Καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση και διαβήτη αντιμετωπίζουν όσοι περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και δεν τρώνε καλό πρωινό, υποστηρίζει νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Σωτήρη Τσαλαμάνδρη, που έκανε σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και εξετάσεις για την εκτίμηση της κατάστασης των αρτηριών περίπου 2.000 ανθρώπων ηλικίας 40 έως 99 ετών (μέση ηλικία 63 ετών) που ζούσαν στην Κορινθία, διαπιστώθηκε ότι όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση για πάνω από 21 ώρες μέσα στην εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν επικίνδυνη αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες τους σε σχέση με όσους έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από επτά ώρες εβδομαδιαίως.
«Τα ευρήματα παρέχουν ένα σαφές μήνυμα: πατήστε το "off" στην τηλεόραση και σηκωθείτε από τον καναπέ. Ακόμη και δραστηριότητες με χαμηλή δαπάνη ενέργειας, όπως η παρέα με τους φίλους ή οι δουλειές του νοικοκυριού, μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία σας, σε σχέση με τον χρόνο που περνάτε καθιστοί, βλέποντας τηλεόραση. Κάνοντας κάτι άλλο, όπως βαράκια, τέντωμα των χεριών ή "διάδρομο" ενόσω βλέπετε τηλεόραση, μπορεί να είναι μια υγιής εναλλακτική», ανέφερε ο κ. Τσαλαμάνδρης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο δεύτερο σκέλος της έρευνας συσχετίστηκε η υγεία των αρτηριών με τη διατροφή και οι συμμετέχοντες/ουσες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσες θερμίδες περιείχε συνήθως το πρωινό τους. Οι 240 απ’ αυτούς έτρωγαν πλούσιο πρωινό, όπως γάλα, ψωμί, δημητριακά, τυρί και μέλι (που περιείχε πάνω από το 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους), οι 900 έτρωγαν πρωινό φτωχό σε θερμίδες, όπως καφέ, άπαχο γάλα και φρούτα (5% ως 20% των ημερήσιων θερμίδων τους), ενώ οι 680 δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπαιρναν το πιο πλούσιο πρωινό είχαν σημαντικά πιο υγιείς αρτηρίες σε σχέση με όσους είχαν πρωινό με λιγότερες θερμίδες και ακόμη περισσότερο σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου. Σκλήρυνση αρτηριών εμφάνιζε το 15% όσων παρέλειπαν τελείως το πρωινό, το 9,5% όσων είχαν λιτό πρωινό και το 8,7% όσων έπαιρναν πλούσιο πρωινό. Επίσης, αθηρωματική πλάκα εντοπίστηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό (26%) στις αρτηρίες της καρωτίδας όσων παρέλειπαν το πρωινό, έναντι όσων έτρωγαν λιτό πρωινό (26%) και ιδίως εκείνων που απολάμβαναν ένα πλούσιο πρωινό (18%).
«Ένα πρωινό υψηλών θερμίδων θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής. Η κατανάλωση πρωινού που συμβάλλει πάνω από το 20% στη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μπορεί να έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι η μεσογειακή διατροφή, μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών ή κάποια άλλη ειδική διατροφή», δήλωσε ο κ. Τσαλαμάνδρης.