ygeia_1112.jpg

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια με χρήση εξωσωματικής έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα (αύξηση 154%) να αναπτύξουν αργότερα καρκίνο, αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός (0,4% στο σύνολο των κατεψυγμένων εμβρύων), σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Δανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη δρα Μάρι Χάργκριβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» («JAMA»), σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από ένα εκατομμύρια μωρά, από τα οποία 2.217 διαγνώστηκαν με παιδικό καρκίνο πριν από την ηλικία των 20 ετών. Εκείνα που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο (μία πιθανότητα στις 480 έναντι μίας πιθανότητας στις 240 για τα υπόλοιπα παιδιά).

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική από κατεψυγμένα ωάρια έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννησή τους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων έχει επίπτωση στη μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η υπερβολική ενδομήτρια ανάπτυξη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικού καρκίνου.

Οι κλινικές υπογονιμότητας συχνά συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταψύχουν τα γονιμοποιημένα (από σπέρμα στο εργαστήριο) ωάριά τους για μελλοντική χρήση, καθώς αυτό τους επιτρέπει να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη δυνατότητά τους να κάνουν παιδί, καθώς τα νεότερα ωάρια είναι πιο υγιή και άρα πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση. Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγει να καταψύξει γονιμοποιημένα ωάρια έχει τετραπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι επιστήμονες πάντως κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται από τη νέα έρευνα, καθώς η τεχνική κρυοσυντήρησης συνεχώς βελτιώνεται, ενώ η πιθανότητα καρκίνου παραμένει μικρή (περίπου 44 περιπτώσεις ανά 100.000 μωρά εξωσωματικής). Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παρά μόνο μια συσχέτιση ανάμεσα στην κατάψυξη των ωαρίων και στον καρκίνο. Ακόμη, η έρευνα δεν βρήκε ότι η ίδια η τεχνική της εξωσωματικής οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μόνο ότι η πιθανότητα είναι κάπως αυξημένη όταν γίνεται χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.

Η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου πιθανώς οφείλεται στο ότι η ψύξη και μετά η απόψυξη του ωαρίου, καθώς και η χρήση χημικών ουσιών στην όλη διαδικασία, μπορούν να προκαλέσουν γενετικές αλλαγές που αργότερα οδηγούν σε καρκινογένεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn