Μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Η καραντίνα, τα μέτρα επί μέτρων, οι απαγορεύσεις και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown έχουν «τραυματίσει» σημαντικά πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τους υγειονομικούς.
Οι τρεις ομάδες
Σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας και καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Εύχαρις Παναγοπούλου, ο κορονοϊός έχει επηρεάσει ψυχικά κυρίως τρεις ομάδες ανθρώπων: «τα παιδιά, τα ζευγάρια και τους ηλικιωμένους».
«Τα παιδιά φορτώθηκαν το ότι είναι κινητές βόμβες για τη γιαγιά και τον παππού, κάτι που λεγόταν τον πρώτο καιρό της πανδημίας, και παρότι στη συνέχεια αυτό αναιρέθηκε, η ζημιά έγινε. Θα το κουβαλούν μέσα τους αρκετό καιρό», δήλωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι επιπλέον «τους στερήσαμε την ελευθερία και τον αυθορμητισμό και το βλέπουμε αυτό στα παιχνίδια που τα παιδιά προσέχουν και δεν παίζουν παρέα με άλλα παιδάκια».
Η δεύτερη κατηγορία που χτυπήθηκε ψυχολογικά είναι τα ζευγάρια, τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παναγοπούλου, «είτε άνθισαν είτε διαλύθηκαν είτε επιβίωσαν». Από την καραντίνα μάλιστα και μετά, όπως τόνισε η ειδικός, πολλά ζευγάρια πηγαίνουν στο ιατρείο της αλλά και σε άλλους συναδέλφους της. «Είναι τα ζευγάρια που προσπαθούν να επιβιώσουν», επισημαίνει.
Η τρίτη κατηγορία, σύμφωνα με την κα Παναγοπούλου, είναι οι ηλικιωμένοι, όπου και αυξήθηκαν τα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς. Η ίδια συνέδεσε το επίπεδο υγείας με την κατάθλιψη, καθώς εξήγησε ότι «υπάρχουν έρευνες που συνδέουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα με αυτή».
«Είναι λάθος ο παροπλισμός των ηλικιωμένων, διότι ο σημερινός 75άρης είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας και μπορεί να είναι δραστήριος», υπογράμμισε η ίδια.
«Τα πολλά μέτρα προκαλούν ανασφάλεια»
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η κα Παναγοπούλου εκτίμησε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο», παρότι στο «πρώτο (σ.σ. lockdown) η αντιμετώπιση ήταν σύσσωμη, αυτή τη φορά θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», κι ότι τα μέτρα επί μέτρων προκαλούν «ανασφάλεια παρά ασφάλεια».
«Η ανακοίνωση νέων μέτρων δείχνει ότι δεν υφίσταται συνέπεια και υπάρχει η αίσθηση της παραδοξότητας», υποστήριξε από την πλευρά της, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να δομήσει λόγω κορονοϊού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ψυχική υγεία.
Στρεσαρισμένοι γιατροί
Τέλος, μια άλλη ομάδα που πέρασε την πόρτα ψυχολόγων όπως της κας Παναγοπούλου είναι οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες.
«Πολλοί υγειονομικοί πηγαίνουν σε ψυχολόγους, και στις περιπτώσεις αυτές δουλεύουμε με ομάδες. Έρχονται για να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν από την υπερπροσπάθεια που κάνουν, έχουν την επαφή με τον θάνατο και δεν θέλουν να το μεταφέρουν στις οικογένειές τους», δήλωσε καταληκτικά η κα Παναγοπούλου.
Πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/background'