diatrofi2.png

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς η διατροφή είναι αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης και της θεραπείας μιας παθογόνου κατάστασης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τη βακτηριδιακή προστασία μας και τι πρέπει εν τέλει να κάνουμε σε περίπτωση ασθένειας για να ενισχύσουμε την άμυνά μας, αλλά και για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο προσωπικός μας βακτηριακός πληθυσμός –τα προβιοτικά, που ακούτε τόσο πολύ– βοηθά στην αποτροπή της εισόδου επιβλαβών βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος ή στη ρίζα του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά για τη συμβολή τους στην πρόληψη της ασθένειας. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Και η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για την ανοσία μας.

Τα πρεβιοτικά βοηθούν θρέφοντας τους καλούς μικροβιακούς φίλους μας. Συνήθως πρόκειται για κάποια μορφή ινών και βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω της γαστρεντερικής οδού.  Και τα προβιοτικά (τα ίδια τα βακτήρια) έχουν αποδειχθεί ότι μας βοηθούν να ανακάμψουμε ταχύτερα μόλις αρρωστήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημά μας είναι καλά αποικισμένο από αυτά τα φιλικά βακτήρια.

Επίσης τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν αυτά τα βακτήρια και τις σύνθετες ενώσεις που απελευθερώνουν. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές τείνουν να προάγουν μια υγιή βακτηριακή ισορροπία, ενώ, από την άλλη, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, λίπη και σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσβολία, γνωστή και ως μικροβιακή ανισορροπία. Γι' αυτό μια ισορροπημένη διατροφή με πλήρεις τροφές είναι η καλύτερη ασφάλειά σας για όλα τα είδη ιών και λοιμώξεων.

Στην πραγματικότητα η γαστρεντερική οδός μας περιλαμβάνει πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού συστήματός μας – και είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι μπορούμε να αναφέρουμε εδώ.

Προς το παρόν αρκεί να καταλάβουμε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει την ανοσία μας σε πολλά επίπεδα. Εάν η διατροφή σας είναι κακή, θα αρρωσταίνετε πιο συχνά από κάποιον με μια πιο υγιεινή διατροφή. Οι ιοί και οι βακτηριακές λοιμώξεις θα σας χτυπήσουν πιο δυνατά και θα κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, το να τρώτε απρόσεκτα ενώ είστε άρρωστοι θα σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο άρρωστοι.

Οι καλύτερες πηγές τροφής των πρεβιοτικών είναι:

  • Τα λαχανικά: σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, πράσα και κρεμμύδια
  • Οι υδατάνθρακες: κριθάρι, φασόλια, βρόμη, quinoa, σίκαλη, σιτάρι, πατάτες και μαρμελάδες
  • Τα φρούτα: μήλα, μπανάνες, μούρα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια
  • Τα λίπη: λιναρόσποροι και σπόροι chia

Και οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι:

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαούρτι, τυρί και κεφίρ με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες
  • Τα ζυμωμένα λαχανικά: τουρσί, λάχανο
  • Η ζυμωμένη σόγια: tempeh
  • Διάφορα: σάλτσα σόγιας, κρασί

Εάν είστε υγιείς, στοχεύστε σε 1-2 μερίδες πλούσιες σε προβιοτικά κάθε μέρα και 2-3 μερίδες πρεβιοτικών. Αν θα πρέπει να αποτρέψετε ή να ανακουφίσετε ένα ιατρικό πρόβλημα, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση ακόμα και με συμπληρώματα.

Προσοχή μόνο χρειάζεται σε ανθρώπους που έχουν AIDS, παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, λαμβάνουν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία και σε όσους βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Τώρα, δεν υπάρχει οριστική απάντηση για το αν θα πρέπει τελικά να τρώτε ή να μην τρώτε κατά την περίοδο μιας ασθένειας. Μια μικρή μελέτη είχε διαπιστώσει ότι το φαγητό βοηθά στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Από την άλλη, μια νηστεία επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις που σχετίζονται με τον πυρετό.

Αλλά μια μελέτη δεν είναι καθόλου καθοριστική. Κάτι που πρέπει να ειπωθεί τόσο για το φαγητό όσο και για τη νηστεία ενώ είμαστε άρρωστοι είναι πως πρακτικά θα ήταν καλύτερο να βασίζεστε στα σήματα του σώματός σας. Στην πραγματικότητα τα στοιχεία της όρεξής μας μας δίνουν πιθανώς τη σαφέστερη εικόνα του τι πρέπει να φάμε ή να αποφύγουμε να φάμε όταν αρρωστήσουμε. Αλλά και πάλι το θέμα είναι πολύ περίπλοκο, καθώς υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί πολλών παραγόντων που δεν γνωρίζουμε κατά τη φάση μιας ασθένειας.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα:

  • Πίνετε πολλά υγρά (ειδικά νερό και πράσινο τσάι).
  • Ξεκουραστείτε και αναπαυτείτε.
  • Εστιάστε στα τρόφιμα που ενισχύουν την ανοσοποίηση.
  • Συμπληρώστε με προβιοτικά και πρεβιοτικά.
  • Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.

Και, πάνω απ' όλα, ακούτε τα «καμπανάκια» του σώματός σας: Εάν είστε πεινασμένοι, φάτε. Εάν όχι, μην το κάνετε.

Ιωακείμ Καραμανέας,
Diploma in Health Studies, certification in Human Health, certification in Diet & Nutrition/Healthy Living, certification in Physical Education/Fitness Training Principles & Methods, specialization in work-out & training apps, συγγραφέας 10 βιβλίων διατροφολογίας και προπονητικής

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn