pet.jpg

 

Για τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» και αφορούν Ολλανδούς εργαζόμενους σε μονάδα εκτροφής μινκ.

Οι ολλανδικές αρχές είχαν εκδώσει ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα για το πρώτο «ενδεχόμενο» κρούσμα μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο, ενώ τη Δευτέρα ανέφεραν πως πολύ πιθανόν ένας ακόμα εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ να μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ύστερα από επαφή με τα μικρά θηλαστικά, τα οποία είναι δημοφιλή για τη γούνα τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει υπάρξει επικοινωνία με τις ολλανδικές αρχές, αναφέροντας πως «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις».

Όπως αναφέρεται σε email που έστειλε ο ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από ζώο σε άνθρωπο», προσθέτοντας πως «ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια».

Η προέλευση του νέου στελέχους του κορονοϊού

Έρευνες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γιούχαν, όπου και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους του κορονοϊού στον κόσμο τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξαν πως η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου ιού είναι κατά 80% όμοια με το γονιδίωμα του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που είχε προκαλέσει τη θανατηφόρα επιδημία την περίοδο 2002-2003.

Την ίδια ώρα, η αλληλουχία του νέου κορονοϊού είναι κατά 96% όμοια με το γονιδίωμα του κορονοϊού της νυχτερίδας.

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι επιστήμονες, το νέο στέλεχος του κορονοϊού, SARS-CoV-2, ενδεχομένως προήλθε από νυχτερίδα, αν και πιστεύουν πως υπήρξε και άλλος ξενιστής πριν γίνει η μετάδοση στον άνθρωπο.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn