pso26.jpg

 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση το ψωμί δεν είναι εχθρός μας αρκεί να ξέρουμε να επιλέγουμε σωστά. Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις των υδατανθράκων και όσους ενδιαφέρονται για υγιεινή διατροφή.

Σήμερα μπορούμε να βρούμε μια τεράστια ποικιλία ψωμιών στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο αυτή η τεράστια ποικιλία, ενώ αρχικά εντυπωσιάζει δίνοντας πολλές επιλογές, δεν είναι τόσο καλή, όσο φαίνεται. Συγκεκριμένα ορισμένες ποικιλίες ψωμιού έχουν πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες και είναι γεμάτες σάκχαρα, κακά λίπη, πρόσθετα και συντηρητικά, αναφέρει η διατροφολόγος Μέρι Στιούαρτ. «Επιπλέον τείνουν να έχουν μεγάλο έλλειμμα θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων», προσθέτει η διαιτολόγος.

Στον αντίποδα ένα ψωμί με κύριο συστατικό τη βρώμη με ελάχιστη επεξεργασία αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών που είναι ευεργετικά για την υγεία. Έτσι μια υγιεινή διατροφή εξαρτάται απόλυτα από τη σωστή επιλογή των συστατικών των τροφίμων σας, εξηγεί η Στιούαρτ.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία του ψωμιού είναι σκόπιμο να βεβαιωθείτε ότι είναι βιολογικό και ότι παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους. Ιδανικά κάθε φέτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών.

Για να διαλύσετε την πεποίθηση ότι οι υδατάνθρακες είναι κακοί πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Αποτελούν εξαιρετικές πηγές ενέργειας.

«Με απλά λόγια οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στο σώμα», δήλωσε η ιδρύτρια της Live Well With Kate, Κέιτ Τέρνερ.

Το ψωμί είναι η κύρια πηγή καυσίμων. Το σώμα διασπά τους απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται από τα κύτταρα του σώματος ή αποθηκεύεται με τη μορφή μυών ή στο ήπαρ για μελλοντική χρήση. Η κατανάλωση λευκού ψωμιού παρέχει στον άνθρωπο άμεση ενέργεια αλλά το ποσοστό των φυτικών ινών και των θρεπτικών συστατικών είναι τόσο χαμηλό που θα πεινάσετε γρήγορα.

Θα σας γεμίσει με βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.

Όταν τρώμε εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, «γενικά εξαντλούμε τα αποθέματά μας σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα την κούραση και την εξάντληση», δήλωσε η Tέρνερ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αγοράζετε και να τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως.

Τα ψωμιά ολικής αλέσεως προσφέρουν όλα τα οφέλη των σπόρων ολικής αλέσεως, όπως βιταμίνες Β, πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, σημειώνει η Στιούαρτ. Στην πραγματικότητα σύμφωνα με το Συμβούλιο Ολικής Αλέσεως σε σύγκριση με το ψωμί ολικής αλέσεως το λευκό περιέχει 25% λιγότερη πρωτεΐνη και τουλάχιστον 17 βασικά θρεπτικά συστατικά υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες.

Βοηθάτε το σώμα σας με υγιή πέψη.

Οι υδατάνθρακες πλούσιοι σε δημητριακά και φυτικές ίνες μπορούν να είναι πραγματικά ευεργετικοί για την υγεία σας, να βοηθήσουν στην καλή πέψη και να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Μόνο το 5% των Αμερικανών καταναλώνει τις συνιστώμενες δόσεις φυτικών ινών στη διατροφή τους. [...] Μια ισορροπημένη διατροφή προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την εντερική χλωρίδα», πρόσθεσε η Στιούαρτ.

Όλα αυτά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνουν τη διάθεση, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών. Τα ψωμιά ολικής αλέσεως δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών αλλά και για να βελτιώσετε άλλες πτυχές της υγείας σας.

Ανησυχητικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες μόνοι -δηλαδή χωρίς να συνοδεύονται από πρωτεΐνη, λίπος ή φυτικές ίνες-, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εκτοξεύονται και στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα, εξηγεί η Στιούαρτ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, όταν τρώμε λευκό ψωμί, αφού οι υδατάνθρακες του στερούνται όλων αυτών των συστατικών.

Μακροπρόθεσμα αυτές οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Στην πραγματικότητα αυτές οι αλλαγές και η συχνή κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία, τονίζει η διαιτολόγος.

Αίσθημα βάρους

Ακόμα κι αν η διατροφή βασίζεται σε υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ή εξευγενισμένους υδατάνθρακες, μπορεί πάντα να υπάρξει πεπτική διαταραχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται πάντα να πίνετε μέτριες ποσότητες νερού. Αυτό το συναίσθημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως αλλά με τον καιρό το ανθρώπινο σώμα συνηθίζει, εξηγεί η Τέρνερ.

Sputnik Ελλάδας

 

πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-photo/top-view-basket-full-breads-as-baguette-bagel-rye-with-sunflower-seeds-black-surface_7498769.htm#page=1&query=BREAD&position=1

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn