superfoods.jpg

Οι υπερτροφές έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια ως συμπληρώματα διατροφής. Το Λεξικό της Οξφόρδης περιγράφει τις λεγόμενες superfoods ως «πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία». Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Παρότι τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά, δεν πρέπει να είναι στη διατροφή μας μόνο αυτά, αλλά, αντίθετα, να καταναλώνεται ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, ώστε να υπάρχει διατροφική ισορροπία. Οι υπερτροφές δεν αποτελούν ιατρικό όρο, όμως έχουν αποδειχτεί οι θρεπτικές ιδιότητές τους για την τόνωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας.

Τα συσκευασμένα συμπληρώματα υπερτροφών, που πωλούνται σε διάφορες μορφές σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη γνώμη ιατρού ή διατροφολόγου και πάντα στην αναγραφόμενη δοσολογία της συσκευασίας και στο προτεινόμενο χρονικό διάστημα. Έχει αποδειχτεί ότι η υπερκατανάλωση λειτουργεί αρνητικά, μειώνοντας την αφομοίωση άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Π.χ. αν λαμβάνεται υψηλή ποσότητα ασβεστίου καθημερινά, το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό.

Σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, όπου ακολουθείται συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί κάποιες από αυτές να προκαλέσουν παρενέργειες, επηρεάζοντας τη δραστικότητα της αγωγής, οπότε πάντα χρειάζεται η συμβουλή του ιατρού που παρακολουθεί τον ασθενή. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια θηλασμού επίσης πρέπει η γυναίκα να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος υπερτροφής.

Οι δέκα πιο διαδεδομένες υπερτροφές

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι υψηλής περιεκτικότητας τροφή που βοηθά με την πρόσληψη πρωτεΐνης, αμινοξέων, σίδηρου, βιταμινών Β και μαγνησίου. Ενδείκνυται ως συμπλήρωμα για την καταπολέμηση του άγχους λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της.

Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β. Η κατανάλωσή τους ενδείκνυται για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα λόγω των διαλυτών ινών που περιέχουν.

Σπόροι chia

Οι σπόροι chia δίνουν ενέργεια και τονώνουν τον οργανισμό. Περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, αμινοξέα, βιταμίνες Β και ασβέστιο. Χρησιμοποιούνται ευρέως, ακόμα και επιπρόσθετα σε ροφήματα ή διατροφικά σκευάσματα.

Καρύδα

Υπάρχουν διάφορες πρακτικές για την κατανάλωση της καρύδας είτε ως τροφής με τη σάρκα της είτε ως αφέψημα με νερό προερχόμενο από αυτή, είτε ως βούτυρο ή γάλα. Είναι πλούσια σε υγιή λίπη, βιταμίνες Β, αμινοξέα, μαγνήσιο και κάλιο. Το νερό καρύδας περιέχει υψηλή ποσότητα ηλεκτρολυτών.

Κακάο

Εκτός από σίδηρο, το κακάο περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, ίνες, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Δίνει ενέργεια στον οργανισμό, είναι ρυθμιστής της διάθεσης, θέτει σε λειτουργία τον μεταβολισμό και δρα θετικά κατά του άγχους.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας λειτουργούν θετικά κατά της κόπωσης και παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν τρυπτοφάνη αμινοξέα, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Ιπποφαές

Η δράση του ιπποφαές είναι αντικαρκινική και αντιυπερχοληστερολαιμική. Συνιστάται για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος, καθώς περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή συστατικά, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, και είναι πλούσιο σε θρεπτικά λιπαρά οξέα.

Σπανάκι

Η βιταμίνη C, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β και οι πρωτεΐνες, που περιέχονται στο σπανάκι, συμβάλλουν στη μείωση της τοξικής επιβάρυνσης των κυττάρων και στην καταπολέμηση των φλεγμονών, δίνοντας παράλληλα ενέργεια στον οργανισμό.

Εχινάτσια

Η εχινάτσια δρα αποτρεπτικά κατά του κρυολογήματος και των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του οργανισμού.

Maca

Το maca είναι ένα λαχανικό ρίζας σε μορφή σκόνης, που μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορα αφεψήματα και διατροφικά σκευάσματα, συμβάλλοντας στη βελτίωση των ορμονικών λειτουργιών και τη στήριξη και τη διατήρηση των επίπεδων ενέργειας.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr



 

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn