cigar21.jpg

Οι καπνιστές που κόβουν το παραδοσιακό τσιγάρο και γυρνούν στο ηλεκτρονικό είναι πιθανότερο να «υποτροπιάσουν» στη συνέχεια και να αρχίσουν να καπνίζουν ξανά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές έχουν μικρότερες πιθανότητες να κόψουν με επιτυχία τελείως το παραδοσιακό τσιγάρο απ’ ό,τι όσοι το κόβουν κατευθείαν. Επίσης, οι καπνιστές που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν ξανά το τσιγάρο, σε σχέση με όσους κόβουν το τσιγάρο και στρέφονται στα πούρα ή στην πίπα.

Η διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι όσοι καπνιστές αδυνατούν να σταματήσουν τελείως το κάπνισμα θα ωφεληθούν σε έναν βαθμό αν τουλάχιστον στραφούν πλήρως στο άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου και με αυτό τον τρόπο δεν ξανακαπνίσουν. Ωστόσο η νέα έρευνα βρήκε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -ακόμα και σε καθημερινή χρήση- δεν βοηθά ιδιαίτερα τους ατμιστές να μείνουν απολύτως μακριά από το συμβατικό τσιγάρο. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 42% των καπνιστών που έγιναν ατμιστές δεν κάπνιζαν καθόλου τσιγάρο έπειτα από έναν χρόνο.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Πιρς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος χρόνου για 13.600 καπνιστές. Από αυτούς το 9,4% έκοψαν το τσιγάρο, και στη συνέχεια από αυτούς τους πρώην καπνιστές το 63% παρέμειναν «άκαπνοι», ενώ το υπόλοιπο 37% στράφηκαν σε άλλα προϊόντα καπνού (οι περισσότεροι, το 23%, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο).

Η μελέτη εστίασε στο αν οι πρώην παραδοσιακοί καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές ή χρήστες παρεμφερών προϊόντων καπνού είχαν μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα να «υποτροπιάσουν» και να αρχίσουν ξανά το παραδοσιακό κάπνισμα, σε σχέση με όσους είχαν κόψει τελείως το κάπνισμα και το άτμισμα.

Όπως δήλωσε ο Πιρς, «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παράτησαν το κάπνισμα και το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα στην πραγματικότητα είχαν αυξημένο κατά 8,5% κίνδυνο να ξανακαπνίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν σταματήσει τη χρήση όλων των προϊόντων καπνού. Το κόψιμο είναι το σημαντικότερο πράγμα που ένας καπνιστής μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο καθιστά λιγότερο και όχι περισσότερο πιθανό το να κάνει κάποιος πέρα οριστικά τα τσιγάρα.

»Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος κατά πόσο η στροφή σε μια λιγότερο επιβλαβή πηγή νικοτίνης, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί σε βάθος χρόνου να αποτρέψει κάποιον από το να αρχίζει να καπνίζει ξανά. Αν η μεταστροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πράγματι ένας βιώσιμος τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα, τότε όσοι στρέφονταν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα έπρεπε να είχαν μικρότερα ποσοστά υποτροπής στο κάπνισμα τσιγάρου. Όμως δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πιρς τόνισε ότι «το κόψιμο του καπνίσματος είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος λόγω της εθιστικότητας της νικοτίνης. Η έρευνα μας δείχνει ότι οι καπνιστές τα καταφέρνουν καλύτερα όταν κόβουν τελείως τη νικοτίνη απ’ ό,τι όταν στρέφονται σε μια άλλη πηγή νικοτίνης», όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου ο ένας στους τέσσερις καπνιστές στρέφεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με την ελπίδα ότι έτσι θα βοηθηθεί να κόψει τελείως το κάπνισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/people'>People photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn