ygeia0907.jpg

 

Με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από τη νόσο COVID-19 φέρεται πως συνδέονται με μια κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος.

Τα εν λόγω φάρμακα είναι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ) και σύμφωνα με μελέτη στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, αυξάνουν τον κίνδυνο από τον κορονοϊό.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου και εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί σε τεστ για τον κορονοϊό. Αυτό δεν παρατηρήθηκε για μια άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

Σημειώνεται ότι η μελέτη έγινε σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, όσο πιο συχνή χρήση των φαρμάκων αυτών έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που παίρνουν τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορονοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν τέτοια φάρμακα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν την περαιτέρω μελέτη του θέματος.

Ποια είναι τα φάρμακα που ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο από τον κορονοϊό

Μεταξύ των δραστικών ουσιών που ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων αναστολέων αντλίας πρωτονίων είναι οι εξής, όπως μετέδωσε το Reuters:

ομεπραζόλη (Prilosec)

λανσοπραζόλη (Prevacid)

παντοπραζόλη (Protonix)

εσομεπραζόλη (Nexium)

Όπως παρατήρησαν εξάλλου οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση:

«Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας, για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορονοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα ΡΡΙ».

Οι Αμερικανοί γαστρεντερολόγοι, με επικεφαλής τον δρα Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, που πραγματοποίησαν την έρευνα, τόνισαν ότι τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με placebo κλινική δοκιμή, ενώ διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο από κορονοϊό χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι τα ΡΡΙ είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn