1.jpg

 

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τον νέο κορονοϊό είναι πιο μολυσματικά ακριβώς στο σημείο που αρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία, ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό το χαρακτηριστικό κατέστησε τόσο δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσω σχολαστικών τεστ και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόνισαν.

«Φαίνεται από πολύ περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή ότι άτομα έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους κατά τη στιγμή που αναπτύσσουν συμπτώματα, οπότε πολύ νωρίς», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προκαταρκτικές μελέτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι μολυσματικά έως και 8-9 ημέρες και «πιθανόν για πολύ περισσότερο τα άτομα που είναι πιο σοβαρά άρρωστα», επεσήμανε.

Ο δρ Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, τόνισε ότι ο νέος κορονοϊός καταλήγει στην άνω αναπνευστική οδό, καθιστώντας ευκολότερη τη μετάδοση από σταγονίδια απ’ ό,τι σχετικοί ιοί, όπως ο SARS ή ο MERS, που βρίσκονται στην κατώτερη αναπνευστική οδό.

«Τώρα, καθώς κοιτάζουμε την Covid-19, έχουμε ένα μολυσματικό παθογόνο που βρίσκεται στην άνω αναπνευστική οδό, για το οποίο τα ιικά φορτία κορυφώνονται μόλις αρχίζεις να αρρωσταίνεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είστε στο εστιατόριο, να αισθάνεστε εντελώς καλά, να αρχίζετε να ανεβάζετε πυρετό, να αισθάνεστε εντάξει, χωρίς να σκεφτείτε να μείνετε σπίτι, αλλά αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία το ιικό φορτίο σας μπορεί να είναι αρκετά υψηλό», εξήγησε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ορισμένες χώρες έχουν δείξει ότι η μετάδοση μπορεί να μειωθεί σε «αποδεκτό επίπεδο ή ακόμα και σε μηδενικό», όπως απέδειξε πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn