Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων σχετικά με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τα γενετικά «ζάρια» των ανθρώπων φαίνεται να ευνοούν περισσότερο τους λεπτούς σε σχέση με τους παχουλούς, παρ’ όλο που και οι δύο μπορεί να τρώνε τα ίδια πράγματα. Αρκετοί άνθρωποι τρώνε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, επιλέγουν φαγητά με πολλές θερμίδες και κάνουν καθιστική ζωή, ωστόσο δεν παχαίνουν και αυτό, όπως επιβεβαίωσε η επιστημονική ομάδα του Κέιμπριτζ με αρχηγό τον Σαντάφ Φαρούκι, οφείλεται στο ευνοϊκό DNA τους.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», ανέλυσαν στοιχεία για 1.622 πολύ λεπτούς και υγιείς ανθρώπους (με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18) και 1.985 παχύσαρκους, καθώς και 10.433 άτομα με κανονικό βάρος.
Οι επιστήμονες έφεραν στο φως μια σειρά από γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μικρό ή το μεγάλο βάρος, τους οποίους συνδύασαν για να δημιουργήσουν έναν σύνθετο δείκτη γενετικού κινδύνου σχετικό με το βάρος. Διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο γενετικό «σκορ» κινδύνου από ό,τι οι άνθρωποι με κανονικό βάρος. Οι λεπτοί έχουν ακόμα μικρότερο δείκτη γενετικού κινδύνου.
«Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς λεπτοί άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί επειδή έχουν μικρότερη επιβάρυνση από γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιου να γίνει υπέρβαρος και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως μερικοί νομίζουν. Είναι εύκολο να σπεύδει κάποιος να κρίνει και να επικρίνει τους ανθρώπους για το βάρος τους, όμως η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο πάνω στο βάρος μας από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο Φαρούκι.
AΠΕ-ΜΠΕ