jun16ygeia.jpg

 

Για το αλαλούμ που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Λογικό να ανησυχεί ο κόσμος, γιατί δεν έχει όλη την πληροφορία που είναι υπαρκτή σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση», διαβεβαίωσε η κα Λινού σε πρωινή της συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ερωτώμενη εάν οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε πως τα επεισόδια εμφανίζονται συνήθως στην πρώτη δόση και πολύ σπανιότερα στη δεύτερη. Σε περίπτωση που κάποιος τη ρωτούσε εάν πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση, σημείωσε ότι θα έλεγε «αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Η ίδια χαρακτήρισε «λάθος» ότι οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλο εμβόλιο, εξήγησε όμως πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων.

Επεσήμανε πως «τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο, κάνεις το δεύτερο».

Τόνισε, παράλληλα, πως οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να αποφύγουν και το εμβόλιο της Johnson & Johnson και συνέστησε να κάνουν εμβόλια mRNA: Pfizer ή Moderna.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn