ant29.jpg

 

Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι μολύνσεις των παιδιών με COVID- 19 να οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Αυτό ξεκαθάρισε πρόσφατα η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολισμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ έχει καταστήσει σαφές, ότι, όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, αποτελεί ένα «εργαστήριο παραγωγής» νέων μεταλλάξεων.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί απόλυτα, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Μιλώντας στο Sputnik Ελλάδας εξήγησε, ότι, αν εμβολιαστούν οι ενήλικες, «ο ιός δεν θα έχει που να πάει και συνεπώς, θα μεταφερθεί στα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα».

Την ίδια στιγμή διατυπώνει τον φόβο που υπάρχει για τα παιδιά, κυρίως από το Σεπτέμβριο με την επικράτηση των μεταλλάξεων.

«Οι μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, μειώνουν τον χρόνο επώασης του ιού στις τέσσερις μέρες. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, αλλά γενικά υπάρχει κίνδυνος. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα μπορούσε να βρεθεί σε ΜΕΘ ή ακόμη και να πεθάνει, αν τα κρούσματα αρχίσουν να αυξάνονται», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μέτρα στα σχολεία

Παράλληλα εκτιμά, ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τα μέτρα της περασμένης σχολικής χρονιάς θα αποτελέσουν το όπλο ενάντια στην πανδημία.

«Το μόνο μέτρο που μπορεί να υπάρξει είναι ο εμβολιασμός για όσα παιδιά έχουν τη δυνατότητα της ηλικιακής ομάδας, συνδυαστικά με τα μέτρα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Αραίωμα μαθητών, χρήση μάσκας, self test και απομόνωση των παιδιών. Αν τα κρούσματα είναι πολλά, αναγκαστικά θα πάμε σε κλείσιμο σχολείων», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή εξαπολύει επίθεση απέναντι σε όσους υποστηρίζουν, ότι τα παιδιά ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το εμβόλιο.

«Έχουν μελετηθεί και δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και την τελική απόφαση θα πάρουν οι γονείς».

Τέλος, ο κ. Νταλούκας τονίζει, ότι, αν η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, «τότε πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν από παιδιάτρους. Οι παιδίατροι είναι αυτοί που θα πείσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αρκετοί μας εκφράζουν την αγωνία τους και αναφέρουν, ότι προτιμούν τους παιδίατρους από κάποιον άγνωστο στο εμβολιαστικό κέντρο, επειδή τους εμπιστεύονται».

Υπενθυμίζεται πως διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης, όπως είναι το FDA και ο ΕΜΑ ενέκριναν με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις, από τον Μάιο, αρχικά το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών.

Άλλωστε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών και με τον τρόπο αυτό, την Παρασκευή 30 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για το εμβόλιο.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn