του σώματός σας επιβραδύνεται εάν υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων.

2/ Συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα ή σνακ. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των κυττάρων και προσφέρει ενέργεια στο σώμα μας.

3/ Πίνετε τουλάχιστον δέκα ποτήρια νερό την ημέρα. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση νιώθετε κουρασμένοι και μη ενεργητικοί. Το σώμα μας αποτελείται από 80% νερό. Μπορούμε να ζήσουμε για εβδομάδες χωρίς φαγητό αλλά μόνο λίγες μέρες χωρίς νερό. Επίσης ενισχύει την καύση του σωματικού λίπους.

4/ Συμπεριλάβετε φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα  ω-3  λιπαρά και το ασβέστιο. Το ασβέστιο ειδικά δεσμεύει τα επιβλαβή οξέα στην πεπτική οδό και βοηθά στη διάσπαση του λίπους.  

Η απλούστερη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας  για να ενισχύσετε την ενέργειά σας είναι, αρχικά, να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων στις συσκευασίες. Αγνοήστε το μπροστινό μέρος του πακέτου, διότι είναι όλο διαφημιστική εκστρατεία. Αντίθετα, κοιτάξτε στο πίσω μέρος της συσκευασίας για τις διατροφικές πληροφορίες. Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας, γιατί οι τιμές που αναφέρονται αφορούν μόνο αυτή την ποσότητα. Δείτε τις τιμές για τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες –  και τα δύο είναι απαραίτητα. Στη συνέχεια κοιτάξτε τα συστατικά τα οποία αναγράφονται  με φθίνουσα σειρά όσον αφορά τη συγκέντρωσή τους. Αν το πρώτο συστατικό είναι η ζάχαρη, προτείνω να παρακάμψετε το προϊόν. Για παράδειγμα, κάποτε  αγόρασα ένα βάζο με φιστικοβούτυρο που είχε τη ζάχαρη ως πρώτο συστατικό. Δεν θα περιμένατε τα φιστίκια να είναι το πρώτο συστατικό; Μάθετε λοιπόν τι βάζετε στο σώμα σας.

Χρειάζεστε αυτή την ενέργεια για να εργαστείτε, να παίξετε και να ζήσετε τη ζωή στο έπακρο!

Έλενα Κούτση

Κλινικός Διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn