«Καμπανάκι» χτυπά γιατρός για την ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και σπαταλάμε πολλές ώρες κοιτάζοντας την οθόνη τους, ακόμα και πριν να κοιμηθούμε, αλλά αυτή η συνήθειά μας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ο γιατρός Βλάντισλαβ Μοχάμεντ Άλι σε συνέντευξή του στο «Prime» ανέφερε πως η ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητά του, απώλεια όρασης και δυσλειτουργία του εγκεφάλου.
Μάλιστα επεσήμανε πως μια φωτεινή οθόνη smartphone στο σκοτάδι μπορεί να ερεθίσει περιοχές του εγκεφάλου, να διεγείρει τη δραστηριότητά του και να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Ειδικότερα, ο γιατρός τόνισε: «Πριν κοιμηθεί κανείς, βλέπει συχνά στο σκοτάδι μια φωτεινή οθόνη. Λόγω της αντίθεσης, η ένταση του φωτός, καθώς και το μήκος κύματος του χρώματος ,επηρεάζουν τη μετάβαση μεταξύ αφύπνισης και ύπνου. Ακόμα κι αν δεν βλέπουμε φωτεινές λάμψεις στην οθόνη, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αντιδρά».
Ωστόσο υπάρχουν και σωστές πρακτικές, αφού στην εποχή μας πολλές συσκευές έχουν τη λεγόμενη «νυχτερινή λειτουργία» (night mode), που μειώνει το μπλε φως της οθόνης και εφαρμόζει θερμότερα χρώματα.
Ο γιατρός προειδοποίησε επίσης για την έκθεση ατόμων που πάσχουν από διάσειση σε οθόνες και τους συνέστησε να σταματήσουν εντελώς να χρησιμοποιούν το smartphone τους πριν κοιμηθούν, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους.
Sputnik Ελλάδας