ygeia_1303.jpg

 

Τη σημασία που έχει η υγεία του στόματος στη γενικότερη υγεία του οργανισμού, αλλά και τη συμβολή της στην εμφάνιση και εξέλιξη νοσημάτων αναδεικνύει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει οριστεί για τις 20 Μαρτίου.

«Γνωρίζεις με ποιο τρόπο η στοματική σου υγεία σχετίζεται με τη γενική σου υγεία; Ρώτα τον οδοντίατρό σου!»: Το μήνυμα αυτό στέλνει ο ΟΣΠ, αναφέροντας ότι «πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού». Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ΟΣΠ επισημαίνει ακόμα πως διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να μεταναστεύσουν σε άλλα απομακρυσμένα όργανα και να τα προσβάλουν, όπως στην καρδιά ή στους πνεύμονες, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μια από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.

«Μάθε να φροντίζεις το στόμα σου! Μάθε να φροντίζεις το σώμα σου! Ρώτα τον οδοντίατρό σου!» τονίζουν τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς. Όπως λένε, η στοματική υγεία είναι το κλειδί τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας μας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn